Tazminat Temyiz Dilekçesi Süresi Nedir? Türk adalet sistemindeki uygulamalardan birisi de tazminat davalarıdır. Kişinin herhangi bir nedenle haksız bir şekilde uğramış olduğu maddi ve / veya manevi zararların tazmin edilmesi için başlatılan hukuki süreçlerdir.
Tazminat davaları genellikle haksız fiil ya da sözleşmeye aykırılık gibi gerekçelere bağlı olarak açılan davalar olmasına karşın, çeşitli hukuki gerekçeler öne sürülerek de tazminat davaları açılabilir.
Tazminat davalarında zarar gören kişinin dava açabilmesi için gidebileceği adresler, asliye hukuk mahkemeleri, vergi ya da idare mahkemeleridir.
Tazminat Temyiz Dilekçesi Süresi Nedir
Tazminat davasına konu olan mağduriyet ticari nitelik taşımıyorsa, asliye hukuk mahkemelerinde dava açılırken; kamu idaresinin işlemleri veya eylemleri söz konusuysa konu vergi mahkemeleri ya da idare mahkemelerine taşınmalıdır.
Maddi ve tazminat davaları konusuna göre, zaman aşımı süreleri dikkate alınarak mağdurlar veya mağdurların yakınları tarafından açılabilir.
Örneğin yaralanmalı trafik kazalarında kişinin kendisi hem maddi hem de manevi tazminat davası açabilirken yakınları sadece manevi tazminat davası açabilir. Ancak ölümlü trafik kazalarında ölen kişinin yakınları hem ölüm hem de manevi tazminat davası açabilir.
Tazminat temyiz dilekçesi süresi nedir?
Maddi ve manevi tazminat davalarında alınan kararlar temyiz sürecine taşınabilir. Temyiz davası açılan tazminat davalarında Yargıtay tarafların temyiz talebi gerekçeleri dışında, karara ilişkin kanunlarda aykırı bulduğu hususları da dikkate alabilir.
Tazminat temyiz dilekçesi süresi asliye hukuk mahkemelerinde ilk kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gündür. İdare ve Vergi mahkemelerinde ise temyiz süresi kararın tebliğ edildiği tarihten itibaren 30 gündür. Tazminat davalarında tazminat temyiz dilekçesi süresi geçirilirse temyiz hakkından vazgeçilmiş demektir.
Temyiz başvurusunun ardından ne olur?
Tazminat temyiz dilekçesi süresi içerisinde yapılan başvurularda dosya Yargıtaya taşınır. Delillerin kanunen yetersizliği, dava şartlarına aykırılık, taraflar arasındaki sözleşmenin yanlış uygulanması gibi gerekçelerde karar, Yargıtay tarafından kısmen ya da tamamen bozulabilir.
Tazminat davalarında Asliye Hukuk Mahkemeleri, Vergi Mahkemeleri ya da İdare Mahkemelerince verilmiş olan karar, Yargıtay, tarafından incelenerek hukuka aykırı bir durum tespit edilirse, birinci derece mahkemenin verdiği tazminat kararı bozulur.
Bozulmuş olan karar, ilk kararı veren mahkemeye iade edilerek bir kez daha görüşülmesi talep edilir. Tazminat hukuku içerisinde bir çok konu uyuşmazlıklara neden olmaktadır. Tazminat hukuku konularında tazminat avukatı ve danışmanlık ile sürecin sürdürülmesi faydalı olur.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?