Yargıtay’dan Sahte İmza İle Kredi Çekilmesi Konusunda Emsal Karar!

Yargıtay’dan Sahte İmza İle Kredi Çekilmesi Konusunda Emsal Karar, banka davaları emsal karar, banka avukatı, banka tazminat davası, banka kredi davaları,

Yargıtay’dan Sahte İmza İle Kredi Çekilmesi Konusunda Emsal Karar! Yargıtay, bankada işlem yapacak olan vatandaşlar ile ilgili emsal bir karara imza attı. Sahte imza ve belgeler ile kendi adına bankadan kredi çekilen iş adamı, bankanın bu konuda yasal prosedürlere uygun davranmaması sonucu itibarının zedelendiği gerekçesiyle mahkemeye başvurdu.

Söz konusu banka hakkında davacı olan iş adamının görülen davasında yerel mahkeme, bankanın iş adamına 5 bin TL tazminat ödemesi gerektiğine hükmetti. Fakat Yargıtay’a taşınan davada Yüksek Mahkeme, söz konusu tazminat bedelinin tutarını az buldu.

Birçok vatandaşımızınkorktuğu sahte imza ve evrak ile işlem yapılması konusu, ticaretle uğraşan biriş adamının başına geldi. Yıllardır ticaretle ilgili işlerini sürdüren birtacir, işleri gereği banka kredisine ihtiyaç duydu. Kredi başvurusunda bulunmaküzere ülkemizde bankacılık sektöründe faaliyette bulunan bir bankaya giden işadamı, hayatının şokunu yaşadı. Özel bir bankadan kredi talebiyle başvurudabulunan iş adamı, isminin bankalar arası merkezi sistemde borçlarınıödemeyenlerin listesinde bulunduğunu öğrendi.

Sahte İmza ile Adına Kredi Çekildi

Kendi işleri için ihtiyaçduyduğu finansman desteğini özel bir bankadan sağlamak adına kredi başvurusundabulunan iş adamı, isminin tüm bankaların da bulunduğu sistemde kara listedeolduğunu öğrenince adeta şok geçirdi. Bu haberin ardından yıkılan tüccar, özelbankadan almak istediği kredi talebi de reddedilince soluğu mahkemede aldı. Sözkonusu banka hakkında 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde suç duyurusunda bulunan işadamı, banka aleyhine tazminat davası açtı.

Genç iş adamı, ülkemizdebankacılık sektöründe faaliyette bulunan özel bir bankanın şubesinde kendiadına sahte imzayla kredi çekildiğinin tespit edildiğini ve söz konusu bankanınşubesinde kendisinin kesinlikle bir işlem yapmadığını öne sürdü.

Genç iş adamı; adıkullanılarak ve sahte imza atılarak kimliği henüz belirlenemeyen kişilertarafından bankadan kredi çekildiğini, buna rağmen davalı olduğu bankanınhakkında sahte evrak tanzim ederek dolandırıcılık yapma suçu ile CumhuriyetBaşsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğuna dikkat çekti. Bankanın buhareketinin ardından şeref ve haysiyeti ile oynandığını ve söz konusu krediborcunun kendisine ait olmadığını tespit etmek amacıyla 1. Asliye TicaretMahkemesi’nde menfi tespit davası açmak durumunda kaldıklarını ifade etti.

Menfi Tespit Davasında Haklı Bulundu

Özel bankadan kendi adınave sahte imza kullanılarak çekilen kredinin kendisiyle bir alakası olmadığınıispat etmek için menfi tespit davası açan genç iş adamı, 1. Asliye TicaretMahkemesi’nin soruşturmasının ardından haklı bulundu. Söz konusu davada, bankasözleşmesinde iş adamına ait imzanın bulunmadığı tespit edildi ve mahkemetakipsizlik kararı verdi. Bunun üzerine kendisi aleyhinde CumhuriyetBaşsavcılığı’na dolandırıcılık yaptığı iddiasıyla suç duyurusunda bulunan özelbankanın bu hareketine istinaden karşı dava açtı.

Banka Aleyhinde Tazminat Talebinde Bulundu

Banka tarafından yüzkızartıcı bir suç işe itham edilmesinin, kişilik haklarını zedelediğini, ailesive çevresiyle olan ilişkilerini olumsuz etkilediğini kaydetti. Bununla birlikteacil finansmana ihtiyaç duyduğu bu dönemde banka tarafından kredi talebininreddedilmesinin ardından ortağı olduğu şirketteki hisselerini devretmek zorundakalarak zarara uğradığını ileri süren genç iş adamı, banka aleyhinde tazminattalebinde bulundu. Olay tarihinden itibaren olmak üzere, işleme konulacak olanticari faiziyle birlikte tarafına 5 bin TL maddi, 40 bin TL’de manevi tazminatödenmesi talebiyle dava açtı.

Banka Avukatının Savunması Dikkat Çekti

Duruşma sırasındasavunmasına başvurulan özel banka avukatı, kredi kullanılırken talep edilenbelgelerin bankaya bizzat kredi talep eden tarafından sunulduğu vurgulandı.Bununla birlikte banka çalışanının kriminal uzman gibi imza incelemesindebulunamayacağını savundu.

Mahkeme kredi sözleşmesikapsamında kredi geri ödemesinin davacı aleyhine başlattığı icra takibi ödemekdurumunda bıraktığına hükmederek bankanın 5 bin TL manevi tazminat ödemesinehükmetti.  Mahkemenin bu kararı ikitarafın da avukatları tarafından temyiz edilince dava dosyası Yargıtay 11.Hukuk Dairesi’ne geldi.


Yargıtay’dan Sahte İmza İle Kredi Çekilmesi Konusunda Emsal Karar!

Yargıtay’ın dava konusunailişkin kararında şu ifadeler kullanıldı: “ Somut olayda, dosya kapsamından daanlaşıldığı üzere davacının icra takibine ve ceza soruşturmasına muhatap olduğuortadadır. Buna istinaden davacının kredi notunun olumsuz duruma düşmesininkarşılığında mahkemenin vermiş olduğu 5 bin TL manevi tazminat tutarının, nesomut olayın özelliklerine, ne davacının olaydan etkileniş derecesine, ne deparanın mevcut alım gücüne uygun düşmeyecek olduğu görülmektedir. Kararındavacı yararına daha adalete uygun ve makul bir tazminat bedeliyle takdiredilmek üzere, kararın davacı yararına oy birliği ile bozulmasınahükmedilmiştir.”

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

Avukatlık Ve Danışmanlık Haberleri