Soybağı Nedir, Soybağının tespiti, Soybağının reddi Davaları. Babalık davasını açmak isteyen kişilerin Aile Mahkemeleri’ne başvurmaları gerekmektedir. Eğer bulunduğunuz yerde Aile Mahkemesi yok ise, Asliye Hukuk Mahkemeleri’ne başvuru yapabilirsiniz.
Soybağı Nedir?
Soybağı Türk Dil Kurumu’nun tanımına göre baba soyu bağı ve kan bağı anlamına gelmektedir. Soybağı nedir diye merak ediyorsanız hemen cevaplayalım.
Türk Yasalarına göre çocuğun babası, çocuğu doğurmuş olan kadınla evlenmiş olan erkektir. Eğer anne doğuma yakın olan zamanda yeniden evlenirse, kural değişebilir. Baba ile çocuk arasındaki bu ilişki soy bağı olarak adlandırılır.
Evlilik Süresince Doğan Çocuğun Babası Çocuğun Velayetine Sahip Olur
Bir erkek ile çocuk arasında kurulmuş olan bağ, kadın ile olan bağ kadar net ve açık şekilde belli değildir. Çocuğun evlilik süresi boyunca doğması halinde erkek ve çocuk arasında doğrudan baba ile çocuk bağı oluşmuş olur. Bu durumda erkek çocuğun velayetine sahip olmuş olur.
Soybağının kurulması için farklı yollar vardır. Doğum öncesi tanıma var ise erkek ve çocuk arasında yasal bir bağ olur. Hangi yöntem ile çocuk ile soy bağı kurulmak isteniyor ise, bu yöntemin önceden araştırılması gerekir. Soy bağı yasal yöntemlerle kurulacağı gibi sonlandırılabilir de.
Babalık Davası Hangi Mahkemede Açılır?
Babalık davalarında yetkili mahkeme Türk Medeni Kanunu 283 maddesi uyarınca belirlenir. Davacının seçim yapma hakkı bulunur. Eğer Asliye Hukuk Mahkemeleri de yok ise, dava açmak isteyen kişilerin İstanbul, Ankara ya da İzmir’de bulunan mahkemelerden bir tanesine gitmeleri gerekmektedir.
Babalık Davası Açarken Mahkemeye Babalık Davası Dilekçesi Yazmak
Babalık davası açan kişilerin babalık davası dilekçesi yazmaları gerekmektedir. Bu dilekçeyi yazarken bir avukat yardımı almak önem taşır. Bu dilekçeleri yazmak zor olduğu gibi, davalarda süreç hem uzun hem de zorlu olmaktadır.
Bu sürecin kolay atlatılabilmesi, davanın daha kısa sürede sonuçlanması ve ekonomik yükümlülükten kurtulmak ve gerekli belgelerin eksiksiz bir şekilde tamamlanabilmesi için uzman bir kişi tarafından alınacak olan hukuk yardımı şarttır. Avukat tercihi yaparken süreci zorlanmadan atlatmak için uzman bir aile avukatı ile birlikte çalışmaya özen gösterin.
Kimler Babalık Davası Açabilir?
Babalık davası açabilen kişiler Türk Medeni Kanunu’nda yer alan 301. Fıkra uyarınca belirlenmiştir. Bu fıkrada çocuk ile baba arasında bulunan soy bağının belirlenmesinde istem hakkı anneye ve çocuğa tanınmıştır. Bu açıdan bakıldığı zaman babalık davasını kim açar sorusunun cevabını anne ve çocuk olarak vermek mümkün olur.
Babalık Davası Açılmak İstenen Kişi Ölmüş İse Ne Olur?
Babalık davaları açmak isteyen kişiler baba öldüğü zaman davayı babanın mirasçılarına karşı açabilirler. Eğer babalık davası anne tarafından açılmış ise dava kayyıma ihbar edilir. Davanın kayyım tarafından açıldığı durumlarda ise anneye ihbar edilmesi zorunluluğu bulunur.
Babalık Tespiti Nasıl Yapılır?
Dava açılması için yetkili kişiler tarafından mahkemeye başvurulması gerekir. Daha sonra gerekli olan deliller toplanır ve araştırmalar yapıldıktan sonra babanın tespitinin yapılması için harekete geçilir. Babalık tespitinin yapılması için babalık karinesine dayalı karar alınması mümkündür. DNA testi yapılmasının mümkün olduğu durumlarda babalık tespiti daha kısa sürede ve daha kolay bir şekilde yapılmış olur.
Babalık Davası Nasıl Açılır?
Babalık davasının açılmasında avukat tutup tutmama konusunda bir zorunluluk var mıdır? Hayır. Fakat bu davanın açılması için hukuki bilgiye sahip olunması gerekir. Çünkü dava zorludur ve tecrübe ister.
Bu nedenle dava açmak isteyen kişilerin hukuksal destek almaları tavsiye edilir. Babalık davası açmak için babanın ikametgahı bulunan aile mahkemesine dava açılması uygun olur. Eğer burada aile mahkemesi bulunmuyor ise, asliye hukuk mahkemelerine dava açılması uygun olur.
Babalık Davası Açmak için Dilekçe Yazmak En Önemli Adımlardan Bir Tanesidir
Babalık davası dilekçesi dava açarken mahkemenin en önemli sürecidir. Bu dilekçe daha sonra değiştirilemez. Yani dilekçe üzerinde belirtilen talep ve iddialar aynı kalacaktır. Hangi delillerin mahkemeye sunulabileceği, ne gibi taleplerde bulunmanın mümkün olduğu gibi konularda bireyler yeterli bilgiye sahip olmayabilirler. Böyle bir durumda hukuksal destek almak akıllıca olacaktır.
Babalık Davası açarken ispat yöntemi olarak DNA testi yönteminden faydalanabilirsiniz. Babalık testi masrafı lehinize mahkemede sonuç çıkması halinde karşı taraf tarafından ödenecektir.
Soybağı Nasıl Kurulur?
Soybağının kurulması için çeşitli yasal prosedürlerin yerine getirilmesi gerekmektedir. Bir erkekle çocuk arasında bulunan bağ, anne ile çocuk arasında bulunan bağ kadar net ve açık olarak ortada değildir.
Soybağı elde etmenin farklı yasal yolları bulunur. Soybağı tespitinin yapılması ya da doğum öncesi tanıma ile birlikte soy bağı kurmak mümkündür. Her iki yöntemin de kendi içinde farklı sonuçlar doğurduğunu bilerek, buna göre tercih yapmakta fayda var.
Soy Bağı Yasal Olarak Son Bulabilir
Soybağı kurulmasının mümkün olduğu kadar, bu bağ yasal olarak sona erdirilebilir. Daha önceden soy bağının mahkeme tarafından tanınması halinde, bir başka mahkeme bu bağı reddedebilir. Ya da anne yahut çocuk mahkemeden talep ettiği için bu bağ sonradan yasal olarak geçersiz kılınabilir.
Evlilik dışı doğan çocuklar için yasal bir baba bulunması açısından soy bağı kurulması gerekir. Annenin izin vermesi halinde çocuk babayı tanıyabilir. Bu sayede baba yasal olarak çocuk üzerinde söz sahibi olmuş olur. Bu süreçler için avukat tutmanız gerekir.
babalik davasi ne kadar ucret
babalik davasi ne kadar sürer
evliliğin iptalini kimler isteyebilir
evlilik nasil iptal edilir
evliliğin iptali ne demek
soybağı nasıl yazılır
soyağacı nasıl öğrenilir
soybağına nasıl bakılır
soybağı ne demek
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?