Tanıma Ve Tenfiz Davası Dilekçesi
Yabancı mahkemelerce o ülkenin yasalarına göre, açılmış hukuk davaları hakkında karar verilerek kesinleşmiş mahkeme kararlarının, Türkiye’de geçerli olması için, Türk Mahkemelerinde dava açılarak mahkeme tarafından Tanıma veya Tenfiz hükmünün verilmesine ilintilidir.
Örnek verecek olursak, boşanma kararı, vasilik kararı, velayet kararı, nafaka ve bakım ücret alacağı gibi kararlar tenfiz edilebilir.
Ayrıca yabancı mahkemelerin ceza kararlarında yer alan şahsi haklarla ilgili kararlar hakkında da tenfiz davası açıla bilinir.
Tanıma ve tenfiz davasını açmada hukuki fayda olması halinde dava ile talepte bulunur. Tanıma ve tenfiz davası dava dilekçesi hazırlanarak karşı taraf sayısı kadar dilekçe eklenerek dava açılır.
Tanıma ve Tenfiz Dilekçesi Hazırlanır Nelere Dikkat Edilir
Tanıma ve tenfiz isteyenin ve karşı tarafın adı soyadı ve adresleri yazılır. Varsa vekili avukatı ad ve soyadı yazılır.
Tanıma ve tenfiz edilecek yabancı mahkeme kararı hangi ülkece verilmiş ise, mahkemenin adı, karar tarihi, numarası ile mahkeme kararın özeti yazılır.
Eğer mahkeme kararının bir kısmı tenfiz edilecek dava dilekçesinde bu özel husus belirtilir.
Tanıma ve Tenfiz Dava Dilekçesine Eklenen Belgeler Nelerdir
Yabancı Mahkeme kararının o devletçe verildiğine dair kararın aslı ile onanmış örneği.
Yabancı mahkeme kararının kesinleştiğini gösteren usulen onanmış yazı ile tüm belgelerin yetikili organlarca yapılmış tercümesi gerekmektedir.
Son olarak yabancı mahkeme kararının kararı veren ülkeye ait olduğunu gösteren Apostil onayı mutlaka olması gerekmektedir.
Tanıma ve Tenfiz Dava Dilekçesi Örneği
Dava dilekçesi olaylar ve diğer sebeplerden kaynaklı olarak farklılık gösterebilir. Bu dilekçe örnek verilmiş ve dava için kullanılması doğru değildir.
Bu nedenle dava dilekçenin hazırlanması yada dava detayları hakkında avukat desteği ile danışmanlığı alınması tavsiye edilir.
Dava dilekçesinin giriş ve detayları yukarda belirtilmiştir. Bu örnek kısım davanın önemli bölünü oluşturmaktadır.
KONU : ………. devleti ………. Mahkemesi’nin ………. tarih ve ………. sayılı boşanma kararının tanınması ve tenfizine karar verilmesi talebinden ibarettir.
AÇIKLAMALAR :
1. Müvekkilimiz, davalı eşiyle …/…/… tarihinde ……… devletinde evlenmiştir. Ekte (EK-1) sunulan aile nüfus kaydından da anlaşılacağı üzere, tarafların bu evliliklerinden ….. isminde bir çocukları bulunmaktadır.
2. Taraflar aile birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle …./…./…. Tarihinde karşılıklı anlaşarak ………. devleti ………. Mahkemesi’nin ………. tarih, ………. sayılı ve ………. kesinleşme tarihli kararı ile boşanmışlardır.
3. Bahse konu ………. devleti ………. Mahkemesi’nin ………. Tarih, ………. sayılı ………. kesinleşme ilamı …………. yeminli mütercime tercüme ettirilmiş ve apostil şerhi de mevcuttur. (EK – 2)
4. Yukarıda izah edilen nedenlerle boşanma ilamının tanınması ve tenfizini talep etme zorunluluğu doğmuştur.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?