İptal Edilen Turlar İçin Yargıtay'dan Emsal Karar!

İptal Edilen Turlar İçin Yargıtay'dan Emsal Karar! Turizm firmaları aracılığıyla yurtdışı tur paketi alan vatandaş, söz konusu turun iptal edilmesi üzerine yargı yoluna başvuru yaptı.

İptal Edilen Turlar İçin Yargıtay'dan Emsal Karar!

2 bin Euro ödeme yapan kişi parasını geri almak için mahkemeye başvurmuş ancak mahkeme tarafından bu talebi reddedilmişti. Bunun üzerine geçtiğimiz günlerde Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından tatilci lehine emsal bir karar çıktı.

Yurtdışı seyahati için bir turizm firmasından tur paketisatın alan karı koca için Yargıtay tarafından verilen kararda; söz konusu turungerçekleşmemesinin sigorta poliçesi kapsamında olduğuna hükmedilerek ödemeninyapılmasına karar verilmiştir. Yargıtay tarafından verilen bu karar binlercekişi için emsal niteliği taşımaktadır.

İptal Edilen TurlarSigorta Kapsamında Sayılacak!

Geçtiğimiz günlerde İtalya ve Güney Fransa için yurtdışı turpaketi satın alan çift, satışı yapan turizm firmasının tasfiye sürecinde olduğuiçin bu hizmetten parasını ödedikleri halde yararlanamamışlardır. Turun iptalolması üzerine sigorta şirketine uğradıkları zarar için başvuru yapmışlar ancakolumlu sonuç alamayınca Asliye Ticaret Mahkemesinde yargı sürecinibaşlatmışlardır.

Davanın görülmeye başlamasının ardından sigorta şirketiadına savunma yapan avukat tarafından söz konusu firmanın iflas etmediğimi bunedenle ödeme yapılmadığını ifade etmiştir. Mahkeme savunma üzerine; poliçedeseyahat firmasının hizmet kusurunun söz konusu yurtdışı turu için gerçeklememesidurumunu teminat altına almadığı gerekçesi ile davayı reddetmiştir. Davanınreddi üzerine davacı temyiz yoluna gitmişlerdir.

Yargıtay’dan Emsal Karar! İptal Edilen Turlar İçin Yargıtay'dan Emsal Karar- Kim İade Eder?

Seyahat firması tarafından yurtdışı paket turungerçekleştirilmemesinin ardından mahkemeye başvuran çift lehine Yargıtay ilgilidairesi tarafından emsal niteliğinde karar verilmiştir. Karara göre; poliçedeteminat dışı unsurların belirtildiği ve tur iptalinin bu teminat dışı hallerarasında yer aldığı belirtilmiştir. Rizikonun teminat dışında kaldığını ispatlayükümlü olan sigorta şirketi ispat edememiştir.

Yerel mahkeme tarafından bu unsurlara göre karar verilmediğiiçin kararın bozulması gerektiği Yargıtay tarafından verilen karardabelirtilmiştir. Bu karar sonucunda aynı durumda olan ve paket turları iptaledilen kişilerin sigorta şirketlerinden uğradıkları zararın karşılanması adınatalepte bulunabileceklerdir. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi tarafından yerelmahkemenin vermiş olduğu karar bozulmuştur.

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

Tüketici Hukuku Davaları Haberleri