Tanıma ve Tenfiz Davası İçin Vekaletname, Tanıma ve Tenfiz Davalarında Avukatın Önemi ve Tanıma ve Tenfiz Davası İçin Vekaletname Konuları Nelerdir? Tanıma ve tenfiz davalarında avukata vekâletname vermek, davanın hukuki açıdan eksiksiz bir şekilde görülmesini ve bundan dolayı da dava sürecinin hızlı bir şekilde işleyerek sonuçlanmasını sağlayan en önemli faktörler arasında yer almaktadır.
Öte yandan vekâletname ile yetkilendirilen avukat, dava sürecinde bütün sorumluluğu üstlendiği için davacının yurt dışında ikamet ettiği durumlarda Türkiye’ye gelmesine de gerek kalmamaktadır.
Bu nedenle tanıma ve tenfiz davası için vekâletname ile avukat hizmetinden yararlanmak davanın kolay bir şekilde sonuçlanmasında önemli bir rol oynamaktadır.
Özellikle çift vatandaşlığı bulunan ve yurt dışında ikamet eden kişilerin hukuki açıdan bir problemle karşılaşmaması için, yurt dışında verilen boşanma kararlarının Türk mahkemeleri tarafından tanınması ve onaylanması gerekmektedir.
Bu durumun oluşması için yurt dışında boşanmasına hükmedilen kişinin Türkiye’de aile mahkemelerine tanıma ve tenfiz davası talebinde bulunması şarttır. Aksi halde yurt dışında boşanmış olmasına rağmen Türkiye sınırları içerisinde evli kabul edilir.
Tanıma ve Tenfiz Davası Avukat Vekaletnamesi
Boşanmanın tanınması ve tenfizi davasında davacı dilerse avukatlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir. Söz konusu davada avukat vekâletnamesini imzalayarak dava sürecinde avukatını yetkili olarak görevlendirebilir.
Bu durumda, aile mahkemesi tarafından tanıma ve tenfiz davası için gerekli belgeler dışında avukat vekâletnamesi belgesine de ihtiyaç duyulmaktadır.
Yurt dışı mahkemeleri tarafından boşanma kararı verilmiş olan davacı, bu belgeyi avukatı aracılığıyla ilgili aile mahkemesine ulaştırarak avukatının;
- Mahkeme ile ilgili evrakları hazırlaması
- Boşanmayla ilgili olarak tanıma ve tenfiz davasını açabilmesi
- Davayı neticelendirebilmesi
- Ve dava sonucunun kesinleştirilmesi
Gibi mahkeme sürecinde önemli olacak bütün işlerin sorumluluğunu avukatına devredebilir. Ayrıca bu belge sayesinde davacı eğer yurt dışında ikamet ediyorsa Türkiye’ye gelmesine gerek kalmamaktadır.
Tanıma ve Tenfiz Davası Avukat Vekaletnamesi Nerden Çıkartılır?
Tanıma ve Tenfiz Yönetmeliği’ne göre mahkemeye sunulması gereken tanıma ve tenfiz davası avukat vekâletnamesini yurt dışında yaşıyorsanız Türk konsolosluğundan temin edebilirisiniz.
Ayrıca yurt dışında görev yapan noterlerden de bu belgeyi bulabilirsiniz. Öte yandan Türkiye’de ikamet ediyorsanız da söz konusu belgeyi herhangi bir noterden çıkartabilirsiniz.
Tanıma ve tenfiz davası yurtdışında boşanmış olan taraflar Türk hukuk sistemi içerisinde evlilik birliği içerisinde gözükmektedirler.
Bu durumun ortadan kalkması ve bireylerin Türk hukuk sisteminde de evli kalmamaları için Türk hukuk sisteminde yeniden mi boşanmaları gerekecektir? Tabi ki de hayır.
Bu sorunun çözülmesi için Milletlerarası Özel hukuk sistemince belirlenen tanıma ve tenfiz davası açılacak ve yurtdışında boşanmış taraflar Türk hukuk sistemi içerisinde de boşanmış sayılacaklardır.
Tanıma davası yurt dışında boşanmış olan tarafların Türk hukuk sistemi yabancı mahkemenin verdiği kararı tanıması ve boşanma kararının Türk hukuk sistemi içerisinde de kabul edilmesini sağlayan davadır.
Tenfiz davası ise boşanma davasının getirdiği hüküm ve sonuçların da Türk hukuk sistemi içerisinde de icra edilebilmesini sağlayan davadır. Bu davaları bireyler avukatı vekil olarak tutmadan da açabilecekleri gibi bir avukat ile de açabilirler.
Avukatın yetkilendirilmesi dahilinde dava nasıl işleyecektir, avukat tutulmaz ise dava nasıl işleyecektir?
Bu soruya cevap verdiğimizde şunları söyleyebiliriz: Her dava gibi bu dava türleri de bir avukata bağlı kalmadan tarafların kendi başlarına da açabileceği davalardan biridir.
Yurtdışında yaşayan taraflar bu davaları kendileri açacakları vakit konsolosluk aracılığı ile belgeleri ve dilekçeyi yetkili ve görevli mahkemeye gönderecek ve davayı açacaktır.
Mahkeme davalıya bir tebligat gönderecek e bu tebligata 10 gün içerisinde cevap yazabilme imkanı verilecektir. Burada gördüğünüz üzere ülkeler arası bir iletişim gerçekleştiğinden mütevellit avuta taraflar vekalet vermeden kendi başlarına davayı açtıkları zaman davanın süresi uzamaktadır.
Taraflar bir vekalet ve özel yetki ile vekil olarak bir avukat atadıklarında tebligat avukata gideceğinden ve sürelerin kısalacağından dolayısıyla dava süresi oldukça kısalacaktır.
Tanıma ve Tenfiz Davası İçin Vekaletname Nasıl Verilir?
Tanıma ve tenfiz davası için bir avukata vekalet vermek için 3 yol vardır.
Bunlar:
- Taraflar ülkedeki en yakın konsolosluktan tanıma ve tenfiz için bir vekaletname çıkartabilirler.
- Bulundukları ülkedeki noter tarafından vekaletnameyi çıkartabilirler fakat bu da apostil ve tercüme isteyecektir.
- Son olarak da taraflar Tanıma Ve Tenfiz Davası İçin Vekaletname çıkaracakları zaman Türkiye’de noterde çıkartabilirler.
Tanıma ve Tenfiz Davası İçin Vekaletname Avukat Bilgileri
Avukat İlkay UYAR KABA
Adres : Strazburg Cad. No:10 Daire:9-10-11-12 Sıhhıye Çankaya Ankara
Vergi Dairesi : Maltepe Vergi Dairesi
Vergi No :
Baro : Ankara Barosu
Baro Sicil No : 18613
Makalemizde Tanıma ve Tenfiz Davası İçin Vekaletname konusu yer almıştır. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Tanıma ve Tenfiz Avukatı sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?