Tahliye Davasında Masrafları Kim Öder? | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Tahliye Davasında Masrafları Kim Öder?

Tahliye Davasında Masrafları Kim Öder

 Tahliye Davasında Masrafları Kim Öder? Ev ya da iş yeri kiralandıktan sonra kiracının yükümlülüklerini yerine getirmediği durumlarda tahliye davası açılmaktadır. Zorlu bir süreç olan tahliye sürecinin bir de ekonomik boyutu bulunmaktadır.

Tahliye Davasında Masrafları Kim Öder?

Tahliye konusunda, önümüze çeşitli masraflar çıkmaktadır. Bunlardan biricisi, dava ve icra takibi masrafları, diğeri ise kiracin tahliye edilmesi evin boşaltılmasında harcanan masraflardır.

Tahliye sürecinde tüm masraflar, dava açan ve icra takibinde bulunan tarafından ödenmesi gerekmektedir. Tahliye davalarının harç ve dava masraflarını yatırılmadan zaten dava açılamaz.

Tahliye sürecinde ödenen tüm dava masrafları, icra takibi sürecinde dava masraflarıyla birlikte kiracıdan talep edilir. Yani ilk aşamada yapılan tüm masraflar davacı tarafından ödenir.

Tahliye davası için değişiklik göstersede ortalama dava masrafı aşagidadir. Bu miktarlara icra takibi masraf ve avukatlık ücretleri dahil değildir.

Kira Sözleşmesi Yükümlülükleri Nedir?

Yeni Borçlar Kanunu’na göre kira sözleşmesi, kiraya verilen şeyin kullanılması veya yararlanma hakkını kiracıya vermektedir. Kiracının da buna karşılık olarak kararlaştırılan kira bedelini düzenli olarak ödemesi gerekmektedir.

Kira sözleşmesinde belirlenen süre dolduğunda herhangi bir yenileme yapılmazsa sözleşme artık geçerliliğini yitirmektedir. Bu yüzden belirsiz süreli kira sözleşmeleri yapmak da mümkündür.

Kira sözleşmesi ile kiralayan ve kiracı arasında yasal olarak bir sorumluluk oluşmaktadır. Mülk sahibi, sözleşmede belirtilen şartlara kiracının uymadığı durumlarda sözleşme süresi bitmeden tahliye talebinde bulunabilmektedir.

Tahliye Davası Nedir?

Eğer mülk sahibi tarafından kiracının yapılan sözleşmeye uymadığına kanaat getirilirse kiracıyı mülkten çıkarmak için tahliye davası başlatabilir. Bu tahliye durumu iki şekilde olmaktadır; ilki kiracıya bildirim yoluyla, diğeri de tahliye davası açarak.

Kiracıya verilecek bildirim ile tahliye kararı alınması için sözleşmenin en az on yıllık yapılmış olması gerekmektedir. On yılın altındaki sözleşmelerde bildirim ile tahliye kararı alınmamaktadır. Bu yüzden mülkten çıkması istenilen kiracı genellikle tahliye davası açılmaktadır.

Tahliye davası açılabilmesi için belirli kriterler vardır ve bunlardan en az birinin kiracı tarafından yapılmış olması gerekmektedir.

Tahliye Davası Şartları Nelerdir?

Tahliye davası açmak için kiracının şu durumları olması gerekir;

  • Kiracı ile yapılan sözleşmede belirli bir tarihte evi boşaltması taahhüt edilmişse ve buna rağmen mülkü hâlâ boşaltmamışsa belirtilen tarihten itibaren 1 ay içerisinde mülkü boşaltması için tahliye davası açılabilmektedir.
  • Kiralanan ev konusunda, kiracının aynı bölgede veya muhitte kendisi ya da eşiyle oturmaya elverişli bir başka hanesi bulunuyorsa ev sahibi bunu gerekçe göstererek tahliye davası açabilir.
  • Kiracı ile 1 (bir) yıldan daha az süreli bir kira sözleşmesi yapıldıysa, kirayı iki defadan fazla olmak üzere ödemediyse ve bunun sonucunda ihtar gönderilmişse, mülk sahibi tarafından ihtar süresinin bitmesinin ardından tahliye davası açılabilir.
  • Kiracının 1 yıldan uzun süreli bir sözleşmesi varsa ve kirayı bir ya da bir yılı aşkın süredir ödemediği için ihtar almışsa, mülk sahibi tarafından tahliye davası alır.
23.495 Görüntülenme

SORULAR

  1. KADİR AY dedi ki:

    1 YILLIK KİRA KONTRATI YAPILDI AMA KİRACI 2 KİRA GEÇTİ HALEN KİRAMI ÖDEMİYOR NE YAPABİLİRİM?
    İYİ ÇALIŞMALAR

  2. EMRAH dedi ki:

    İlkay hanım benim sorum şu:Kiracım kirasını 3 aydır ödemiyor,,7 aydır da aidat ödemiyor..yönetim 100 daireden sadece bizim kiracıdan aidat alamamış ve ihtar göndermiş..kendisi daha önceki evinden de kira ve aidat ödemediği için çıkarılmış haberimiz yok..telefonlara bakmıyor..kirasını aidatını ödemiyor..resmen evimi işgal etmiş durumda..kendisi memur ve sabit gelirli birisi..dava açsak avukatlık ücretlerini mahkeme masraflarını ödemek zorun da mı..ne yapmalıyız en sağlam yoldan..

  3. SEDAT AY dedi ki:

    Merhaba. İyi çalışmalar dilerim öncelikle. Tahliye davasından feragat durumunda yatırılan dava harc paraları ve avukatın yatırdıgı vergi geri alınamaz mı. Avukata verdim vazgeçmek istiyorum. Dilekçenin verildiğini ve dava paralarının yattığını belirterek epey masraf istediğinden sorum. Teşekkür ederim

  4. DEVRAN YILMAZ dedi ki:

    mehaba;benim bir kiracım var üç yıllık sözleşme yaptık, bir yılı bitmek üzere ama apartmanda hergün kavga çıkarıyor herkes şikayetçi .çıkarmak için ne yapabilirim?teşekkürler

  5. ÇELİK dedi ki:

    Merhaba İlkay hanım, 3 yıldır kirada oturuyorum ev sahibim (daha fazla kira alabilmek için) sözleşme bitiminde yenileme yapmayacağını watsapp aracılığıyla bildirdi. Henüz bir tebligat gelmedi. 5 temmuzda sözleşmem sona eriyor. Haklarım nedir herkes farklı bir şey söylüyor ev sahibinin buna hakkı var deniliyor, kimisi 10 yıl dolmadan çıkartamıyor diyor… O halde bu kira kontratının amacı nedir? Tefe tüfe oranının bir esprisi kalıyor mu o halde her ev sahibi her sene yeni kiracı alarak bu dertten kurtulmuş olur değil mi?
    Not: Kiramı düzenli ödedim.

  6. ÇETİN dedi ki:

    Kiraladigim evimin eklenti bölümü esyali olarak kiraya verdim kendi ikamet adresim kiracim bu evde nikahsiz sevgilisiyle yada sevgilisi tek başına kiraladigim evimde yasayabilirmi? kira kontratinda tek kiracimin ismi var ikamet adresleri kiraladigim evde degil baska adreste evimde yabancı erkek istemiyorum ne yapmam gerekiyor?

  7. DAĞHAN dedi ki:

    8 senedir aynı evde kiracıyım son bir sene içinde işyerimi kapattım düzensizde olsa kiramı ödedim. Pandemi başladığında mart nisan mayıs kiramı ödiyemedim. Haziran ayı geldiğinde 4 kira olmustu. Nisan ayı içinde ev sahibim noterden ihtarname gönderip 30 gün süre verdi bu süre içinde bir kira yatırabildim. Haziran 15 inde tüm kira borcumu bitirdim. İhtarnameye itiraz etmedim. Arabulucu tutmuş. Şu anda kira borcum yok fakat 30 gün süre içinde ödiyemedim. Beni tahliye hakkı varmı.
    2013 7 ekim de 1 senelik kontrat ile tuttum evi 7 senedir oturmaktayım. Tekrar sözleşme yapmadık yada yenilemedik. Bilgi vermenizi arz ediyorum. İyi Çalışmalar

  8. CEMRE dedi ki:

    Merhaba kiracı 3 aydır Kira ödenmiyor telefonu açmıyor beni engellemiş en kısa zamanda paramı alıp tahliyesini istiyorum bunu nasıl sağlarım

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp