Trafik Kazası Anne Baba Manevi Tazminat

Trafik Kazası Anne Baba Manevi Tazminat Hakkı Nedir? Trafik kazası sonucu anne ve babaların manevi tazminat hakkına sahip olmaları, kaza içerisinde en az bir motorlu taşıt bulunması halinde mümkün olmaktadır.

Trafik Kazası Anne Baba Manevi Tazminat Hakkı

Bu haklar; bedensel hasar, maddi hasar, yaralanma, ölüm gibi durumlarda oluşmakta ve kaza sorumlusu olan kişi tarafından karşılanması gereken bir bedel olarak belirlenmektedir.

Trafikkazası anne baba manevi tazminat davası,kaza esnasında kişinin ağır bir hasar alması sonucu açılabilmektedir.Tazminat davaları normal süreçlerden şahsın bizzat takibini gerektirse de kazasonucu ağır yaralanma ya da ölüm gibi durumlarda mağdur olan şahsın birincidereceden yakınlarının da dava hakkı bulunmaktadır.

ManeviTazminat Davasında Davalı Taraf Kimler Olabilir?

Trafik kazasısonucu manevi tazminat davası açılabilecek kişiler, kazada sorumluluğu bulunan ve hukukidüzlemde haksız fiil işlemiş olarak tanımlanan kişilerdir. Kazanın gerçekleşmedurumuna göre değişkenlik gösterecek bu kişiler şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Kazanıngerçekleştiği araçta sürücü olarak bulunan kişi davalı olarak belirlenebilir.
  • Kazadurumuyla ilgili olarak aracın sahibine yönelik da dava açma hakkıbulunmaktadır.
  • Şayetaraç bir işletmeye ait ise bu durumda işletme sahibi de açılacak dava sürecindemuhatap kabul edilmektedir.
  • Aracınbağlı bulunduğu sigorta şirketi de gerekli zararların karşılanması ile yükümlüolmaları sebebiyle davalı taraf olarak kabul edilebilmektedirler.

Dava sürecindearacın işletme sahibi ya da araç sahibinin dava sonuçlarından etkilenmelerininşartı, resmi olarak belgelendirilmiş olmasıdır. Bu kişiler kaza esnasında kazamahallinde bulunmasalar dahi resmi olarak işletme durumlarıbelgelendirildiğinde davanın sonuçlarından etkilenmeleri söz konusu olmaktadır.

TrafikKazalarının Ölümle Sonuçlanmasında Tazminat Hakları

Trafikkazası sonucu taraflardan birinin vefat durumunda tazminat hakları, tarafların suç durumlarının göz önündebulundurulması ile belirlenmektedir. Ölümle sonuçlanan her kazada aynıtazminatlar alınmamaktadır. Vefat durumlarında ilgili kişinin yakınlarıtarafından alınabilecek tazminat hakları şunlardır:

  • Manevitazminat; herhangi bir hasar durumu olmaksızın, vefat neticesiyle kişininyakınları tarafından yaşanan olumsuz duygular sebebiyle alınabilecektazminattır.
  • Madditazminat; vefat eden kişinin aile geçimini devam ettirmesi durumunda bu geçimbedelinin kazaya neden olan kişi tarafından karşılanmasını sağlayan tazminatbedelidir.

Trafikkazası anne baba manevi tazminat açmalarıdurumunda herhangi bir hasar kaydının olmasına gerek kalmadan belirli bedelleralınabilmektedir. Bunun için vefat durumunu resmi olarak belgelendirmek vevefatın kaza nedeniyle olduğuna ilişkin ilgili evrakları bir araya getirmekyeterli olmaktadır.

TrafikKazalarında Manevi Tazminat Belirleme

Trafikkazası sonucu alınan manevi tazminat bedeli, kaza durumunun şiddeti ve tarafların kusurları gibinedenler ile belirlenmektedir. Tazminat içeriği maddi bir hasarı gerektirmemesinedeniyle belirlenmesinde bazı kriterlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu kriterlerşöyle sıralanabilir:

  • Kazadakitarafların ekonomik düzeyleri
  • Kazaanının şiddeti
  • Kazadakitarafların kusur dereceleri

Trafikkazası anne baba manevi tazminat talebinindışında kişinin kendi şahsına da açabileceği bu davalarda yukarıdaki kriterlerdikkate alınarak bir bedel belirlenmektedir. Konuya ilişkin emsal kararlarüzerinden bu davaların sonuçlandırıldığı bilinmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

Tazminat Hukuku Haberleri