Site Yönetimine Yönetici Atanması | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Site Yönetimine Yönetici Atanması

Site Yönetimine Yönetici Atanması

Site Yönetimine Yönetici atanması, Kayyum Atanması Talebi ve Başvurusu Nasıl olur? Mevcutta yürürlükte olan Kat Mülkiyeti Kanunu çerçevesinde binada daire sayısı 8’ i geçmesi durumunda yönetici veya 3 kişiden oluşan bir yönetim kurulu oluşturulması mecburiyeti bulunmaktadır.

Yönetici ya da yönetim kurulu binadaki mevcut olağan işler ve bakım gibi işlemlerin gerçekleştirilmesi konusundaki düzenlenmelerin uygulanması ve yönetimin gerçekleştirilmesi ile ilgilenir.

Yönetici ya da apartman yönetim kurulunda görev alan kişiler, bina içerisinde ikamet eden kişilerden olabileceği gibi aynı zamanda da binada ikamet etmeyen kişilerden de oluşturulabilmektedir.

Yönetici veya yönetim kuruluna ilişkin Kat Mülkiyeti Kanunu çerçevesinde belirtilmiş olan yıllık olarak kat malikleri tarafından yapılacak toplantıda seçilir ve ataması gerçekleştirilir. Kat malikleri toplantısı çerçevesinde ataması gerçekleştirilen yöneticinin kat malikleri toplantısında hem sayısal hem de arsa payı çoğunluğunu elde etmiş olması zorunluluğu bulunur.

Kat malikleri arasında meydana gelebilecek bir anlaşmazlık halinde ise yönetici ataması gerçekleştirilememesi durumu meydana gelmesi halinde, apartmandaki kat maliklerinden herhangi birisi tarafından söz konusu binanın bulunduğu yerde bulunan Sulh Hukuk Mahkemesi’ ne apartmana yönetici ataması yapılmasına ilişkin olarak dava başvurusunda bulunabilmektedir.

Kat malikleri, yönetici atanması davası sonucunda mahkeme tarafından atanmış olan yöneticinin değişikliğini 6 aylık süre ile gerçekleştiremez. Buna karşın olağanın dışındaki haller durumunda söz konusu 6 aylık değiştirilememesi kuralında özel uygulama çerçevesinde değişim söz konusu olabilmektedir. Site Yönetimine Yönetici Atanması

Apartman / Siteye Yönetici Atama Davası Nasıl Açılır?

Kat Mülkiyeti Kanunu’ nun 34. Maddesi kapsamında yönetici atama davası belirtilen hususların meydana gelmesi halinde kat maliklerinden herhangi birisi tarafından açılabilmektedir.

Bu doğrultuda da yönetici atama davasında davalı taraf, tek kişi tarafından yönetici atanması davasının açılması halinde diğer kat malikleri olur.

Sulh Hukuk Mahkemesi hakimi tarafından diğer kat maliklerinin tanıklığı da dinlenerek,  yönetici atama davasının sonucuna karar vermektedir. Basit usulde bir dava tipi olması dolayısı ile yönetici atama davası diğer dava türlerine göre çok daha kısa süreler içerisinde sonuca ulaşabilmektedir.

Bu yüzden günümüzde çok sık şekilde karşılaşılabilen durumlar arasında bulunan yönetici veya yönetim kurulu atamasının gerçekleştirilmesi konusundaki anlaşmazlıklarda yönetici atanması için mahkemeye başvuru gerçekleştirilmesi gerekir.

Özellikle de söz konusu anlaşmazlığın meydana gelmesi durumunda pek çok kişi tarafından mahkeme sürecinin zorlu ve uzun süreçli olacağı düşüncesi ile hiç mahkeme dahi açılmayabiliyor. Bu tip gereksiz ve hatalı düşüncelerden uzak durulması ve mutlaka yazılı dilekçe ile anlaşmazlıklar halinde yönetici atanması davasının Sulh Hukuk Mahkemesi aracılığı ile açılması önerilmektedir.

Kat malikleri arasında yönetici ataması hususunda anlaşma sağlanamaması durumunda söz konusu kat maliklerinden herhangi birisi tarafından gerçekleştirilecek yazılı dilekçe ile talepler doğrultusunda yetkili Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından yönetici ataması gerçekleştirilir.

Günümüzde Türk hukuk sistemi dahilinde yönetici atama davaları için kat malikleri tarafından apartmanın bulunduğu yerde görevli olan Sulh Hukuk Mahkemesi’ ne başvuru gerçekleştirilmesi gerekir. | Site Yönetimine Yönetici Atanması

Site Yönetimine Yönetici Atanması Sıkça Sorulan Sorular

TAZMİNAT İSTEMİNDE BULUNULMUŞ OLMASI NEDENİYLE UYUŞMAZLIKTA KAT MÜLKİYETİ KANUNU HÜKÜMLERİNİN UYGULANMASI GEREĞİ

Eldeki davada kat mülkiyeti kurulmuş ve tek parselden oluşan .. parseldeki yöneticilerin bu adanın yönetimi ile ilgili yapmış oldukları usulsüzlükler ileri sürülerek tazminat isteminde bulunulmuş olması nedeniyle uyuşmazlıkta Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerinin uygulanması gerekmektedir.

Bu nedenle davaya bakılıp tarafların tüm delilleri toplanarak sonuca göre karar verilmesi gerekirken genel hükümlere tabi olduğu gerekçesi ile görevsizlik kararının verilmiş olması doğru görülmemiştir. Hüküm bozulmuştur.

DAVANIN USULDEN REDDİNE KARAR VERİLMESİ GEREĞİ – MAHKEMENİN GÖREVİ VE KESİN YETKİSİNE YÖNELİK DAVA ŞARTLARI İLE İLGİLİ İNCELEME SIRASI GÖZARDI EDİLEREK KARAR VERİLMESİNİN İSABETSİZLİĞİ

Davaya bakma ve kesin yetkiyi gözetme görevinin … Ticaret Mahkemesi’nin görevi kapsamında kaldığı, HMK’nın 114/1-c madde hükmü uyarınca göreve ilişkin dava şartı noksanlığı bulunduğu gerekçesiyle aynı Kanun’un 115/2. maddesi uyarınca davanın usulden reddine karar verilmesi gerekirken,

Davanın tüm davalılar ve tüm istemler bakımından ticari dava olmadığı, davalı site yönetimi ve site yöneticisi olan dahili davalılarca yetki itirazında bulunulmadığı hususları ile mahkemenin görevi ve kesin yetkisine yönelik dava şartları ile ilgili inceleme sırası gözardı edilerek, aksi şekilde karar verilmesi doğru olmamıştır. Hüküm bozulmuştur.

BAĞIMSIZ BÖLÜMLERİN ARSA PAYLARI GÖZÖNÜNE ALINIP BORÇ MİKTARININ BELİRLENMESİ GEREĞİ

Mahkemece site yönetimine ait defterler ve belgeler üzerinden de inceleme yapılıp davalı ve davalının eşi İsmail Demir’e ait bağımsız bölümlerin arsa payları gözönüne alınıp borç miktarının belirlenmesi, varsa tarafların bu doğrultudaki ödemelerinin tespiti ve itirazlarının incelenip sonucuna göre karar verilmesi gerekirken eksik inceleme sonucu düzenlenen bilirkişi kurulu raporuna göre hüküm kurulması doğru görülmemiştir.

SİTE YÖNETİCİLERİNİN YAPTIĞI ÖDEMELERDE USULSÜZLÜK YAPILDIĞI İDDİA EDİLDİĞİ

Site yöneticileri yapmış oldukları ödemelerde usulsüzlük yaparak güveni kötüye kullanma suçunun sanıklar tarafından işlendiğinin iddia edildiği olayda mali uygulamaları bilmeyen site yöneticilerinin menfaat temin etmeye yönelik hareket ettiklerinin değerlendirmesinin yapılamayacağı göz önünde bulundurulduğunda hükmün onanmasına karar verildi.

ORTAK GİDER VE AİDATLARIN O PARSELİN KAT MALİKLERİ KURULUNCA ATANMIŞ BULUNAN YÖNETİCİLERİ TARAFINDAN TOPLANMASI GEREKTİĞİ.

Dava dilekçesinde, davacının borçlu olmadığının tespiti ile … TL alacak istenilmiştir. Ortak gider ve aidatlarının o parselin kat malikleri kurulunca atanmış bulunan yöneticileri tarafından toplanması gerektiği,

Açıklanan bu duruma göre davalı tarafından yapılan icra takibine ait alacağın A. C. Sitesinin Eylül .. ila Eylül .. dönemini kapsayan aidat alacağına ilişkin olması nedeniyle tahsil yetkisi bu parsel yönetimine ait olduğundan davanın reddine karar verilmesi gerekirken hüküm kurulması doğru görülmemiştir.

9.246 Görüntülenme

SORULAR

  1. Tarkan.T. dedi ki:

    Yeni kiraladığım dairenin aidatı 1 haziran itibariyle 150TL iken 500 tl olarak yönetim karar almış. Ben daireye artışı kabul etmediğimi mal sahibine bildirdim. Ama yönetim kararına kiracı olarak itiraz edemiyorum sanırım. Kayyum atanmasını talep edebiliyormuyum kiracı olarak teşekkürler.

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp