Trafik Hukuku Avukatı Ankara ve Danışma? Trafik hukuku, trafikte oluşabilecek, başta kaza olmak üzere pek çok durumu kapsayan ve tarafların oluşacak kayıplarının giderilmesini amaçlayan hukuk dalıdır.
Trafik Hukuku Avukatı Ankara Ve Danışma Konuları
Trafik hukukunun birinci önceliği kazalardır. Kaza sonucu oluşan maddi ve manevi tazminat talepleri bu hukuk kapsamında değerlendirilir. Eğer yaralanma, ölüm ya da araç hasarı gibi durumlar oluşmuşsa hukuk yolu ile bunlar talep edilebilmektedir.
Kaza sonucu yaralanma varsa, yaralanan kişi işgücünden yoksun kaldığı ve psikolojik zorluk yaşadığı için maddi ve manevi tazminat talep etme ve isteme hakkına sahiptirler.
Eğer uzuv kaybı ya da gündelik yaşamını sürdüremeyecek kadar yaralanma yaşamışsa yine kendisi ya da yakınları maddi zararlar için trafik sigortasına, manevi zararlar içinde dava açabilmektedir. Eğer ölüm olmuşsa birinci dereceden yakınları yani manevi tazminat davası açabilmektedir.
Trafik Kazasıyla İlgili Sık sorulan Sorular
1) Meydana gelen trafik kazalarında, sigorta şirketleri de sorumlu mudur?
Sigorta şirketlerinin sorumluluğu trafik kazası meydana geldiğindeki zamanda uygulamada olan sigorta poliçesinin belirlediği oran kadardır. Üst sınırın belirlenmiş olduğu sigorta poliçelerine göre şirketler aktüer hesabında belirlenen miktar kadar sorumludur. Burada temel nokta poliçede belirtilen limit miktarı kadar sorumlu olması şirketin. Belirlenmiş miktardan fazla sorumluluğu bulunmaz.
2) Resmî nikah olmadan kurulmuş evliliklerde eşlerden biri, diğer eşin ölümünden dolayı evliliklerini ispatlarsa destekten yoksun kalma tazminatı alabilir mi?
Resmi nikah olmadan evli eşlerden biri trafik kazasında öldüğünde nikahı olmayan elbette destekten yoksun kalma tazminatı alabilir. Ancak buradaki temel husus evliliklerinin varlığı ispatlaması şarttır. İspatlayamadığı takdirde tazminat alamaz.
3) Taraflardan birinin ölümüyle sonuçlanmış trafik kazasında %100 kusurluyken vefat eden kişinin yakınları destekten yoksun kalma tazminat isteme hakkına sahip midir?
Yargıtay kararlarına göre tek taraflı ve %100 kusurlu olduğu trafik kazasında ölen kişinin yakınları tazminat alabilirler. Sigorta şirketlerinden destekten yoksun kalma tazminatı talep etme hakkına sahiptir vefat edenin yakınları.
4) Meydana gelen trafik kazasında zorunlu trafik sigortası bulunmuyor ise bu kazada vefat eden kişinin yakınları tazminat talep etme hakkına sahip midir?
Güvence hesabı tarafından ödeme yapılır. Ama yine burada temel husus trafik sigortası poliçesinin belirlediği sınırlar ölçüsünde yapılır ödeme. Sınır aşılmaz.
5) Sigorta şirketleri gerekli tutarı 3. kişilere ödedikten sonra yapılan ödemeyi aracın sahibinden alması mümkün mü?
Sigorta şirketi ödediği tutarı belli durumlarda alabilir. Bunlardan bir meydana gelen kazada kişi alkollüyse ve kazanın nedeni alkollü olmasıysa sigorta şirketi ödediği tutarı kazayı yapan alkollü sürücüden alabilir. Bir diğer durumsa arabayı kullanan kişinin ehliyeti yoksa sigorta şirketi 3. kişilere gerekli ödemeyi yaptıktan sonra arabanın sahibinden ödediği tutarı geri alabilir.
6) Trafik kazısı nedeniyle açılmış olan ceza davasında taraflardan biri şikayetini geri çektiği zaman tazminat hakkını kaybeder mi?
Ceza davasında şikayetten vazgeçmek tazminat hakkını ortadan kaldırmaz. Mağdur tarafın tazminat hakkı korunur.
7) Trafik kazası sonrasında sigorta şirketi tarafından ödeme ne zaman yapılır?
Kaza sonrası sigorta şirketlerine başvuru yapıldığında ödeme konusunda kimi zorluklar yaşanabiliyor. Şirketler haklı olarak tüm evrakların tamamlanmasını ister. Gereken evrakların hazırlanması konusunda bir uzman yardımı alınmalı, avukat desteğine başvurulmalıdır. Aksi takdirde uzun süren mağduriyetler yaşanabilir.
8) Kaza sonrası sigorta şirketi bir miktar ödeme yaptıktı. Tekrar tazminat isteme hakkına sahip miyim aynı kazayla ilgili?
Sigorta şirketleri tam ödeme yapmayabilir. Ödemenizin tamamını almak için hukuki yollara başvurmanız gerekir.
9) Çalıntı araçların da içinde olduğu bir kazadan dolayı tazminat alınması mümkün mü?
Güvence hesabı tazminatları öder. Ama önemli şart şu ki mağdur olan tarafın kusurlu olmaması gerekir.
10) Kaza tutanağı henüz tutulmamışken kazada yaralananlar hastaneye götürüldüğünde, yaralıların zararları nasıl tespit edilir?
Trafik sigortasından tazminat alabilmek için olay yerinde tutulmuş olan kaza tespit tutanağının düzenlemiş olması gerekir. Kaza tespit tutanağı yoksa sigorta şirketleri kaza sonucu oluşmuş zararları karşılamaz.
Soruya gelecek olursak kaza sonrası acil hastaneye kaldırılması gereken yaralılar kaza tespit tutanağı düzenlenmeden götürüldüğünde hastanedeki emniyet güçleri tarafından tutanağın düzenlenmesi sağlanır.
Yaralıyı, sürücü hastaneye herhangi bir araçla götürebileceği gibi başkasının aracıyla da hastaneye kendi aracıyla götürmüş olması duruma bir etki yapmaz. Hastanedeki emniyet güçleri tarafından tutanak tutulamazsa şahitlerle birlikte karakolda gidip tutanak tutturulabilir.
11) Sigorta şirketlerinden sadece maddi tazminat mı alınır? Yoksa manevi tazminat da alınabilmesi mümkün mü?
Sigorta şirketlerinin maddi sorumluluğu bulunur. Yapılmış olan mali sorumluluk sigortası kişilere manevi tazminat talep hakkı vermez. Manevi tazminat alabilmek için kazada yer alan kazaya sebep olan aracın sahibine ya da aracı kullanan kişiye dava açılmalıdır.
12) Yabancı plakaya sahip olan araçların da içinde bulunduğu trafik kazasında tazminat alınması mümkün mü?
Yabancı plakalı araç kazalarında mağdur kişi yurtdışı sigorta şirketlerinden tazminat talep edebilir. Kazadan kaynaklanan maddi manevi zararları gerçek kişilerle hiç uğraşmadan direk yurt dışı sigorta şirketlerinden istenmelidir.
Kusurlu olan yabancı plakalı araçta ve yabancı plakalı bu aracın Yeşil Kart sigortası yapılmışsa ülkemizde zorunlu trafik sigortası yapılmış gibi kabul edilir. Yeşil kart sigortası uluslararası geçerliliği olan bir sigortadır. Zorunlu trafik sigortası yapılmış gibi değerlendirilir. Böyle bir kazada mağdur olan kişi Motorlu Taşıtlar Bürosuna tazminat talebiyle başvurabilir.
Trafik Kazası Tazminat Talebi Hakkında Merak Edilenler?
Trafik hukuku kapsamında tazminat talepleri, aracın sürücüsüne, aracın sahibine, aracın işletenine ya da sigorta şirketine karşı başvuru yapılarak maddi ve manevi tazminat talep edilebilir..
Bilindiği üzere trafikteki her araç için zorunlu trafik sigortası bulunmaktadır. Ancak bu sigorta, kusur oranına göre karşı tarafta gerçekleşen maddi hasarı karşılamaktadır.
Dolayısıyla tazminat ödemesi ya da manevi durumları temel almamaktadır. Eğer kişi maddi hasarının karşılanmasının yanı sıra oluşan hastane masrafları, sosyal yaşamından uzak kalma, kendisinin ve yakınlarının kazadan etkilenmeleri gibi şartları karşılamak istiyorsa maddi ya da manevi tazminat davası açması gerekmektedir. Eğer aracın sahibi dışında bir kişi kullanıyorsa burada dava her iki tarafa da yani hem ruhsat sahibine hem de aracı kullanana açılabilmektedir.
Tazminat kapsamında ölüm varsa ölenin yakınlarına manevi tazminat, ölenin cenaze giderlerinin karşılanması, ölmeden önce yapılan tedavi masrafları, destekten yoksun kalma tazminatı, yaralanmada ise tedavi masrafları, kazanç kaybı gibi konularda taleplerde bulunulmaktadır.
Trafik Kazası Tazminat Zamanaşımı Süreleri
Trafik kazalarında, yasa gereği iki (2) yıl zaman aşımı bulunmaktadır. Yani ilgili kaza meydana geldiği tarihten iki yıl içerisinde dava açmak mümkündür. Bu süreyi aşan kazalar için herhangi bir dava açılmamaktadır.
Ayrıca taksirle yaralama ya da öldürme gibi durumlar için de TCK iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası öngörmektedir.
Aynı zamanda trafik hukuku sadece kara araçlarını değil; deniz, hava ve demiryolu ulaşımını da kapsamına almaktadır.
Hangi alanda olduğuna bakılmaksızın özellikle yaralama ya da ölüm başta olmak üzere herhangi bir anlaşmazlık yaşanıyorsa tazminat talepleri için asliye hukuk mahkemesine başvuru yapılabilir.
Trafik Kazası Ceza Davaları
Yaralama ya da ölüm için ise ceza bakımında savcılık suç duyurusu yapılarak, Ceza Mahkemelerinde görülen davalar ile karara bağlanmaktadır.
Ceza ve şikayet konusunda Kişinin kendisinin ya da mirasçılarının başvuru yapabileceği gibi sürecin kısa sürede atlatılması için avukat aracılığı ile başvuru yapmak önemlidir. Çünkü bu süreç içerisinde karşı taraf kendi kusurunu azaltmaya çalışacak ve alacağı cezayı ya da ödeyeceği tazminatı düşük tutmak isteyecektir.
Trafik ve Kazaları ve Sebepleri
Trafikte oluşan kazalar ele alındığında, birçok etkenin bu kazalara sebebiyet verdiği gözlemlenebilir. Kalabalık şehirlerde artan araç miktarı nedeniyle, trafikte büyük bir yoğunluk meydana gelmekte ve bu yoğunluk da kazalarla sonuçlanmaktadır.
Trafik kazalarının sık yaşanmasına bağlı olarak trafik hukuku avukatı Ankara bölgesinde önem kazanmakta, dava sürecinin kısa sürede sonuçlanması için çaba göstermektedir. Böylesi davalarda tecrübe sahibi avukat desteği oldukça önem kazanmaktadır.
Trafik kazaları arşivine bakıldığında, sadece 1 yıl içerisinde bir şehrin araç miktarı kadar kazanın meydana geldiği gözlemlenebilmektedir. AA muhabirinin yapmış olduğu araştırmaya göre, 2019 trafik kazaları verileri incelendiğinde 2019 yılı içerisinde tam 428 bin 74 kazanın meydana geldiği kayıtlara geçmiştir.
Bu kazaların 2 bin 712’si ölümle, 183 bin 710’u yaralanmayla, 241 bin 542’si ise maddi hasarla sonuçlanmıştır.
Trafik Kazasından
Sonra Ne Yapılmalıdır?
Trafik kazası atlatılmasının ardından yapılması gereken ilk şey, kaza
polis bölgesinde gerçekleşmişse 155, jandarma bölgesinde gerçekleşmişse 156 destek
hattını arayıp, destek istemektir. Bunun haricinde yapılacak şeyler şu şekilde
sıralanmaktadır:
- Kazayı yapan taraflar kendi arasında anlaşmışsa, maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı tutulmalıdır.
- Kaza anında tutulan zabıt için kanıt olması açısından, kazanın her açıdan resmi çekilmelidir.
- Kişi, karşıdaki kişinin ehliyet ve kimlik fotokopisini almalı, talep edilirse kendi kimlik fotokopilerini de karşı tarafa vermelidir.
- Trafiğin kapanması sebebiyle araçların kaldırılması gerekiyorsa, öncesinde zabıt tutulmalı, çevreden en az iki kişi kaza anına şahit olarak belirlenmeli ve kaza anının her açıdan resmi çekilmelidir.
Trafik Kazası Tutanak
Trafik kazalarından sonra tutanak kural tanımayan sürücüler ve hatalı davranışlar sebebiyle yapılan yasal bir işlemdir. Maddi hasarlı trafik kazalarının ardından kazaya karışmış olan tarafların mağduriyete uğramaması için yapılması gereken bazı işlemler bulunmaktadır.
Kaza tespit tutanağı özellikle sürücülerin trafik polisi çağırmaya gerek duymadan, aralarında sorunu çözmeleri için yapılmaktadır. Sigorta işlemleri kapsamında en önemli olan unsur; kazaya dahil olan tarafların görüşlerinin yazılı şekilde beyan edilmesidir.
Kaza tespit tutanağının hazırlanma sırasında, kaza yapan kişilerin tüm bilgileri eksiksiz şekilde doldurması gerekmektedir.
Kaza Tutanağı Nasıl Hazırlanır?
Trafik kazası tutanak örneği hazırlarken 2 nüsha doldurmak gerekmektedir. Doldurulan bu nüshalar imzalanır, daha sonra aşağıdaki bilgilerin eksiksiz şekilde girilmesi gerekmektedir:
- 1 ve 2 numaralı alanlara kazanın tarihi ve saati yazılmalıdır.
- 3 numaralı alana ise görgü tanıklarının iletişim bilgileri yazılmalıdır.
- 4, 5, 6 numaraları alanlara sürücü bilgileri ve araç bilgileri girilmelidir. Daha sonra zorunlu trafik sigortası poliçe bilgileri ile ayrı ayrı doldurulmaktadır.
- Darbeli alanlar ve sokak isimleri detaylı olarak yazılmalıdır.
SORULAR
Merhaba İlkay Hanım
Tamir için sanayiye bıraktığım aracımla tamirci maddi hasarlı kaza yapmış. Kazayı birkaç gün benden gizlemiş. Araç üzerinde ciddi hasar oluşmuş hava yastıkları açılmış. Zannederim bunları tamir etmek için olayı benden gizlemiş. Şimdide aracı ben satın alayım bana birkaç gün zaman verin diyor.Sanki zaman kazanmak istiyor. Zararımın karşılanması için nasıl bir yol izlemeliyim. Nereye şikayet etmeliyim.
İyi çalışmalar dilerim.