Türkiye’ de Kiracı Nasıl Çıkarılır? Türkiye’ de kiracı ve ev sahibi arasında anlaşmazlık çıkması sık rastlanan bir durumdur.
Türkiye’ de Kiracı Nasıl Çıkarılır?
Ev sahibi, kiracıdan kaynaklanan herhangi bir sorun neticesinde, kiracıyı evden çıkarma hakkına sahiptir. Fakat istediği zaman, herhangi bir sorun olmaksızın kiracıyı kafasına göre evden çıkaramaz.
Bu durumlar için kira sözleşmesi yapılır ve kiracının evden çıkarılması sözleşmede yazan kurallar dahilinde mümkün olabilir.
Kiracı Hangi Durumlarda Evden Çıkarılır ?
Ev sahibi ile kiracı arasında imzalanan kira sözleşmesi neticesinde taraflar, birbirlerine karşı yerine getirilmesi gereken sorumlulukları ve yasal kuralları öğrenmiş olurlar.
Bu sorumlulukların en başında kiracının, kirayı zamanında ödemesi yer alır. Şayet kira ücretini veya aidat ücreti gibi yan giderleri ödemez ise ev sahibi tarafından kiracıya, bu ücretleri ödemesi için yazılı olarak belli bir mazeret süresi verilir.
Kiracı belirlenen mazeret süresi içinde de gereken ödemeleri yapmaz ise, ev sahibi tarafından kira sözleşmesi fesih edilebilir. Kiracıya verilecek olan mazeret süresi, en az 10 gündür. Konut veya çatılı işyeri ödeme gecikmelerinde ise mazeret süresi an az 30 gün olarak belirlenmiştir. Kiracıya gönderilen Yazılı bildirimin ardından mazeret süresi başlar.
Sorunsuz Kiracı Evden Çıkarılamaz
Kiracı, kira sözleşmesinde belirlenen, kuralların dışına çıkmıyor ve sorumluluklarını yerine getiriyor ise, evden çıkarılamaz.
Böyle durumlarda ev sahibi, kiracıyı tahliye etmek için tahliye davası açsa bile, bu dava mahkeme tarafından direkt olarak reddedilir. Kiracının bu gibi durumlarda, dava açmasına gerek yoktur çünkü, sonuç olarak ev sahibinin açacağı dava olumsuz sonuçlanacaktır.
Kiracıyı Evden Çıkarma Yöntemleri
Kiracı ve ev sahibi arasındaki resmi ilişki Türk Borçlar Kanunu’ na göre belirlenir. Bu kanun gereğince ev sahibinin kiracıyı çıkarması için haklı sebepleri olması gereklidir.
Kanuna göre taraflardan herhangi biri, ciddi sebeplerin oluşması durumunda, yasal kurallar dahilinde sözleşmeyi feshedebiliyor. Kiracılık hukukuna göre ev sahibinin kiracıyı evden çıkarma için bazı özel durumlar olmalıdır. Bu durumlar;
- Mesken ihtiyacı
- Esaslı tamir
- Kira bedelinin ödenmemesi
Mesken İhtiyacı Sebebi ile Evden Çıkarma
Ev sahibi, eşi ya da çocuklarının, kirada bulunan gayrimenkulü kullanmaya ihtiyaçları varsa bu madde geçerli olur.
Sözleşme kuralları dahilinde, sözleşeme feshedilebilir. Kiracının çıkmaması durumunda, sözleşmenin bitiminden 1 ay sonra dava açılabilir.
Esaslı Tamir, Yeniden İnşa veya İmar
Ev sahibi, kiracının bulunduğu evi, yeniden inşa ettirmek, büyük çapta bir tamirat, değişiklik veya genişletme işlemi yapmak istiyorsa, kira hukuku gereğince, kira sözleşmesini feshedebilir.
Kiracının evi tahliye etmemesi halinde, sözleşme bitim tarihinden 1 ay sonra dava açılabilir.
Kira Bedelinin Ödenmemesi
Günümüzde en sık karşılaşılan ev sahibi, kiracı sorunlarından biri, kira bedelinin ödenmemesi durumudur.
Kira bedelinin düzenli ödenmemesi durumunda ev sahibi kiracıyı evden çıkarma için öncelikle 1 yıl içinde 2 ihtarname çekebilir. İhtarname çekilmemiş ise, kira sözleşmesinin bitiminden itibaren ev sahibi tarafından tahliye davası açılabilir.
SORULAR
Merhaba,
Kiracı imzalı sözleşmesi kontratı yok. Polise şikayet ettik biz kiracı evsahibi işine karismiyoruz diyorlar haklı olan korunmuyor.Suc işleyen korunur olmuş lütfen yardımcı olun.Cevabinizi şimdiden teşekkürler