Tazminat Avukat Ücreti 2020 ne kadar? Tazminat davaları, son zamanlarda artış gösteren davalar arasındadır.
Tazminat Avukat Ücreti 2020
Maddi ya da manevi olarak açılabilen bu davalarda kişinin talep ettiği tazminat durumunun geçerli sayılması adına alanında uzman bir avukattan destek alınması önem taşımaktadır.
Bu durumda tazminat avukat ücreti 2020 yılında ne olacağını gündeme gelmektedir.
Tazminat Davası Nedir? Tazminat Avukat Ücreti 2020 Nasıl Belirlenir?
Maddi ya da manevi olarak iki şekilde açılan tazminat davası, kişinin herhangi bir nedenle uğradığı haksız maddi ya da manevi zararın giderilmesi amacıyla açılır.
Tazminat davasının açılacağı durumlar; iş kazalarından kaynaklı durumlar, trafik kazası, sözleşme ihlali, suç işlenmesi, hatalı tıbbi uygulama, boşanma davası, telif hakları ihlali, yazılı ya da görsel basın üzerinden –internet olması fark etmeksizin- kişilik haklarına saldırı olması durumunda açılabilmektedir.
İlgili durumlarla ilgili gerekli dilekçe ve belgeler hazırlanıp mahkemeye sunulur. Tazminat davalarının görüldüğü mahkemeler asliye hukuk mahkemeleridir.
Kişilik haklarının bir başkası tarafından gasp edildiği her türlü durum temel alınarak tazminat davası açılabilmektedir.
Örneğin ölüm nedeniyle dahi tazminat davası, ölen kişinin yakınları tarafından açılabilmektedir. Bu durumda ise ölen kişinin yakınları “destekten mahrum kalma” gerekçesi ile mahkeme tarafından haklı bulunmaktadır ve öldüren failin sebebine bakılmaksızın tazminat ödemesi kararlaştırılmaktadır.
Manevi tazminat ise özellikle hakaret, küfür, alçaltıcı davranış, küçük düşürme gibi durumlarda açılabilmektedir.
Tazminat Davası Nasıl Açılır?
Tazminat davası açmak için davayı açacak kişinin bulunduğu yerdeki asliye hukuk mahkemesine başvuruda bulunmak gerekmektedir. Ancak belirli durumlarda istisnai durumlar oluşmaktadır ve bu kapsamda mahkemenin açılacağı yer değişkenlik göstermektedir: kişinin haksız eyleme maruz kaldığı yerdeki mahkemeye tazminat davası açılabilir.
Zarar eğer fiilin işlendiği bir yerde meydana gelmişse zararın geldiği yerde de tazminat davası açılabilmektedir. Örneğin, Ankara’da bulunan bir kişi, internet üzerinden İstanbul’da bulunan kişi ya da kuruluşa zarar verdiğinde bu duruma bakmaya hem Ankara hem de İstanbul mahkemeleri yetkilidir.
Ayrıca zarar gören kişi ikametgahında da tazminat davası açabilmektedir. Eğer ticaretten kaynaklı bir tazminat davası açılması gerekiyorsa buna bakacak olan mahkemeler de asliye ticaret mahkemeleridir.
Maddi ve Manevi Tazminat Miktarı Nasıl Belirlenir?
Manevi tazminat, karar açısından zor belirlenen bir tazminat miktarına sahiptir. Dava açan kişinin somut halinin özellikleri, tarafların mali durumları, olay esnasında tarafların olaya etkileri, meydana gelen zararın büyüklüğü ve olay tarihi itibariyle mevcut para biriminin satın alım gücü göz önüne alınarak mahkeme tarafından tutar hesaplaması yapılır.
Buna göre hangi şartlar ağır basıyorsa o şartlar üzerinden mahkeme tarafından bedel belirlenmektedir. Maddi tazminat talepleri ise kişinin olay sonucunda uğramış olduğu maddi kayıp gözetilerek, onun zararına olmamak kaydıyla belirlenecek tutar üzerinden gerçekleştirilmektedir.
Maddi kazaların sebep olduğu durumlarda hem maddi hem de manevi tazminat talebi edilmektedir. Örneğin bir iş kazası sonucu kişi parmağını kaybetmişse bu durumda hem maddi hem de sosyal yaşamı etkilendiği için manevi tazminat talebinde bulunabilir.
Tazminat Avukat Ücretleri 2020 Yılında Ne Kadar?
Bölgelere göre değişmekle birlikte Asliye Hukuk Mahkemelerinde görülecek davalar için asgari maktu avukat tarifesi 3.400 Türk Lirası olarak belirlenmiştir.
Ancak bu fiyat asgari tutar olup davanın içeriğine ve talep edilen tazminat miktarına göre avukatlık ücreti değişkenlik gösterecektir. Aynı zamanda avukat kendi ücretini, davanın içeriğine göre tazminat ödeyecek kişiye mesul kılabilmektedir.
Böyle durumlarda müvekkil ile yüzde oranı üzerinden anlaşma yapılmaktadır. Tazminat kararı lehte olursa yüzde üzerinden avukat ücret almaktadır, yüzdelik dilimlere göre bu fiyat belirlenmektedir.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?