Terk Nedeniyle Boşanma (Evi Terk Eden Suçlu mu?) | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Terk Nedeniyle Boşanma (Evi Terk Eden Suçlu mu?)

Evlilikle beraber gelen en büyük sorumluluklardan birisi “birlikte yaşama” olgusu olarak ön plana çıkmaktadır. Türk Medeni Kanunu madde 185 kapsamında koruma altına alınmış bu hak ve yükümlülüğe aykırı bir şekilde tutum sergileyerek, kısaca evi terk etmiş olan eşin bu tutumu direkt olarak boşanma sebebi olarak nitelendirilebilmektedir.

Terk Nedeniyle Boşanma Dava Şartları Nelerdir?

Terk nedeniyle boşanma Türk Medeni Kanunu 164. maddesinde düzenleme kapsamına alınmıştır. Bu madde ele alındığında; terk sebebine bağlı olarak boşanmanın gerçekleşebilmesi için birkaç şart aranmaktadır. Eğer bu şartlar taşınıyorsa terk nedeniyle boşanma gerçekleşir. Bu şartlar aşağıda sıralandığı gibidir:

  • Birlikte Yaşama Hak ve Yükümlülüğüne Aykırı Davranmak
  • Yukarıda belirtilen amaçla evi terk eden,
  • Evden ayrılma amacı bu olmamanın yanı sıra beraber eve dönmemek için hiçbir haklı nedeni olmadan eve geri dönmeyen,
  • Diğer eşi evden ayrılma noktasında baskı uygulayan veya,
  • Diğer eşin ortak eve dönmesini haklı bir sebep olmadan engelleyen eş, terk etmiş olarak nitelendirilir.

Terkin geçerli bir boşanma sebebi olarak kabul edilmesi için en önemli şart ise terk eden kişinin bir kusuru olmasıdır. Bunu örnekli bir şekilde açıklayacak olursak; askerlik görevini yapmak ya da sağlıktan ötürü tedavi gerekçesiyle ya da zorunlu iş seyahati sebebiyle eve gelemeyen eşin, bu davranışları kusurlu sayılmaz ve böyle bir suçlama yapılamaz. Fakat geçerli bir sebebi olan, ama bu geçerli sebep ortadan kalktığında dahi tekrardan eve geri dönüş yapmayan eş terk etmiş sayılır ve terk nedeniyle boşanma gerçekleşir.

Kanun maddesinde açık bir şekilde yer aldığı gibi, ortak evden kovulmak suretiyle ayrılan ya da ortak konuta girmesinin engellendiği eş, terk edilen eş konumunda olur ve asla terk etmiş sayılmaz.

Terke zorlayan ya da ortak konuta dönmesini engelleyen eşin açtığı dava, ret alır. Bu durumda boşanma davası terk edilen tarafından açılabilir.

En Az 6 Ay Geçmesi Gerekiyor

Terk nedeniyle boşanmanın gerçekleşebilmesi için dava tarihinden önce en az 6 aylık bir terk etme sürecinin yaşanmış olması gerekiyor. Eğer bu 6 ay içerisinde eş eve gelip geri gitmişse ve yine uzun süre gelmemişse süre kesintisi olmaz ilk terk ettiği tarih esas alınır.

Eğer eş yeni gelişen durumlardan ötürü evi terk etmek zorunda kalmışsa bu kez son terk tarihinden itibaren 6 aylık süre sayılmaya başlar.

Terk Nedeniyle İhtar! Çağrı Yapmak Zorunlu

Terk nedeniyle boşanma işleminin gerçekleşmesi için bir diğer aranan şart ise çağrı yapmak olacaktır. Peki bu nasıl olur? Tek tarihinden itibaren 6 ay geçer geçmez dava açılması mümkün değildir . Çünkü çağrı yapılmamıştır. Terk tarihinden sonra 4 aylık sürenin tamamlanmasıyla birlikte ya mahkeme ya da notere gidilerek terk eden eşin adresi bilinmekteyse o adrese, bilinmiyorsa da ilan yoluyla evine geri dönmesi noktasında ihtar çekilmelidir.

Bu ihtarın geçerli olarak sayılması için ise, terk eden eşin geri dönmesi için ona bir süre verilmesi ve bu sürenin minimum 2 ay olması gerekmektedir. Yargıtay, söz konusu sürenin “60 gün” olmasında dahi ihtarı geçersiz sayar.

Bu şartlar karşılanıyorsa terk nedeniyle boşanma davası açılabilir.

79 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp