Trafik Kazası Manevi Tazminat Arabuluculuk
Hukuk sistemimizde son yıllarda giderek popüler hale gelen bir uyuşmazlık çözüm yöntemi olarak öne çıkan arabuluculuk faaliyetleri, pek çok özel hukuk alanında kullanılabildiği gibi trafik kazasından meydana gelen maddi ve manevi tazminat alacaklarında da başvurulan uyuşmazlık çözüm yöntemleri arasında yer almaktadır.
Bilindiği üzere arabuluculuk kurumu aralarında uyuşmazlık bulunan taraflara pek çok açıdan ciddi faydalar sağlamaktadır. Bunların en önemlileri de şüphesiz ki ekonomik ve zaman tasarrufu sağlamasıdır.
Trafik Kazası Manevi Tazminat Arabuluculuk
Mahkemede dava yoluna gidilmesinden ziyade arabuluculuk faaliyetlerine başvurulması hem uyuşmazlığın çok daha kısa sürede sonuçlandırılmasını sağlamakta hem de mahkemede dava sürecinde ortaya çıkan pek çok masraftan kaçınılmasını sağlayarak taraflar için daha ekonomik bir uzlaşma yöntemi sunmaktadır.
Arabuluculuk faaliyetlerinin uzman arabulucu hakemliğinde gerçekleştirilmesinden sonra aralarında mutabakata varan taraflar arabuluculuk anlaşma belgesi imzalayarak uzlaştıkları konunun mahkeme ilamı niteliği taşımasını sağlayabilmektedir.
Trafik Kazası Manevi Tazminat
Trafik kazası nedeniyle manevi tazminat davalarının hukuki temeli Türk Borçlar Kanunu’nun 56. maddesi kapsamında ele alınmaktadır. Meydana gelen trafik kazasında ağır bedensel zararlar veya ölüm halinde, kazada zarar görenin kendisi veya ölenin yakınlarına da manevi tazminat olarak uygun bir miktar para ödenmesine karar verilebilir maddesi yer almaktadır. Bu madde ile trafik kazasında mağdur olanların karşılaştıkları manevi zararların bir nebze olsun giderilmesi amaçlanmıştır.
Söz konusu trafik kazasında manevi tazminat, talep edenin zenginleşmesi ya da aleyhine tazminata hükmedilen tarafın ise fakirleşmesine sebebiyet vermeyecek şekilde mahkeme tarafından en hakkaniyetli bir şekilde takdir edilmektedir.
Ancak trafik kazası manevi tazminat arabuluculuk kapsamında da trafik kazasının tarafları arasında değerlendirilmeye ve müzakere edilmeye alınabilmektedir. Trafik kazasının tarafları, meydana gelen sonuçların ve zararların giderilmesi için alanında uzman, bağımsız ve tarafsız bir arabulucunun hizmetine başvurarak arabuluculuk görüşmeleri gerçekleştirdikten sonra kendi aralarında da anlaşma yapabilirler.
Trafik kazası maddi manevi tazminat arabuluculuk
Trafik kazası sonucu manevi tazminat davalarının sonucunda hükmedilecek para, zarara uğrayan kazazedede veya yakınlarında manevi huzur ortaya çıkarmaya yetecek tazminata benzer bir fonksiyonu bulunmaktadır.
Bu yüzden para cezası olarak değerlendirilmemektedir. Dolayısıyla trafik kazasında manevi tazminatın belirlenmesinde takdir edilecek miktar, elde edilmek istenen tatmin duygusunun etkisine ulaşmak için gerekli olan kadar olmalıdır. Dolayısıyla arabuluculuk faaliyetlerinde de manevi tazminat tutarı hakkında uzlaşmaya varılırken taraflar arasında bu türden bir durumun oluşmasına dikkat edilmesi ve bağımsız hakemlik görevini üstlenen trafik kazası manevi tazminat arabulucu avukatın da buna göre müzakere ortamı sağlamaya özen göstermesi gerekmektedir.
Arabuluculuk Faaliyetlerinin Avantajları Nelerdir?
Hukuk sistemimizde özellikle son yıllarda uyuşmazlık çözümünde en çok tercih edilen yöntemlerden biri olarak öne çıkan arabuluculuk faaliyetler, kendi içinde pek çok avantajı barındırmaktadır.
Özellikle mahkemede görülen davalara göre çok daha kısa sürede ve tatmin duygusu yaratacak şekilde sonuçlanan arabuluculuk hizmetlerinin sağladığı yararları şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Arabuluculuk faaliyetleri mahkemede görülen davalardan çok daha kısa sürede sonuçlanmaktadır. Mahkemede ortalama bir davada verilecek karar en erken 8 ay ortalama 4 yıl gibi bir süreye sahipken, arabuluculuk faaliyetleri sayesinde hukuki geçerliliği olan çözüme sadece birkaç haftada ulaşmak mümkün olmaktadır.
- Arabuluculuk faaliyetleri gizli tutulmaktadır. Bu yüzden mahkemede dava dosyasında kamuya açık olması istenmeyen ticari veya özel sırlar, arabuluculuk faaliyetleri sayesinde ortaya çıkarılmadan müzakere ortamında tartışılıp uzlaşıya varılabilmektedir.
- Arabuluculuk süreci kısa zamanda tamamlandığı için taraflar açısından çok daha ekonomik olmaktadır. Mahkeme süreci uzadıkça masraflar da arttığı için yalnızca 2 ya da 3 oturumda sonuçlanabilen arabuluculuk görüşmeleri ekonomiktir.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?