Tek Celsede Boşanma Ne Demek? Tek celsede boşanma davası, boşanma davasını tarafların ortak hazırlamış olduğu protokol ile açması ve tek celsede boşanma anlamına gelir.
Tek Celsede Boşanma Ne Demek?
Bu boşanma işleminde taraflar, tüm kararlar konusunda anlaştıklarını beyan ederek, boşanma davasını açarlar. Tek celsede sonuçlanan boşanma davaları, anlaşmalı boşanma davalarıdır.
Tek celsede boşanma için gerekenler, tek celse boşanma süresi, tek celse boşanma için evraklar ve başvuru işlemi hakkında bilgiler, alt başlıklardan öğrenilirler.
Tek Celsede Boşanma İçin Gerekenler
Tek celsede boşanmanın gereklilikleri hakkında bilgiler şu şekilde sıralanırlar:
- Tek celsede boşanmak içim eşler, çocuğun velayeti konusunda önceden anlaşmış ve ortak bir karar vermiş olmalıdırlar.
- Tek celsede boşanmak için eşler, nafakanın ödenmesi veya nafaka ödemesi yapılmaması konusunda, önceden ortak paydada anlaşmış olmalıdırlar.
- Tek celsede boşanma için eşler, nafaka ödenecek ise maddi tutar konusunda anlaşmış olmalıdırlar.
Tüm bu gerekli konular hakkında uzlaşan taraflar, mahkemeye ortak beyanı ileten bir dilekçe ve her iki tarafça imzalanmış protokol ile başvuru yaparlar. Her türlü konuda anlaşma sağlanması sebebi ile mahkeme boşanma işlemi adına tek celsede karar alır.
Mahkemenin tek celsede karar verme yetkisi, tarafların anlaşmalı boşanma davası açma talepleri sayesinde sağlanır.
Anlaşmalı boşanma koşullarını sağlayan çiftler, boşanma işlemi için ikna olmuş konumda sayılmaları sebebiyle, tek celsede boşanma işlemi gerçekleşir.
Tek Celsede Boşanma Süresi Ne Kadardır?
Tek celsede boşanma işlem süresi hakkında detaylar şu şekilde sıralanırlar:
- Tarafların boşanma davası görüldüğü gün içerisinde, mahkeme tek celse içerisinde boşanma işlemi için karar alır.
- Bu işlem ile boşanma işlemi için onay verilir.
- Bu süreç sonrası yasal olarak çiftlerin evraklar üzerinde boşanmış konumda gözükmesi ise yaklaşık 2 ay içerisinde kararın yazılması, tebliğ edilmesi ve kesinleşmesi sonrası gerçekleşir.
Detaylara bağlı olarak, tek celsede boşanma kararı onaylandıktan 2 ay sonra, yasal olarak tarafların birbirleri ile evlilik ilişkisine dair hiçbir bağları kalmaz.
Tek Celsede Boşanma İçin Belgeler
Tek celsede boşanma evrakları şu şekilde sıralanırlar:
- Her iki tarafa ait nüfus cüzdanları ve fotokopileri,
- Tarafların birlikte hazırladığı ve üzerinde velayet, nafaka konularına dair alınan ortak kararların yazılı olarak beyan edildiği ve altına imza atıldığı boşanma dilekçesi protokolü, mahkemeye iletilmesi gereken evraklardır.
Tek Celsede Boşanma Davası Nasıl Açılmalı?
Tek celsede boşanma davası açmak için izlenen adımlar şu şekilde sıralanırlar:
- Boşanacak eşler, evli konumdayken ikamet ettikleri yere bağlı olan Aile Mahkemesine giderler.
- Görevli çalışanlara, ortak hazırlanan dilekçe protokolünü ve nüfus cüzdanlarını iletip, anlaşmalı boşanma davası açma talebinde bulunurlar.
Mahkemece incelene protokolün, şartlara uygunhazırlanmış belgeler ile boşanma davası açılışı sağlanır. Dava görülmeye başlaması ile birlikte taraflar, tek celsede boşanma için dava günü mahkemeye eşler birlikte intikal etme yükümlülüğü taşır.
Mahkemeye birlikte katılan ve boşanma için ikna olduklarını dile getiren tarafların, anlaşmalı boşanma protokolleri incelenir, anlaşmalı boşanması tek celsede sağlanır.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?