Sigortasız İşçi İş Kazası Yargıtay Kararları | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Sigortasız İşçi İş Kazası Yargıtay Kararları

Sigortasız İşçi İş Kazası Yargıtay Kararları

Sigortasız İşçi İş Kazası Yargıtay Kararları ışığında tespit davaları. İşçinin sigortalı olması ve primlerinin ödenmesi, işverenin en önemli ve en temel sorumluluklarından birisidir. Kayıt dışı olarak, sigortasız işçi çalıştırmanın kanunlarca belirlenen ağır cezaları bulunur. Ayrıca bu kanunlar, böyle bir durumda oldukça kesindir. İşveren hakkında verilecek olan cezada herhangi bir indirime gidilmez. Ayrıca sigortasız olarak çalıştırılan işçinin, iş kazası geçirme durumunda da ortaya oldukça rahatsız edici sorunlar çıkabiliyor.

Sigortasız İşçi Çalıştırmak

Diğer bir adı ile, kayıt dışı işçi çalıştıran iş yada işçiler için, işverenlerine ağır cezai yaptırımlar uygulanabilir. İşçinin çalışma sürecinde, en temel hakkı olan sigorta, işçinin çalıştığı dönem içerisinde yatırılmaz ise, hem sağlık hizmetlerinde faydalanamaz hem de emeklilik durumu oldukça zorlaşır.  Ayrıca bu durum, işçiye zarar verdiği kadar, ülke ekonomisine de zarar vermektedir.

Normal şartlar altında, işverenin sigortasız işçi çalıştırmaması, işçinin de sigorta hakkı verilmeyen işlerde çalışmaması gerekmektedir.

Sigortasız İşçi İş Kazası Yaşarsa Ne Olur ?

İş yerinde çalışmaya başlamış olduğu halde, işe girişi yapılmadığı için, kayıt dışı yani sigortasız olarak çalıştırılan işçinin, iş kazası geçirme durumunda, sigortalı olan bir işçi gibi, bütün haklardan yararlanabilir. Çünkü, iş akdine istinaden, herhangi bir işte çalışan işçinin sigortalılığı, çalışmaya başlamış olduğu andan itibaren başlamış demektir. Bu bağlamda, sigortalılığın başlaması, Sosyal Güvenlik Kurumu’ na bildirim yapılmış olması şartına bağlı değildir. Ayrıca bu hususlar, sigortasız işçi ve meslek hastalığına yakalanan işçiler için de geçerlidir.

Bu alanda önemli olan, sigortasız olarak çalışmaktayken, iş kazası geçiren işçinin, iş akdine istinaden, çalışıyorken kaza geçirdiğinin tespit edilmesi ve oluşan kaza olayının, iş kazası kapsamına giriyor olmasıdır. Ayrıca bu konuda, 5510 sayılı Kanunun 23. maddesinde;

  • Sigortalı işe giriş bildirgesi ile Kuruma bildirilmemiş olması durumunda, kişilerin bildirim tarihinden önce meydana gelen iş kazası, meslek hastalığı ya da analık hallerinde ilgililerin gelir ve ödeneklerinin kurum tarafından ödeneceği,
  • Kurum tarafından yapılan ve ilerleyen zamanlarda yapılması gerekli olan, her türlü masrafın tutarı ile gelir bağlanır ise, gelirin başlamış olduğu tarihteki ilk peşin sermaye tutarının sorumluluk durumları aranmaksızın, işverene ayrıca ödetileceği, belirtilmiştir.

Sigortasız İşçi Çalıştırmanın Cezası Nedir ?

İşçinin sigortasız çalışması durumunda, primler ödenmediğinden, sosyal güvencesi bulunmuyor ve emeklilik için gerekli olan, prim doldurulamıyor. Şayet işçi, kendi isteği ya da mecburiyetten buna göz yumarsa, bunun da cezai bir yaptırımı vardır. İşverenin kayıt dışı yani sigortasız olarak işçi çalıştırması, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yüklü miktarda para cezası ile, cezalandırılmasına neden olur. Bundan dolayı, çalışanın tescil ve bildirimi mutlaka yapılmalıdır.

Sigortasız İşçi İş Kazası Yargıtay Kararları

İşçinin sigortasız olarak çalıştırıldığını SGK’ ya bildirmesine rağmen, sonuç alınamaz ise, ikinci bir seçenek olarak İş Mahkeme’ sine başvurularak, hizmet tespit davası açılmalıdır. Sigortasız işçi tarafından dava açılabilmesi için, işçinin, işten ayrıldığı tarihten itibaren 5 yıllık süreç içerisinde mahkemeye başvurması gereklidir.  Şayet belirlenen bu süre dolarsa, işçi dava açma hakkını da kaybeder.

2.016 Görüntülenme

SORULAR

  1. Kaplan K. dedi ki:

    Bina mantolamasında yüklenici firma sözleşmede çalışanlar sigortalı olacak maddesi varken sigortasız işciler çalıştırıp sonuçta kaza meydana geldi. İşveren sorumluluk sahibimidir.

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp