Tüketici Mahkemesi Kararının İcrası Nasıl Olur? Tüketici hakem heyeti kararı ilamlı icraya konulabilir mi?

Tüketici Mahkemesi Kararının İcrası Nasıl Olur? Tüketici hakem heyeti kararı ilamlı icraya konulabilir mi?
Tüketici Mahkemesi Kararının İcrası Tüketicilerin herhangi bir ürün ya da hizmetten memnun kalmaması halinde başvurabilecekleri mahkeme tüketici mahkemesidir.

Tüketici Mahkemesi Kararının İcrası Nedir? Tüketici mahkemesi kararının icraya koyulması satın alınan herhangi bir ürün ya da hizmetin ayıplı olması durumlarında, firma ya da yetkili kişilerle görüşmek ve bu konuda bilgilendirme yapmak gerekmektedir.

Bu görüşmelerin yazılı bir dil aracılığı ile yetkililere iletilmesi dava kapsamında kanıt niteliğinde olacağı için oldukça önemlidir. Ancak karşı taraf sorunu çözmekte istekli değilse ya da yetersizse bu noktada Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine ya da Tüketici Mahkemelerine başvurmanız mümkündür.

Bu gibi durumlarda Tüketici Mahkemesi Kararının İcrası ile firmanın ürünlerinin satışı durdurulabilir, size para iade yapılabilir ya da davanın durumuna göre farklı sonuçlar elde edilebilir.

Tüketici Mahkemesi Kararının İcrası Nedir?

Tüketicilerin ürün ya da hizmetlerden memnun kalmaması durumunda Tüketici Mahkemesine başvurarak dava açabilmektedir.

Tüketici tarafından ürün ya da hizmetin alındığı kuruluşun hukuka aykırı davrandığı düşünülüyorsa, Tüketici Mahkemeleri aracılığı ile dava açılabilir. Şayet bulunduğunuz yerde Tüketici Mahkemesi yoksa, Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuru yapabilirsiniz.

Bu gibi durumlarda tüketici heyeti kararı ilamlı icra halinde icra işlemleri başlatılmaktadır. Tüketici Mahkemesi aracılığı ile haksızlık olduğu düşünülen durumlarda meydana gelen mağduriyetin giderilmesini sağlayan bu davalar, uzman bir avukat eşliğinde hızlı bir şekilde sonuçlanmaktadır.

Tüketici Hakem Heyeti Kararı İcraya Nasıl Alınır?

Tüketici hakem heyeti kararıyla icra satın aldığınız ürünlerin hatalı ya da ayıplı olması gibi sebeplerle Tüketici Heyeti Kararlarının ilgili karşı taraftan paranın tahsili için yapılan bir adımdır.

Dava sonucunda hakem kararları satıcıya ya da bankaya tebliğ edilmektedir. Bulunduğunuz yerdeki icra müdürlüğüne avukatınız aracılığı ile başvuru yaptıktan sonra aşağıdaki adımlar izlenmelidir:

  • Tüketici Hakem Heyeti Karar aslının 3 fotokopisi ile kapaklı dosyası, icra gormu ve tebligat zarfının icra tevzi bürosuna ulaştırılması gerekmektedir. Ardından yönlendirilen icra müdürlüğüne dosyanın görüldü işlemleri tamamlanmalıdır. Bu noktada dosya esas numarası verildikten sonra harç ödemesi yapılacaktır.
  • İcra Müdürlüğü tarafından hesaplanacak olan harç ve dosya masrafları yaptırılmalıdır. Tarama işlemlerinin tamamlanması için tarama bürosuna başvurulmaktadır.
  • Tarama işlemlerinin tamamlanmasından sonra icra müdürlüğündeki görevliye tüm dosyalar teslim edilmelidir.

Bu adımların tamamını bir avukatla çalışmanız durumunda avukat gerçekleştirecektir.

Tüketici Mahkemesi Kararının İcrası

Tüketicilerin herhangi bir ürün ya da hizmetten memnun kalmaması halinde başvurabilecekleri mahkeme tüketici mahkemesidir.

Bir mal alınması ya da bir hizmetten faydalanılması sonrasında meydana gelebilecek sorunlar ve eksiklikler kanunlar çerçevesinde, ürünü ya da hizmeti temin eden tarafça giderilmelidir.

Ancak tüketici ürün veya hizmeti aldığı kuruluşun hukuka uygun davranmadığını düşünüyorsa bölgelerinde bulunan tüketici mahkemelerine başvurabilir. Eğer bölgesinde tüketici mahkemesi yok ise Asliye Hukuk Mahkemesine dava açabilir.

Tüketici Hakem Heyeti Kararının İcrası İlamlı İcra Takibi

Bu durumlar da tüketici hakem heyeti kararı ilamlı icra olması halinde icra işlemi uygulamaya sokulur. Tüketici hakem heyetinde oluşturulan başvuruların takibi ve sonucunun hızlı gerçekleşmesi gibi karar verilen icra işlemi de hızlı gerçekleşir.

Kararın yanlış olduğunun düşünülmesi ya da ikna olunmaması durumunda ise itiraz hakkı bulunmaktadır. Tüketici hakem heyeti kararına itiraz 15 gün içinde yapılabilmektedir. 15 gün içerisinde itiraz edilmemesi durumunda ilk davada davalı durumunda olan tarafın yeni bir dava açarak hak beyan etmesi gerekmektedir.

Tüketici Mahkemesi Kararının İcrası Bu davalar için tüketici mahkemesi avukatları ile çalışmak hakkın savunulması noktasında oldukça faydalı olacaktır.

Tüketici Mahkemesi Kararının İcrası Avukat Ve Danışmanlık

Avukatlık ve Danışmanlık konusunda avukatlar daha önceden benzer konularda verilmiş olan kararları inceleyerek davanın lehinizde gitmesine yardımcı olabilir.

Haklılığınızı ortaya çıkarmak ve zararınızın tazmin edilmesi için yeterli bir ifade gücüne sahip olmak önemlidir. İfade gücü hakimi ikna etme de yarar sağlayacaktır. Yardım alacağınız avukat sayesinde davanız daha hızlı ve sağlıklı ilerleyip sonuçlanacaktır. Sizlerde haksızlığa uğradığınızda sessiz kalmayıp tüketici hakem heyetlerinden yardım alabilirsiniz.

Böylece haklarını korumuş, yanlış hizmet ve ürün veren kuruluşları ödüllendirmemiş ve bu kuruluşların başka kişilere de aynı yolsuzluk ve usulsüzlüğü yapmasının önüne geçmiş olur.

Her zaman duyarlı ve bilinçli olup kandırılıp, aldatılmaya göz yummamalı ve haklarımızın farkında olup haklar aranılmalıdır. Makalede Tüketici Mahkemesi Kararının İcrası konusuna yer verilmiştir. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve İcra Hukuku Avukatı ve danışma konularında sayfaları ziyaret edebilirsiniz.

Bu haber toplam 306 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara