Ameliyattan sonra hastayı takip etmeyen doktor sorumlu sayılacak!

Yargıtay’dan Ameliyat Sonrasında Hastayı Takip Etmeyen Doktor Hakkında Emsal Karar!

Sağlık sektöründe yaşananhukuki ihtilaflar hasta doktor ilişkisinden kaynaklanmaktadır. Bu alandahastanın doktora karşı birtakım sorumluluk ve yükümlülükleri olduğu gibihastanın tedavisi için sağlık uygulamaları gerçekleştiren doktorların dahastalara karşı bazı sorumluluk ve yükümlülükleri bulunmaktadır. Bu konuylailgili olarak her ne kadar ilgili kanunlarımızda açık ve net hükümler olsa dazaman zaman gündeme gelen vakalarda Yargıtay’ın vermiş olduğu bağlayıcıkararlar da dikkat çekmektedir.

Nitekim Yargıtay 12. CezaDairesi’ne konu olan olayda, ameliyat sonrasında hastanın durumunu takipetmeyen operatör doktor hakkında “görevi kötüye kullanma” suçundan hükümverildi. Yüksek Mahkeme’nin vermiş olduğu bu karar “İçtihat Metni” olarak kabulgördüğünden emsal niteliği taşıyor. Buna göre gerçekleştirilen ameliyattansonra hastasını takip etmeyen ve vizite hizmeti sorumluluğunu yerine getirmeyendoktorlar mahkemede yargılanacak.

Ameliyatı Yaptı Ancak Hastayı Takip Etmedi

Sol kasığında ağrı olmasısebebiyle devlet hastanesinde uzman doktor muayenesine giren 8 yaşındaki çocuğakasık fıtığı teşhisi konuldu. Çocuk doktor tarafından ameliyata alındı ancakoperasyon sonrasında sık sık kusmaya başladı. Çocuğun ailesi durumdanendişelenince görevli hemşire kusma halinin normal olduğunu ifade etti. Ancakzaman geçtikçe çocuğun kusmuğunda durumun kötüye gittiğini gösteren belirtilergörülmeye başlandı.

Bunun üzerine anesteziuzmanı, istifra eden çocuğa emedur fitil uyguladı. Bunun akabinde kusmasıazalan çocukta bu sefer kasılma belirtileri görülmeye başlandı. Nöbetçidoktorun ilgilendiği çocuk başka bir hastaneye sevk edildi. Fakat sevksırasında çocuk yolda hayatını kaybetti. Yaşamını kaybeden çocuğun ailesi,ameliyatı gerçekleştiren doktorun ameliyat sonrasında çocuklarının durumunutakip etmediğini iddia etti.

Taksirle Adam Öldürme Suçundan Dava Açıldı

Asliye Ceza Mahkemesi dava başvurusunu kabul ederek, ameliyatıgerçekleştiren doktor hakkında taksirle adam öldürme suçundan yargılamabaşlattı. Davaya müdahil olan Adli Tıp 1. İhtisas Kurulu, dava dosyasındabulunan tıbbi belgelere göre sanık doktorun koyduğu tanı ve ameliyatın tıpkurallarına uygun olduğunu ancak ameliyat sonrası (postoperatif) süreçtedoktorun hastanın vizitini yapmamasını eksiklik olarak vurguladı.Değerlendirmesini yapan yerel mahkeme sanık doktorun beraatine karar verdi.Acılı aile bu kararı temyiz etti ve dava dosyası Yargıtay 12. Ceza Dairesi’negeldi.

Yargıtay’dan Emsal Niteliğinde Karar

Yargıtay’dan verilenkararda özetle; “Sanığın eylemi ile netice arasında illiyet bağının kesin birşekilde kurulamadığı, ancak bahsedilen raporlara göre sanığın ameliyatsonrasında gerekli takip ve kontrol muayenesini yapmas konusundaki ihmalinedeniyle, eylemin TCK’nın 257/2. maddesindeki ihmali davranışla ‘görevikötüye kullanma suçunun’ oluşturduğu gözetilmeksizin verilen beraat kararıyasaya aykırıdır.” denildi. Bu kararla birlikte ameliyat sonrası hastasınındurumunu takip etmeyen doktorlar sanık olarak hakim karşısına çıkacak.

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

Sağlık Davaları Haberleri