Kardeşlerin Manevi Tazminat Hakkı

Kardeşlerin Manevi Tazminat Hakkı

Tazminat davalarının kapsamı Türk hukuk sistemi içindeoldukça geniş bir perspektifte incelenmektedir. Gerçek kişiler arasındatazminat davası açılabileceği gibi gerçek kişi, kurum ve idare arasında da tazminatdavası açılabilmektedir. Kardeşler arasında yaşanan herhangi bir hukukiişlem veya eylem için;

  • Manevi tazminat veya
  • Maddi tazminat

Davası açılabilmektedir. Genellikle kardeşeler arasındayaşanan sorunlar için miras hukuku kapsamında tazminat davası açılmaktadır. Bununyanı sıra, ölümlü trafik kazaları veya iş kazaları için ölen kişinin kardeşleritarafında da tazminat davası açılması oldukça yaygındır.

Ölümlü TrafikKazalarında Kardeşlerin Tazminat Hakkı Nedir?

Ölen kişinin kardeşleri tarafından tazminat davalarına konuolan yaygın konulardan biri trafik kazalarıdır. Ölüm halinde maddi tazminatve manevi tazminat davası açılarak, kişinin bakmakla yükümlü olduklarıtarafından sigorta şirketinden veya kusurlu kişilerden tazminat talepedilebilmektedir.

Ölüm olayının gerçekleşmesinin ardından yasal süreler içindekişinin yakınları tarafından; ölüm nedeniyle ortaya çıkan üzüntü, ruhsalsarsıntı, maddi zarar ve diğer tüm zararlar için dava açılabilir. Ölüme nedenolan kişinin kusurlu olması halinde, kişinin yakınları tarafından ölüme bağlıolarak uğranılan zarar mahkeme yoluyla tazmin edilmektedir.

Kardeşler TarafındanTazminat Davası Hangi Nedenlerle Açılabilir?

Kardeşler arasında veya ölen, yaralanan kişinin kardeşleritarafından tazminat davaları açılabilmektedir. Tazminat davasının kardeşlertarafından açılabilmesi için gerekli ilk şart, ölen kişinin kardeşleri arasındabir bağın bulunmasıdır. Bunun yanı sıra, kardeşler arasında zaman zaman mirasabağlı olarak tazminat davaları da görülmektedir.

Kardeşler arasında miras paylaşımından kaynaklı olarakortaya çıkan hukuki anlaşmazlıkların çözümü için tazminat davalarıaçılabilmektedir. Mirasçılar tazminat davası açabilir mi, hanginedenlerle tazminat davası açılır gibi sorular bu nedenle oldukça merakedilmektedir. Miras hukukuna dayalı olarak açılan tazminat davalarının konusu;

  • Tapu iptali davası ile iptal edilen davasınınmirasçılara verilmemesi
  • Tescil yerine iptalini istenmesi durumunda

Olabilir. Söz konusu unsurların oluşması halinde mirasçılehine miras hukuku kapsamında tazminat davası açılabilmektedir. Bunun yanısıra, kanunlarımızda kardeşlerin tazminat davası açabilmelerine imkân tanıyanbirçok farklı konu yer almaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

Tazminat Hukuku Haberleri