Trafik Kazası Geçirdim, Ne Kadar Tazminat Alırım?

Trafik Kazası Geçirdim, Ne Kadar Tazminat Alırım? Trafik kazası sonucu alınacak tazminat bedeli; kazanın şekline, tarafların kazadaki kusur, zararın oranı, zarar görenin yaşı ve gelir durumlarına ve kazanın sonuçları gibi durumlara göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Alınacak tazminat türleri ise maddi tazminat ve manevi tazminat olarak belirlenmektedir.

Trafik Kazası Geçirdim, Ne Kadar Tazminat Alırım?

Trafik kazası tazminatı kaza yerinde yapılan bilirkişi incelemeleri sonucunda belirlenmektedir. Sakatlık ve ölüm durumlarında en yüksek tazminat bedelleri ortaya çıkmaktadır. Ortalama tazminat bedeli sakatlık durumu özelinde 500.000 TL’ye varan tutarları içerebilmektedir.

Trafik kazasısonrasında tazminatın temin edilebilmesi için gerekli resmi evraklarıntamamlanması ve hastane sonucu raporların alınması gerekmektedir. Resmievrakların tamamlanmaması halinde tazminat bedeli hesaplanmayacak ve ödemesiyapılamayacaktır.

Trafik Kazaları Sonucu TazminatDurumuna İlişkin Evraklar

Trafik kazasında oluşan hasarlar ileilgili tazminat almak için gerekli belgeler, kaza sonucunda oluşan mağduriyet durumuna göre belirlenmektedir.Maddi hasarların meydana geldiği durumlarda gerekli belgeler şu şekildesıralanmaktadır:

  • Sigortapoliçesinin bir örneği
  • Kazadurumuna ilişkin tespit tutanağı
  • Hasarkaydına ilişkin kaza günü fotoğrafları
  • Varsatanıkların ifadeleri
  • Kazamesulü şoförlerin ehliyet ve ruhsat fotokopileri

Bu evraklar,maddi bir hasarın oluşması sonucu alınacak ödenek için gerekli görülmektedir.Fakat bedensel bir hasar oluşması halinde, yaralanma durumu yahut vefat durumusöz konusu olduğunda şu evrakların da temini gerekli olmaktadır:

  • Hastanetedavi süreçlerine ilişkin rapor
  • Maluliyetdurumu oluştuysa ilgili heyet raporu
  • Reçeteler
  • Vefatdurumu oluştuysa ölüm belgesi
  • Vefatdurumunda nüfus kayıt örneği

Trafik kazası tazminatı hakkından yararlanmak isteyenler içinilgili evrakların kaza sonrasında bildirilmeli ve akabinde ilgili sigortaşirketi tarafından onayının beklenmesi gerekmektedir.

Trafik Kazası Tazminat Hakkı Neye GöreBelirlenir?

Trafikkazası sonrasında tazminat tutarının belirlenme kriterleri, kaza anından mağdurun kişiselözelliklerine kadar pek çok değişkeni içermektedir. Bu kriterler şöylesıralanmaktadır:

  • Kazamağdurunun yaş durumu
  • Kazataraflarının kusur durumları
  • Maluliyeteilişkin raporlandırma
  • Gelirdurumu beyanı

Bu kriterlerdâhilinde tazminatın tutarı belirlenmektedir. Ülkemiz kanunları dahilindeyaralanma durumunda alınabilecek tazminat hakkı en fazla 260.000 TL; vefatdurumunda vefat eden kişinin yakınlarının alabileceği en fazla tutar 360.000 TLmiktarında olmaktadır.

Trafik Kazasında Araç SahibininYükümlülükleri Nelerdir?

Trafik kazaları içerisinde araçsahiplerinin yükümlülükleri önemliölçüde sürücünün ve yayanın güvenliğine yöneliktir. Buna ek olarak kazadurumlarında herhangi bir mağduriyet yaşanmaması için trafik sigortalarınıntakibi de oldukça önemlidir.

Trafik kazası tazminatı alabilmek için araç sahibiyükümlülükleri içerisinde bulunan sigortanın doğru bir şekildebilgilendirilmesinin yapılmadığı durumlar olmaktadır. Bu durumlarda sigortaşirketi tazminatı reddetme hakkına sahiptir.

Araçlarınhasar kaydına ilişkin ya da kazanın gerçekleşme anına ilişkin yalan beyandabulunulması araç sahibinin yükümlülüklerini yerine getirmemesi sebebiyle hukukibir sürecin başlatılmasına neden olmaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

Tazminat Hukuku Haberleri