Tasarrufun İptali Davasında Hak Düşürücü Süre Kaç Yıl 2025? | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Tasarrufun İptali Davasında Hak Düşürücü Süre Kaç Yıl 2025?

Tasarrufun İptali Davasında Hak Düşürücü Süre Kaç Yıl 2025?

Tasarrufun İptali Davasında Hak Düşürücü Süre Kaç Yıl 2025? Tasarrufun iptali davası, borçlunun malvarlığını alacaklılardan kaçırmak amacıyla yaptığı işlemin iptali için açılan bir dava türüdür. Alacaklılar, borçlunun borcunu ödemekten kaçmak amacıyla yaptıkları devirleri iptal edebilmek adına bu davayı sağlar.

Tasarrufun iptali durumu, dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri de hak düşürücü olarak varlığını sürdürüyor . İşte “Tasarrufun İptali Davasında Hak Düşürücü Süre Nedir?” yazımızın detayları…

Tasarrufun İptali Davası Nedir?

Tasarrufun iptali davası, mal varlığının, borcunu ödemekten başka amaçla üçüncü kişilerin devredilmesi durumunda, alacaklıların bu devir işlemini iptal etmek için borçlu dava türüdür. Bu davanın amacı, borçlunun borcunu ödememek için gerçekleştirilen kötü niyetli tasarrufların geçersiz sayılmasını sağlamak ve alacaklının haklarını korumaktır.

Tasarrufun iptali davası, borçlunun taşınması ya da taşınmasız mallarını hileli bir şekilde elden çıkardığını düşünen alacaklılar tarafından açılır ve malvarlığının yeniden borçlunun mülkiyetine aktarılması veya alacaklının tahsil edileceği hedeflenir.

Tasarrufun İptali Davasında Hak Düşürücü Süre Kaç Yıl 2025 Nedir?

Hak düşürücü süre, belirli bir hakkın veya talebin belirli bir zaman aralığı dahilinde kullanılmasını ifade eder. Bu süre boyunca geçerken, hak sahibi artık hukuki yollardan bu bedel talep edemez ve mahkemeler, hak düşürücü süre boyunca bozulmalarla ilgili bozulmalar yaşanır.

Tasarrufun iptali davasında hak düşürücü süre Türk Borçlar Kanunu’na göre 5 yıldır. Bu süre zarfında tasarruf işleminizden itibaren işlemeye başlar. Yani borçlunun yaptığı devir veya diğer işlemler üzerinden 5 yıl geçtikten sonra artık alacaklı tasarruf iptali davası açılmaz. Bu süre boyunca borçlunun yaptığı işlemler kesin olarak geçerli hale gelir ve alacaklıların bu işlemi iptal etme hakkı sona erer.

Hak Düşürücü Süre ile Zamanaşımı Süresi Arasındaki Fark Nedir?

Tasarrufun iptali davasında hak düşürücü süre ile zamanaşımı süresi arasında önemli bir fark vardır. Zamanaşımı süresinin yapılması durumunda, talep edilmesi durumunda süre dikkate alınır; Ancak hak düşürmeyi süre yapmayı bırakmayı iptal edin, bu süreyi göz önünde bulundurun. Hak düşücü süre dolduktan sonra dava açılamaz ve borçlunun yaptığı işlemleri korur.

Tasarrufun İptali Davasında Hak Düşürücü Süre Kaç Yıl 2025 – Süreyi Durduran Sebepler Nelerdir?

Tasarrufun iptali davasında hak düşürücü süre, kesintiye uğramaz veya durmaz. Yani, sürekli işleme başlarsa herhangi bir sonuç durmaz ve kaydedilen sürenin sonunda hak düşer. Bu nedenle alacaklıların, tasarruf iptali davasını açarken 5 yıllık süreyi dikkate almaları büyük önem taşır.

Tasarrufun İptali Davasında Hak Düşürücü Süre Sonrası Ne Olur?

Tasarrufun iptali davası için hak düşürücü süre, borçlunun yaptığı işlem artık geçerli hale gelir ve alacaklı, bu işlemi iptal eden katılımcılar için dava açamaz. Hak, düşücü süre dolduktan sonra artık malvarlığı üzerinde alacaklının herhangi bir talep hakkı kalmaz ve borçlu, onun devir sürecini sorunsuz bir şekilde borçlu olarak korur.

Bu durumda alacaklının tahsil etmek için başka yollara başvurması mümkündür. Ancak borçlunun malvarlığı devretme veya saklama yoluyla azaltılmışsa ve hak düşürücü süre geçmişse, alacaklının bu malları borçtan dolayı haczettirmesi veya bunlar üzerinde bir hak iddiası mümkün olmayacaktır.

Tasarrufun İptali Davasında Alacaklıların Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?

Alacaklılar, tasarrufun iptali davasını açarken hak düşürücü süreye dikkat edilir. Aksi halde borçlunun hileli işlemlerinin geçerli hale gelmesi riskiyle karşı karşıya kalabilirler. İşte alacaklıların dikkat etmesi gereken bazı hususlar:

Davayı Zamanında Açmak: Alacaklının, borçlunun tasarruf yoluyla kazandığı ve davanın açılmasından itibaren kaydedilmesi gerekir. 5 yıllık sürenin dolmasından önce davayı açması, hak kaybının önlenmesi çok önemlidir.

Hukuki Destek Almak: Tasarrufun iptali davaları, hukuki bilgi ve sonuçları gerektirir. Profesyonel bir avukattan destek almak, dava sürecinin avantajını sağlar ve davanın daha kısa sürede sonuçlandırılması sağlanır.

Borçlu Malvarlığını Değerlendirmek: Borçlunun malvarlığında aboneliği takip edilmesi, tasarruf işlemlerinin hangi tarihteki çalışmalarını bilmesi ve buna göre dava açma alacaklıların haklarının korunması açısından gereklidir.

5 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp