Trafik Kazası Sigorta Parası Ne Zaman Yatar?

Trafik Kazası Sigorta Parası Ne Zaman Yatar? Trafik kazası sonrasında alınan tazminatın ödeme tarihi, gerekli işlemlerin yapılması ve evrakların tamamlanması ardından belirlenmektedir.

Trafik Kazası Sigorta Parası Ne Zaman Yatar?

Hasar kaydının oluşturulması ve akabinde oluşan kayda ilişkin tutarın belirlenmesi işlemlerinin sonrasında tazminat ödemesi gerçekleşmektedir.

Trafik kazası sigorta parası, sigorta şirketi tarafından talep edilen gerekli belgeler ve kaza durumuna ilişkin talep edilen ek belgelerin akabinde ortalama sekiz ila on iş günü içerisinde belirlenmekte ve ödemesi yapılmaktadır.

Ancak belirlenen kanuni süre 15 gündür. Sigorta şirketi 15 gün içerisinde başvuruya cevap vermez veya ödemeyi eksik yatırması halinde Sigorta tahkim komisyonuna başvuru yapılır.

Sigorta Tahkim komisyonu ise başvuru tarihinden itibaren 4 ay içinde dosyayı sonuçlandırır. Sigorta tahkim komisyonun belirlediği miktarı sigorta şirketi ödeyebilir yada teminat yatırarak İstinaf mahkemesine başvuru yapabilir.

TrafikKazası Tazminatı İçin Evraklar

Trafikkazalarının sonucunda gerekli evraklar tamamlanmadan kaza sonrası tazminat ödemeleriyapılmamaktadır. Ödemelerin yapılması için kaza sonucu oluşan hasara göreistenen evraklar farklılaşmaktadır. Öncellikle maddi bir hasar oluşmasıdurumunda istenen belgeler şu şekildedir:

  • Kazadaoluşturulan tespit tutanağı
  • Poliçeörneği
  • Hasarlıbölgelerin fotoğrafları
  • Tanıklarınifadeleri
  • Sürücülerinehliyet ve ruhsatların fotokopisi
  • İhtiyaçhaline alkol ya da madde alımına ilişkin rapor

Trafikkazası sigorta parası almakisteyen vatandaşların maddi hasardan ziyade sağlık problemleri gelişti ya dabedensel bir hasar durumu oluştuysa yukarıda gerekli görülen evraklara ekolarak şu belgelerin de temin edilmesi gerekmektedir:

  • Hasargörmüş kişinin hastane sürecini teyit edebilmek adına talep edilen tabucubelgesi
  • Tedavilergiderlerine ilişkin belirlemelerin olduğu faturalar
  • Kullanılanilaçların reçeteleri
  • Maluliyetdurumu oluşmuşsa ilgili hekim heyeti tarafında sunulan sakatlık belgesi
  • Kazaanında oluşan bedensel hasara ilişkin rapor

Bu evraklaraek olarak vefat durumunun oluşması halinde; ölüm raporu, nüfus kayıt durumugibi evraklar da talep edilmektedir. Kazanın meydana gelme durumuna ilişkinmahkeme tarafından farklı belgelerin de talep edilmesi söz konusu olmaktadır.

Trafik Kazası Ödemelerinde ve Başvuru Son Tarihi Ne Zaman?

Trafikkazasının gerçekleşmesi sonucu ödemelerin yapılma tarihi belirli bir zaman diliminikapsamaktadır. Herhangi bir kazaya ilişkin yapılan başvurular zaman aşımınedeniyle sonuçsuz kalabilmektedir.

Kaza olayınınmeydana geldiği an yahut zararın tespit edildiği andan itibaren iki yıliçerisinde tazminat hakkı için başvuru yapılması gerekmektedir. İki yılsonrasında yapılan haklar kazanılmış olsa bile zaman aşımı sebebiyle ödemelerisağlanamamaktadır.

Sürecin ikiyıl içerisinde başlatılması halinde, yapılan uygulamaların ya da cezaiyaptırımların gerçekleşmesi için ortalama on yıl süre bulunmaktadır. İşlemlerbaşlatılmış olsa bile on yıl sonrasında zaman aşımı oluştuğu belirtilmektedir.

TrafikSigortaları Aracılığıyla Tazminat Alma

Trafik kaza tazminatlarının sigorta şirketleri aracılığıyla temini, gerekli evrakların teslimi ve kabulünün akabinde sağlanmaktadır. Gerekli ödemenin belirli bir kısmını yapmakla yükümlü olan sigorta şirketi için 8 iş günü zamanı bulunmaktadır.

Trafik kazasısigorta parası ödemelerindebazı vatandaşlar, ilgili sigorta şirketleri ile bazı anlaşmazlıklaryaşamaktadırlar. Paranın ödenmemesi, belirtilen tutarın altında ödeme yapılmasıgibi durumlara ilişkin Sigorta Tahkim Kurulu çalışmaları bulunmaktadır.

Sigortaşirketi ile yaşadığı anlaşmazlık sonucu Sigorta Tahkim Kurulu’na başvuravatandaşlar, mahkeme süreçlerinin uzamasını istemedikleri için başvurudabulunmaktadırlar. Bu komisyon aracılığıyla ilgili süreçler on beş iş günüiçerisinde neticelendirilebilmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

Tazminat Hukuku Haberleri