Ticari plaka kira sözleşmesi ve örneği, İş hayatında kazanç elde edebilmek için kişiler kendi sahip oldukları araç, konut, makine, teçhizat ve benzeri şeylere sahip olmak yerine kiralamayı tercih edebilir. Bir malın ya da hakkın işleterek para kazanılmasının mümkün olduğu ticari kiralamalara en güzel örnek taksi plakasıdır.
Ticari Plaka Kira Sözleşmesi Örneği
Ehliyet sahibi, şoförlük için gereken özellikleri taşıyan ve taksi şoförlüğü yetki belgesi, alabilen herkes ticari plaka kirama sözleşmesi düzenleyerek ticari taksi işletmeciliği yapabilir.
Günümüzde özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirler de çok değerli olan taksi plakalarının kiralanması çok sık rastlanan bir durumdur. Ticari plakalarda (özellikle taksiler için) yıllardır yenisi verilmediği için maddi değeri her geçen gün artmaktadır.
Birkaç milyon liranın üzerinde olan taksi plakasını sahiplerinden satın almak çok maliyetli olacağı için taksi işletmeciliği yapmak isteyen kişiler, ticari plaka kiralama yoluna giderler. Ticari plaka kira sözleşmesi örneği İnternet bulunabileceği gibi taksicilere destek verilen sivil toplum kuruluşlarından da temin edilebilir.
Ticari plaka kira sözleşmesi nasıl düzenlenir?
Ancak ticari plaka kira sözleşmesi, iki taraf arasında (kiralayan ile kiracı) yapılan özel nitelikli sözleşmelerdir. Her sözleşme için geçerli olan temel kurallara uyulmasının dışında herhangi bir şekil şartı yoktur.
Sonradan tarafların mağduriyet yaşamaması ve hakların, sorumlulukların doğru bir şekilde belirlenebilmesi için ticari plaka kira sözleşmesinin mutlaka bir avukat yardımı ile yapılmasında fayda vardır.
Genel hatlarıyla ticari plaka kira sözleşmesi örneği ve nasıl düzenlenmesi gerektiğini kısaca açıklamaya çalışalım…
Öncelikli olarak ticari plaka kira sözleşmesini standart kira sözleşmesi gibi düşünmek gerekir. Tüm sözleşmelerde temel gereklilikler olan kiraya veren ve kiracının adı soyadı, kimlik numarası ve iletişim adresi bilgilerinin yazılması gerekir.
Kiracı ve kiralayanın kişisel bilgilerinin ardından kiralanan ticari plakanın bilgilerine yer verilmelidir. Ticari plakanın numarasının yanı sıra plakanın belge numarası da sözleşmeye yazılmalıdır.
Ardından ticari plakanın kiralanması sürecine dair finansal bilgiler, süreler ve ödeme tarihleri açıkça belirtilmelidir. Ticari plakanın aylık kira bedeli, sözleşmenin başlangıç tarihi ve bitiş tarihleri en fazla uyuşmazlık konusu olan hususlar olduğu için mutlaka sözleşmede net ifadelerle yazılmalıdır. Yine sözleşmede yapılan ticari faaliyete dair doğacak vergi ve diğer giderlerin kim tarafından karşılanacağına yönelik ifadeler olmalıdır.
Ticari plakanın kira bedeline ilişkin ödeme tarifesinin sözleşmeye eklenmesinde fayda vardır. Yani kiracının ne kadar bedeli hangi tarihte ödeyeceğinin açıkça anlaşılacak şekilde belirtildiği ödeme tarifesinin ardından kiracı ve kiralayanın imzalaması ile sözleşme tamamlanmış olur.
Makalede Ticari Plaka Kira Sözleşmesi Örneği konusuna yer verilmiştir. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Tazminat Avukatı ve danışma konularında sayfaları ziyaret edebilirsiniz.
Ticari Plaka Kira Sözleşmesi Örneği
Ticari Plaka Kira Sözleşmesi Örneği aşağıda tamamen başlıklar altında, bilgi amaçlı olarak verilmiştir. Ticari Plaka Kira Sözleşmesi Örneği hazırlanırken kiracı ve kiraya veren kendi şartlarına göre özgürleştirmesi gerekmektedir.
Ticari Plaka Kira Sözleşmesi Örneği hazırlanırken hukuki destek alınmasını tavsiye ediyoruz.
TİCARİ PLAKA KİRA SÖZLEŞMESİ
KİRAYA VERENİN;
ADI VE SOYADI :
ADRESİ : (Sözleşmede ” KİRAYA VEREN ” olarak anılacaktır.)
KİRACININ;
ADI VE SOYADI :
ADRESİ : (Sözleşmede ” KİRACI ” olarak anılacaktır.)
KİRALANAN ARAÇ PLAKA NO :
PLAKANIN BELGESİ :
AYLIK KİRA BEDELİ :
SÖZLEŞMENİN BAŞLANGIÇ TARİHİ :
SÖZLEŞMENİN BİTİŞ TARİHİ : Kiraya veren; ……………………………………………………………… vergisi tarafıma aittir. Kiracı; yukarıda …………………………………………………………………… tarafından ödenecektir. Uyuşmazlık durumunda …… Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkilidir. …/
…/…
KİRAYA VEREN KİRACI Ad Soyad Ad Soyad İmza İmza
SORULAR
Sayın avukat hanım, önemli bir sorum var: bir kişi 3 tane taksi pilakası alabilirmi
Ankara’da servis (S ) plakasina sahibim.Fakat şuan askıya alınarak herhangi bir araçta kullanilmamaktadir.Kiralamak isteyen şahıs kendi aracına takarak bu plakayi ücret karşılığında kullanmak istiyor. Herhangi bir trafik kazasinda ve trafik cezasi durumunda bu sözleşmeyi yapmamıza ragmen hukuki sorumlulukla karşılaşır miyiz? Şimdiden Teşekkürler .