Miras Nedir, Reddi Miras Nedir, Saklı Pay Ne Demek?

Miras Nedir, Reddi Miras Nedir, Saklı Pay Ne Demek? Atanmış Mirasçı Ne Demek? Vefat eden kişi tarafından vasiyette belirtilmek kaydıyla, doğal mirasçıları dışındaki kişilere miras bırakmasıdır. Atanmış mirasçı bir diğer ifadeyle mirasçı nasbı vasiyetname düzenlenerek yapılabilmektedir.

https://www.youtube.com/watch?v=BdZUTT-uwjQ
Miras Nedir, Reddi Miras Nedir, Saklı Pay Ne Demek?

Gerçek veya tüzel kişiler olmak üzere kişi istediği şekilde mirasçı atayabilmektedir. Bedelli veya bedelsiz olmak üzere iki türlü mirasçı ataması yapılabilmektedir. Bedelli mirasçı atamak için sözleşmenin yapılması gerekmektedir.

Altsoy Ne Demek?

Miras hukuku kapsamında altsoy; çocuklar, torunlar,torunların çocukları vb. şeklinde açıklanmaktadır. Ölen bir kişinin mirasçılarıaltsoy olmaktadır. 1. Derece altsoy yani çocuklar kişinin mirasçılarıdır. Miras hukukunda altsoy ve üstsoykavramları dikkate alınarak hukuki işlemler uygulanmaktadır. 1. Zümre altsoyolarak kişinin çocukları tanımlanmıştır. Bu nedenle kanunen mirasçılar kişininçocuklarıdır.

Reddi Miras Nedir?

Hukuk sistemimiz içinde miras bırakan kişilere murisdenilmektedir. Murisin öldükten sonra tüm mal varlığı ve mevcut borçları mirasyoluyla kanuni mirasçılarına kalmaktadır. Kanunların ön gördüğü biçimde kişileryani mirasçılar reddi miras yaparak tüm mal varlığından veya borçlardanferagat edebilirler. Miras reddinde kişiler tüm mirası reddetmek zorundadır. Bunedenle sadece borçları reddetmek mümkün değildir.

Veraset İlamı NeDemek?

Veraset belgesi olarak tanımlanan belge, en basit tabiriylemirasçılık belgesidir. Mahkemeler aracılığıyla alınan bu belgede, vefat edenkişinin mirasçısı olduğunun ispatı yapılmaktadır. 4721 saylı Medeni Kanunkapsamında belgeye ilişkin düzenlemeler ve tanımlamalar bulunmaktadır.

Veraset ilamıalmak için mirasçıların Sulh Hukuk Mahkemesine başvurması gerekmektedir.Dilekçeyle yapılan başvuruların ardından veraset ilamı alınabilmektedir. Buyöntemle alınan mirasların daha sonra ilgili kurumlara bildirilmesigerekmektedir.

Resmi VasiyetnameNedir?

Türk hukuk sistemi içinde 3 farklı vasiyet türübulunmaktadır. Medeni kanuna göre belirlenen bu vasiyetname türleri;

  • Resmi vasiyetname
  • Sözlü vasiyetname
  • El yazılı vasiyetname

Olarak sınıflandırılmaktadır. Resmi vasiyetname,tanıklar huzurunda, resmi makamlarca görevlendirilen noter memurları tarafındanveya diğer yetkililerce hazırlanmaktadır. Resmi vasiyetname memur tarafındanhazırlanmaktadır.

Üstsoy ve Altsoy NeDemek?

Hukuki açıdan üstsoy, anne ve babayı tanımlamaktadır. Medenihukuk içinde üstsoy aynı zamanda; anne, baba, dede, nine vb. olaraktanımlanmıştır. Miras hukukunda üstsoyve altsoy hısımlığı oldukça önemlidir. Altsoy kişinin kendi çocuklarını,torunlarını ifade ederken, üstsoy olarak kastedilen, anne, baba, dede, nineolarak tanımlanmıştır.

Üçüncü Derece KanHısımları Kimlerdir?

Hukuki açıdan iki türlü akrabalık türündenbahsedilebilmektedir. Kan bağı ile olan akrabalık ve evlilik ile kazanılanakrabalık. Bu akrabalık türlerine göre derecelere göre yakınlıklarbelirlenmiştir. 3. Derece kan bağı olan akrabalar;

  • Amca, hala, teyze, dayı, yeğenler vb.

3. Derece sihri akrabalar;

  • Eşin; yeğenleri, dayısı, halası, teyzesi, amcası

Olarak tanımlanmıştır.

Mirasın Reddi SüresiNe Kadar?

Mirasın reddi, mirasçılara tanınmış kanuni bir haktır. Mirasbırakan kişinin vefat ettiği tarihten itibaren süre başlamaktadır. Mirasınreddi için tanınan süre 3 ay olarak belirlenmiştir. Bu süre zarfında reddimiras yapmayan kişiler mirası kabul etmiş sayılır, bu süre hak düşürücüsüredir. Mirasın reddi süresi içindehaklı nedenlere yapılmadığı takdirde kişiler kanun yoluna gidebilirler.

Mirasçının ölmesinin ardından tüm unsurlar kanunimirasçılara kalacağı için hem borçlar hem de servet aynı anda kişilere geçer.Reddi miras ile sadece mal varlığını almak ve borçları reddetmek mümkündeğildir. Reddi miras ile tüm unsurlar reddedilmektedir.

Mirastan FeragatEtmek Ne Demek?

Mirastan feragat etmek kısaca, kişinin kendi rızası ve hüriradesi ile mirasçı ile yaptığı sözleşmeden doğan miras hakkından feragatetmesi yani vazgeçmesi demektir. Mirasın reddiyle çok sık karıştırılan bu ikiunsur temelde farklı şeyleri ifade etmektedir.

Mirastan feragat farklı şekilde yapılabilmektedir. Mirastanferagat türleri;

  • İvazlı (karşılık alarak) feragat
  • İvazsız (karşılık alınmadan) feragat
  • Tam/kısmi feragat vb.

Olarak belirtilebilir. Bu türleri arttırmak mümkündür.Feragat sözleşmesinde açık ve örtülü bir takım boşluklar olduğu için bu kavramoldukça geniş ifade edilebilmektedir.

Ölüm Veraseti Nedir?

Miras bırakan kişinin ölümünün ardından, mirasçılarınınkimler olduğu, ne kadar miras alacakları vb. konular veraset ilamı ileyapılmaktadır. Mirastan yararlanmak için kişilerin bu belgeye sahip olmalarıgerekmektedir. Ölüm veraseti,veraset ilamı mirasçılar tarafından alınması gerekmektedir.

Mirasçılık Belgesi NeDemek?

Miras bırakanın ölümünün ardından geçerlilik kazanan vekişinin bıraktığı mirasçılarını, miras üzerindeki paylarını ve diğer tümdetayları gösteren yasal belgeye mirasçılık belgesi denmektedir. TürkMedeni Kanunu içinde tanımlanan bu belge aynı zamanda veraset ilamı olarak daanılmaktadır. Mirasçı olduğunu düşünen kişiler bu belge için mahkemeye başvuruyapabilirler.

Veraset İlamı NoterÜcreti Ne Kadar?

Noter işlemleri için talep edilen ücretler belirli dönemleregöre farklılık göstermektedir. Veraset ilamı bir diğer ifadeyle mirasçılıkbelgesi almak isteyen kişiler 153 TL ücret ödemesi gerçekleştirmelerigerekmektedir. Veraset ilamı noterücreti ve diğer noter hizmetleri için talep edilecek ücretler değişiklikgösterebilmektedir.

Vasiyeti Tenfiz NeDemek?

Vasiyetin tenfizi, ölen kişinin iradesiyle hazırlanmışvasiyetnamenin resmi olarak uygulanmasını ifade etmektedir. Kişinin vefatetmesinin ardın vasiyetname mahkemeye verilmelidir. Vasiyetin tenfizi enbasit ifadeyle, ölümünü takiben uygulanması istenen irade beyanıdır. Sulh HukukMahkemesi tarafından resmi olarak uygulamaya konmalıdır.

Saklı Paylı MirasçıKimlerdir?

Türk Medeni Kanununa göre saklı pay mirasçıları; eş, altsoyve üstsoy olarak tanımlanmıştır. Vasiyetnamede açıkça farklı bir durumbelirtilmemişse bu kişiler mirastan pay alabilirler. Ancak bazı durumlarda sözkonusu saklı pay mirasçılarının mirastan mahrum bırakılması mümkündür. Saklı pay mirasçılar mirastan belirlioranda pay almaktadır.

Veraset ve İntikalVergisi Nedir?

Veraset ve intikal, karşılıksız olarak veya bedelli olarakedilen servetten alınan vergilerdir. Miras yoluyla kazanılan bu tip servetleriçin vergi ödenmesi gerekmektedir. Miras veya vasiyet yoluyla kazanılanservetler için veraset, bağış vb. şekilde kazanılan servetler için intikalvergisi ödenmesi gerekir. Veraset ve intikal vergisi bu yönüyle servetvergisi olarak da tanımlanabilmektedir.

Miras yoluyla veya ivazsız olarak edinilen kazançlarınoranına göre farklı vergi oranları uygulanmaktadır. Benzer şekilde veraset veintikal vergisi için ayrı oranlar uygulanır. Bu verginin ortaya çıkması için kanundabelirtilen şekliyle kişilerin miras, bağış, vasiyet vb. durumlardan eldeedilmiş bir miktarın olması gerekmektedir.

Tapuda İntikal NeDemek?

Vefat eden bir kimsenin geride bıraktığı mirasçılarınamülkiyet hakkı yasal yollarla geçmektedir. Taşınmazların malikinin ölümününardından mirasçılara söz konusu olan; ev, arsa, bina vb. unsurların intikaligerekmektedir. İntikal işlemlerinin gerçekleşmesi için yasal belgelerin vekararların ilgili kurumlara bildirilmesi gerekmektedir.

Tapuda intikal için veraset ilamında belirtilen mirasçılarınişlem yapması mümkündür. İntikal nedeniyle bu hakların tescil edilmesi Tapuda intikal işlemi olaraktanımlanmıştır. Türk Medeni Kanunu kapsamında bu işlemlerin gerçekleştirilmesigerekmektedir.

Miras Sözleşmesi Ne Demek?

Kişinin ölümünden sonra kanunen mirasçılarının dışındakişiler üçüncü kişilere miras bırakabilmektedir. Mirasçı ve diğer kişilerarasında yapılan sözleşme ile ölümün ardından mirasın farklı kişilere geçmesisağlanabilmektedir. Olumlu miras sözleşmesi ve olumsuz miras sözleşmesi olmaküzere iki farklı sözleşme türü bulunmaktadır.

  • OlumluMiras Sözleşmesi: Miras bırakan kişinin, mirasını veya bir kısım malınısözleşmenin taraflarına, üçüncü kişilere bırakma yükümlülüğünü ifadeetmektedir.
  • OlumsuzMiras Sözleşmesi: Mirastan feragat sözleşmesi olarak tanımlanabilmektedir.Miras bırakan kişinin miras hakkını mirasçılar üzerinde kısmen veya tamamenortadan kaldırmasını ifade etmektedir.

Tek taraflı veya iki taraflı olarak bu sözleşmeleryapılabilmektedir. Miras sözleşmesi ile kanuni mirasçılar dışındakikişilere mirastan pay verilmesi mümkündür. Miras sözleşmesi resmi vasiyetnameşeklinde düzenlenmesi gerekmektedir. Temsilciler ve memurlar tarafından buişlem yapılabilmektedir.

Muvazaalı Olmak NeDemek?

Hukuki tanımlamaya göre muvazaa, birden çok kişinin hukukimuamelede, iradeye uygun olmayarak beyanda bulunmalarını ifade etmektedir.Danışıklı olarak yapılan bu işlemlerde, birden fazla kişinin aralarındaanlaşarak hileli bir şekilde beyanda bulunmasıdır.

Tarafların üçüncü kişileri aldatmak amacıyla yaptıklarıişlemler hukuki açıdan muvazaalı olmakşeklinde tanımlanmaktadır. Muvazaalı işlemde bu doğrultuda herhangi bir hukukiişlemin, farklı bir hukuki işlemin altında yapılmasıdır. Menkul mallar içinmuvazaa davası açılamamaktadır.

Borçlar HukukuMuvazaa Nedir?

Tarafların danışıklı olarak aralarında üçüncü kişilerizarara uğratmak, kandırmak vb. işlemleri için hukuki işlemin yapılıyormuş gibigösterilmesidir. İki türlü muvazaadan bahsedilebilir. Bunalar; mutlak muvazaave nispi muvazaa olarak sınıflandırılmaktadır.

  • MutlakMuvazaa: 3’üncü kişileri aldatmak amacıyla, taraflar arasında yapılan vegerçekte olmayan, tarafları bağlamayan hukuki işlemlerdir.
  • NispiMuvazaa: Tarafların gerçek hukuki sözleşmeyi saklamak adına yaptıklarıfarklı bir sözleşmenin yapıldığını gösterdikleri işlemlerdir.

Muvazaada gerçek işlem olarak tarafların yapmak istedikleriişlemi ifade ederken, görünürdeki işlem, 3. Kişileri aldatmak amacıyla yapılanişlemi ifade etmektedir. 608 sayılı Türk Borçlar Kanunu çerçevesinde borçlarhukuku muvazaa tanımlaması yapılmıştır.  

Muvazaalı Satış NeDemek?

Muvazaalı satışı örnek vererek açıklamak gerekirse; birkişinin borcundan dolayı evinin borç karşılığında satılmasını önlemek adına,evin tapusunu başka birinin üstünde göstermesidir. Yapılan bu işlem temeldehukukidir ancak yanıltmaya yönelik yapılmış bir işlemdir.

Miras açısından muvazaalı satış incelendiğinde taraflarınmirastan mal kaçırmak için bu yönteme başvurdukları görülmektedir. Muvazaalı satış tespit edildiğitakdirde tapunun iptali için dava açılabilmektedir.

İnançlı İşlem NeDemek?

Sözleşmenin konusu, ahlaka, kamu düzenine ve hukukaaykırılık teşkil etmeyen, konusu geçersiz veya olanaksız sayılmadan yapılanişlemler, inançlı işlem olarak tanımlanmıştır. İnançlı işlemin konusunun yeraldığı sözleşmelere, inanç sözleşmesi denmektedir.

İnançlı işlem tanımına örnek vermek gerekirse; bir alacağınborçludan tahsili için, alacaklının başka kişilere vekalet vermesi yerine,borcu doğran senedin doğrudan o kişilere devredilmesi ve bu devir işlemininsadece tahsil amacı taşımasıdır. İnançlı işlem söz konusu olan üçüncükişiler için hüküm ifade etmektedir.  

Tapu Tescili ve İptalDavası Ne Demek?

Hukuka aykırı bir şekilde düzenlenen veya usulsüz birşekilde düzenletilmiş olan tapu tescillerinin, hukuka uygun bir şekilde yenidendüzenlenmesi adına tapu tescil ve iptal davası açılabilmektedir. Yolsuztapu tescili olması durumlarında bu yola başvurularak tapuların hukuka uygunbir şekilde tescillenmesi sağlanabilmektedir.

Tapu iptal davası, mülkiyet hakkına yönelik davalar olmasınedeniyle, mahkeme tarafından kesin bir hükme varılmadan icrauygulanamamaktadır. Söz konusu tapular için malikin ölü olması halinde budavalar mirasçılara açılabilmektedir. Gayrimenkul davalarına benzer şekildetapu iptal davası için de taşınmazın bulunduğu yerde dava açılmasıgerekmektedir.

Tapuda Yolsuz TescilNedir?

Yolsuz tescil tanımı Medeni Kanunun ilgili maddelerindeyapılmıştır. Buna göre; bağlayıcılığı bulunmayan bir hukuki işlemedayandırılmış ve hukuka aykırılık gösteren tesciller, yolsuz tescildir. Butanım doğrultusunda, herhangi bir tapunun yeniden kanunlara uygun biçimdetescili için mahkeme yoluna başvurulması gerekmektedir.

Taşınmazın kazanılması için tapuda tescil uygulanmasıgerekmektedir. Söz konusu bu tescilde hukuki olmayan, gerçek dışı bir sebebedayanarak yapılan tescillerde yolsuz tescil oluşmaktadır. Tapuda yolsuz tescil durumunda farklı gerekçelere dayandırılarakdava açılabilmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

Miras Hukuku Haberleri