Trafik Kazası Geçirdim Ne Kadar Tazminat Alırım?Karayollarında bir veya birden fazla aracın karıştığı, ölüm, yaralanma ve maddi zararla sonuçlanan olaylara trafik kazası denilmektedir.
Trafik Kazası Geçirdim Ne Kadar Tazminat Alırım?
Trafik kazalarında kazaya sebebiyet vermeyen ve kazanın meydana gelmesinde kusuru bulunmayan kişilerin karşılaştıkları zararların tazmini için maddi ve manevi tazminat davası açma hakkı bulunmaktadır.
Trafik kazası geçirdim, ne kadar tazminat alırım sorusu da bu konuya işaret etmektedir.
Trafik kazası sonucu bedenen zarara uğrayan kazazedeler, her türlü yaralanma durumlarında sigorta şirketinden tazminat alabilme hakkına sahiptir.
Tazminat miktarını belirleyen en büyük husus ise kazada kusuru bulunmayan kişi veya kişilerde meydana gelen yaralanma ya da sakatlanma derecesidir.
Söz konusu dereceler ilgili mevzuatlarda belirlenmiştir. İnsan vücudunda oluşan engellere göre derece puanlama sistemi bulunmaktadır. 100 puan üzerinden değerlendirilen bedensel ve ruhsal bütünlük, trafik kazası sonucu kazazedede oluşan yaralanmaya göre engel oranı belirlenmektedir.
Trafik kazasında belirlenecek olan fiziksel zarar durumunun tıbbi değerlendirmeler ve ölçümler ile yapılması gerekmektedir. Bununla birlikte fiziksel zararın yarattığı olumsuz ruhsal etkileme de hesaba katılmalıdır.
Trafik Kazası Geçirdim Ne Kadar Tazminat Alırım? Nasıl Hesaplanır?
Örneğin meydana gelen trafik kazası sonucu vücudunda kırık yaşayan bir kişinin bu zararı hangi bölgesinde yaşadığı önemlidir. Çünkü her kırık aynı derecede engel oranı oluşturmaz.
Uzman kişilerin tespiti ve değerlendirmeleri ile kazazedenin maruz kaldığı yaralanmanın tam olarak kişide bıraktığı engellilik durumu tespit edilerek zararın tamamı sorumlu sigorta şirketlerinden alınabilmektedir.
Trafik Kazası Yaralanma ve Ölüm Halinde İstenen Belgeler
Meydana gelen trafik kazasında yaralanma durumu sonucunda tazminat talep edebilmek için şu belgelere ihtiyaç duyulmaktadır:
- Trafik kazası tespit tutanağı
- Yaralının taburcu edildiği gösteren hastane raporu
- Makbuz fatura gibi tedavi gider belgeleri
- Reçete
Bunun dışında trafik kazası vefat ile sonuçlanmışsa, trafik kazası tespit tutanağı; ölüm muayene raporu, veraset ilamı, aile nüfus kayıt örneği, vefat eden kişisin gelir belgesi, kazaya ilişkin diğer belgeler istenmektedir.
Trafik Kazası Uzman Avukatlık Hizmeti
Tazminat miktarının belirlenmesinde ve sigorta şirketi aleyhinde açılacak maddi ve manevi tazminat taleplerinde hak kaybı yaşanmaması için hukuk büromuzun deneyimli sigorta avukatlarından profesyonel destek alabilirsiniz.
Kasko sigorta hukuku ve trafik kazası avukat desteği hakkında detaylı bilgileri büromuzla iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?