Ticari Sözleşmeler Nasıl Hazırlanır? | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Ticari Sözleşmeler Nasıl Hazırlanır?

Ticari Sözleşmeler Nasıl Hazırlanır?

Ticari Sözleşmeler Nasıl Hazırlanır? Ticari sözleşmelerin hazırlanması, iki kişinin konuya dair anlaşmaları ve sözleşme hazırlamaları şeklinde gerçekleşir.

Hukuki bir geçerliliğinin olması açısından sözleşmeler yazılı yapılmalıdır. Elbette her zaman bir sözleşmenin yazılı olma zorunluluğu bulunmaz ancak, hukuki gerekçelerle sözleşmeler yazılı yapılır.

Sözleşme nedir hukukta sözleşmelerin kabul görülebilmesi için gerekli koşullar nelerdir sorusuna istinaden;

  • Sözleşmeler, toplum etik normlarına aykırı olmamalıdır.
  • Sözleşmeler ahlak niteliği taşımayan herhangi bir unsurun beyanı şeklinde olmamalıdır.
  • Sözleşmelerin, karar alabilme ehliyeti olmayan kişiler tarafından yapılmış olması sözleşmeyi geçersiz kılar.

Koşullarından bahsederiz.

Sözleşmeler Nasıl Hazırlanır?

Sözleşmenin geçerliliği adına bir sözleşmenin yazılı olması gerekliliği son derece önemliyse de, bir sözleşme için daha önemli olan koşul, sözleşmenin noter huzurunda hazırlanması gerekliliğidir.

Sözleşmeler ile ilgili şartlar, Borçlar Kanunu ve diğer kanunlarda düzenlenmiştir. Sözleşmelerin şartları türlerinde göre değişiklik gösterir.

Sözleşmeler Nasıl Düzenlenir?

Sözleşmelerde yer alması gereken önemli husus, sözleşmenin ne adına yapılıyor olduğudur. Konu ile alakalı, yeterli derecede bilgi sözleşmenin içeriğinde yer almalıdır.

Akabinde, sözleşme yapan tarafların bilgileri, adresleri de bu belgede yer almak durumundadır. Bir diğer önemli olan konu, sözleşmelerde verilmiş olan zamandır.

Örnekle, bir kira sözleşmesi yapıldığında, sözleşmenin hangi tarihte sona ereceğinin belirtilmiş olması, sözleşmenin her iki tarafının da haklarını koruyucu nitelik taşıyacaktır. Sözleşmede belirtilen bu unsurlar, herhangi bir ihlal durumunda cezai yaptırımların uygulanabilirliği açısından önem arz eder.

Sözleşmeler Nasıl İptal Edilir?

Sözleşmelerin iptal edilmesi taraflardan herhangi birinin haksızlığa uğraması şeklinde gerçekleşir.

Sözleşmedeki maddelerin geçersizliği durumunda, sözleşme de iptal olmuş sayılacaktır. Hukuki boyutlarda, sözleşme maddeleri ile bir karara varılamadığında, tüketici olan tarafın hakkı gözetilir.

Uluslararası Ticari Sözleşmeler Nasıl Hazırlanır?

Uluslararası ticari sözleşmelerin hazırlanması için belli miktarda şartı önceden yerine getiriyor olmak gerekir. Uluslararası Ticari Sözleşmeler nasıl hazırlanır sorusunun cevabından, şu şekilde bahsederiz;

  • Karşılıklı taraflar, sözleşmeyi gerçekleştirmeden önce, birbirlerinin ne derece güvenilir olduğunu tespit etmelidir.
  • Kişiler önceden sözleşmede yer alabilecek ifadeleri incelemelidir ve konu ile alakalı olumluluklarını dile getirmelidir.
  • Sözleşme türlerine göre, kanunda sözleşme ile alakalı yer alan ayrıntılar incelenmelidir ve bu doğrultuda bir sözleşme hazırlanmalıdır.
  • Sözleşmede hukuk ve lisan uyuşmazlıkları olmamasına dikat edilmelidir.

Sözleşmeler karşılıklı olarak kişilerin ya da kuruluşların anlaşmaya vardığının yazılı kanıtlarıdır. Birbirine uygun irade beyanı anlamına gelir.

İş hayatında ticari faaliyetlerin sağlıklı bir şekilde yürüyebilmesi için ticari sözleşmelerin, tüm sözleşme türlerinde olduğu gibi tarafların haklarını koruyacak şekilde yazılması gerekiyor.

Sözleşmelerin yazılmasında yapılacak olan hatalar, ticari işler söz konusu olduğunda maddi zarara, iflasa, iş kayıplarına yol açabilir. Peki ticari sözleşmeler yazılırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? İşte maddeler halinde inceleyelim…

Ticari Sözleşmenin Taslağını ilk gönderen olun

Özellikle pazarlık konusu olan sözleşmelerde, anlaşma sağlanmadan önce bir taslak sözleşmeyi ilk hazırlayan taraf bir adım önde başlar.

Tarafların çok önemli durumlar olmadığı sürece taslak olarak önüne konan sözleşmelerdeki maddeleri değiştirmeme eğilimindedir. Sözleşmeyi hazırlayan taraf kendi lehine olan maddeleri yazacağı için, taslak sözleşme üzerinden yapılan görüşmelerde hazırlayan taraf psikolojik olarak daha avantajlıdır.

Böyle durumlarda hızlı davranıp ilk sözleşme hazırlayan olmak için farklı alanlarda kullanılabilecek hazır taslak sözleşmeleri elinizde bulundurmak gerekir.

Ticari Sözleşmelerinde Sorumluluk ve Sigorta maddelerine mutlaka önem verin

Ticari faaliyetlerde özellikle ürünleri kaybolması, hasar görmesi, çalınması, çeşitli nedenlerle ve şekillerle zarar görmesi durumunda 3. taraflara karşı doğacak olan sorumluluklar ve cezalar konusunda detaylı açıklamalar yer almalı.

Ticari Sözleşmelerin ilk imzalamanın olumlu ve olumsuz tarafı

Sözleşmeler için en ideali aynı anda imzalanmasıdır. Ancak çoğu kez böyle olmaz. Bu gibi durumlarda ilk imzalayan taraf olmak sözleşmede üzerinde anlaşılan maddelerde karşı tarafın değişiklik yapmadığından emin olursunuz.

Handikap ise, ilk imzayı attığınız sözleşmelerde ipleri de karşı tarafın eline vermiş olursunuz. Anlaşmanın sağlanması için gereken imzayı geciktirebilir ya da bekletip imzalamaktan vazgeçebilir.

Ticari Sözleşmenin Fesih ve sözleşme uzatma şartları

Sözleşmelerde, karşılıklı ya da tek taraflı fesih ve sözleşmenin uzatılmasını sağlayacak olan şartlarının açıkça belirtilmesi gerekir.

Tüm taraflar bu şartların olabilecek en iyi esneklikte düzenlenmesini isteyecektir. Bu durumda sözleşmeyi ilk hazırlayan taraf olmak bu şartların tayin edilmesinde sizi bir adım öne çıkaracaktır.

Ticari Sözleşmelerde bağlayıcı maddelere dikkat

Sözleşmede hizmeti ya da malı alan taraf iseniz ödemeler, alım miktarları, alım yapılmazsa ne olacağına yönelik şartlar konusunda bağlayıcı maddelerin az olmasını isterseniz.

Sözleşmede size taraflar ise sözleşmelerde bu gibi durumlar için çok sayıda bağlayıcı madde eklemek isteyebilir.

Ticari Sözleşmelerde Taahhütlerin önemi

Özellikle uzun vadeli sözleşmelerde, yıllık olarak fiyat indirimleri ya da artışları, alım konusundaki azalış ya da artış gibi konularda taahhütler çok önemlidir.

Mutlaka taahhüt sözleşme yazarken kendi durumunuza göre taahhütleri iki kez düşünün.

Şirket içinde uyum

Bir sözleşme hazırlanırken, şirket içindeki doğrudan ya da dolaylı olarak ilgili tüm birimlerin fikir birliğine varması gerekir. Bu sayede sözleşme öncesi karşı tarafla diyalog daha etkin ve sağlıklı olacaktır.

Makalede Ticari Sözleşmeler Nasıl Hazırlanır konusuna yer verilmiştir. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve danışma konularında sayfaları ziyaret edebilirsiniz.

1.164 Görüntülenme

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp