Yargıtay'dan kiracı ve Ev sahibi için emsal karar!

Yargıtay'dan kiracı ve Ev sahibi için emsal karar!

Yargıtay emsal kararı kiracı ve ev sahiplerini yakından ilgilendirmektedir. Kiracıların kira artışları hakkında verilen Yargıtay emsal kararı ile ÜFE oranında zorunlu hale getirilmiştir.

Ev sahipleri ve kiracıların sıklıkla karşılaştığı tadilat giderleri ile sorunlar için Yargıtay ev sahiplerini sevindirici yönde kararını açıklamıştır. Ev sahipleri ve kiracıların karşı karşıya gelmesine neden olan tadilat giderleri ve evin tahliyesi konusunda Yargıtay yeni emsal kararını açıklamış olup konu hakkında bilgi metnin devamında paylaşılmıştır.

Evlerin Tahliyesi Nasıl Olacak - Tahliye Davası Emsal Karar!

Kiracıların evtahliyelerinin gerçekleşmesi için kira bedellerinin belirlenen sürelerdahilinde ödenmemiş olması gerekir. Evsahiplerine tahliye hakkı doğması ve ev sahibinin kiracının ev tahliyesinisağlaması belirtilen sürelerde kira bedelini almaması durumunda gerçekleşir. Evtahliyesi esnasında ev sahibine tahliye hakkı sağlanması için;

  • Kiracısınınkira artış bedelinin her yıl ÜFE oranında yapması ve
  • Kiracıyaevi tahliye etmeden önce 30 günlük süre vermesi gerekmektedir.

Kiracınıntahliye edilmesine ilişkin olarak kiraya veren kişinin çık demesi yeterliolmamaktadır. Kiracının evi tahliyesinin sağlanması için yasaların belirttiğigeçerli nedenlerin olması gerekmektedir. Bu gerekçeler şunlardır;

  • Kiracınınkirayı ödemesinden kaynaklanan icralık durumlar
  • Evsahibinin evine ihtiyaç duyması
  • Evinel değiştirmesi ve
  • Gayrimenkultadilatları olmaktadır.

Kiracınınkirasını ödememesinden kaynaklanan durumlarda ev sahibi ihtarda bulunma hakkınasahiptir. 1 yıllık kontratlarda ev sahibi ödenmeyen kiralar için 2 kez ihtardabulunabilmektedir. 2 kez yapılan ihtarlar ev tahliyesi hakkının doğmasına nedenolmaktadır.

Evtahliyelerinde kiracıların sorumlulukları kira ve aidat borçlarınınödenmesinden ibaret olmaktadır. Kiracının ödemekle yükümlü olduğu kira ve aidatgiderleri tespiti yapılan tahliye tarihinden itibaren olmaktadır.

Ev Sahiplerinin Konutlarına Taşınma Hakkı Nasıl Olacak - Yargıtay'dan kiracı ve Ev sahibi için emsal karar!

Yargıtaytarafından verilen emsal kararına göre kiracılarının tahliyesini sağlayarakkendi evlerinde oturmak isteyen ev sahipleri için ihtiyaçları doğrultusundaolumlu karar verilmiştir. Ev sahibi kendi evinde oturmak için zorunlu ihtiyaçve sebepleri olduğunu kanıtlarsa kiracısının evden tahliyesinisağlayabilecektir. Yargıtay emsal karar metnine göre;

  • Ev sahibinin ihtiyacına yönelik tahliyeyi gerçekleştirmesi için zorunlulukdurumunu kanıtlaması gerekmektedir.
  • Henüzmeydanda olmayan zorunluluk halleri ya da uzun zamanlara yayılmış olan ihtiyaçhalleri kiracının tahliye edilmesi için sebep kabul edilmemektedir.
  • Evsahibinin ihtiyaç zorunluluğunun yargılama süresinde devamlılığı gerekmektedir.
  • Mahkemeihtiyaç sebebi ile tahliye isteğinde bulunan ev sahiplerinin ihtiyaçiddialarının doğruluğu anlaşılması halinde tahliye isteklerine olumlu kararverecektir.

Zorunlu Konut Gereksinimlerinde Hak SahibiOlan Kişiler

Ev sahibitarafından yapılmak istenen tahliyelerde kiracınıntahliye edilerek kira akdinin sona ermesi için konut gereksinimi ileyapılan tahliyelerde ilgili yasa kapsamına dahil olabilecek kişiler şunlardır;

  • Konutukiraya veren kişinin kendisi,
  • Konutukiraya veren kişinin eşi,
  • Konutukiraya veren kişinin alt soyu olan kişiler,
  • Konutukiraya veren kişinin üst soyundan olan kişiler,
  • Konutukiraya verenini bakmakla yükümlü bulunduğu kişilerdir.

Kiraya verenkişi ile kiracı arasında yapılan sözleşme süreli ise belirtilen süreninsonunda, belirli süreli değilse genel hükümlerle belirlenmesi gereken fesihdöneminden itibaren 1 ay içerisinde dava açılması ile sonlandırılmaktadır.Belirtilen şekilde gerçekleşen tahliyelerden sonra 3 yıllık süre boyunca konuteski kiracı haricinde olan kimseye kiralanamaz.

Kira Artış Oranları Nasıl Olacak

Türkiyegenelinde ev sahipleri ve kiracılar arasında oldukça sıkıntılı olan bu konuYargıtay emsal kararı ile neticeye bağlanmıştır. Kiracılar için verilenYargıtay emsal kararına göre kiraartışları ÜFE oranını aşmayacak şekilde olacaktır.  Yüksek oranda artış yaparak kiracılarını evdençıkarmaya çalışan ev sahipleri haksız bulunarak durum hakkında kiracılar lehineemsal kararlar alınmıştır.

Ev tadilatlarıiçin verilen Yargıtay kararına göre kiracının izinsiz olarak tadilat yapmasısonucunda meydana gelen giderlerin ev sahibi tarafından ödenmemesi kararabağlanmıştır. Kiracılar ev sahibinin tadilat yapmadığı şikayetlerine karşı evsahipleri kiracının sıklıkla tadilat yaptığı konusu gündemden düşmemektedir.Yargıtay konu hakkında karar vererek emsal karara imza atmıştır. Yargıtaytarafından verilen karara göre;

  • Kiracılarınoturdukları konutlardaki tadilatları yapmadan önce evlerinin kiraya veren kişiile irtibata geçerek izin almaları ve aldıkları izinleri yazılı olarakbelgelemeleri gerekmektedir.
  • Aksidurumlarda kiracı yaptığı tadilatların ödemelerinin kendisi ödemek zorundakalarak mağduriyet yaşamaktadır. 

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

Kira Davaları Haberleri