Türkiye’de Boşanma Davası Nasıl Açılır? Çiftlerin Türk vatandaşı olmaları ya da olmamaları yani her iki durumda da Türkiye’de boşanma davası açmak mümkündür.
Türk Medeni Kanunu tarafından güvence altına alınan boşanma, isteyen herkesin başvuru yapabileceği bir aile hukuku kavramıdır.
Türkiye’deki Boşanma Süreci
Türk Medeni Kanunu ve aile hukuku kapsamında Türkiye’de iki türlü boşanma davası görülmektedir. En kısa süreni anlaşmalı boşanma davaları diğeri ise çekişmeli boşanma davalarıdır.
Bunun dışında Yurtdışında alınmış mahkeme kararı var ise tanıma ve tenfiz davası açılarak dava geçerli hale gelebilmektedir
Türkiye’de Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Çekişmeli Boşanma Davaları; Çekişmeli davalar, evlilikte bir yılını doldurmamış boşanma protokolü hazırlamamış, şiddetli geçimsizlik sonucunda taraflardan birisinin açtığı davaya verilen isimdir.
Bu davalar mahkeme tarafında çekişmeli olarak geçmekte uzun süreler alabilmektedir. Çünkü her şartı kendi içinde değerlendirmek gerekmektedir.
Eğer taraflar boşanmada uzlaşı sağladılarsa ama bir yılı doldurmadıkları için anlaşmalı boşanma davası açamıyorlarsa hakim bunu göz önünde tutarak tarafların davasını anlaşmalı davaya çevirebilmektedir.
Çekişmeli boşanma davası sonuçlanma süresi yargıda hedef süreye göre 300 gündür.
Türkiye’de Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Anlaşmalı Boşanma Davaları; boşanma olarak en kolay dava türüdür. Taraflar aralarında her konuda uzlaşı yaparlar ve bunun sonucunda mahkemeye sadece gerekli kararın verilmesi için çıkarlar.
Anlaşmalı davalarda dikkat edilecek husus tarafların hiçbir alanda aykırılığa düşmemeleridir. Aksi takdirde dava çekişmeli davaya dönüşebilir.
Anlaşmalıboşanma davası sonuçlanma süresi yargıda hedef süreye göre 40 gündür.
Türkiye’de Tanıma ve Tenfiz Davası Nasıl Açılır?
Yurtdışında yaşanan boşanmaların Türkiye’de tanınma davası için Türkiye’de geçerli sayılan boşanma tanıma için tanıma ve tenfiz davası açılması gerekmektedir.
Yabancı ülkelerde yaşanmış olan boşanma davalarının sonuçlanmasının ardından, Türkiye’de tenfiz ve tanıma davası açılması gerekir. Aksi halde boşanma davası geçerli sayılmaz ve Türkiye’de de yasal olarak evli durumunda kalınır.
Yabancı mahkemeler tarafından verilmiş olan boşanma kararlarının Türk nüfusuna kaydının işlenebilmesi için Türkiye’de tanıma ve tenfiz davası açılmalıdır. Bu noktada önemli olan unsur, boşanılan eşe tebligat göndererek bu durumu haber vermektir.
Özellikle yabancı ülkelere tebligat yapılması 1 sene kadar uzun sürebilmektedir. Tanıma ve tenfiz davalarının kısa sürede sonuçlanabilmesi için eşler ayrı ayrı iki avukata vekalet vermesi halinde bu süre 15 gün ile 40 gün arasında sonuçlanmaktadır.
Tanıma ve Tenfiz Davası Nasıl Açılır?
Tanıma ve tenfiz davasıyla boşanma için öncelikli olarak yabancı ülkedeki davanın kesin olarak sonuçlanması gerekir. Dava halen sürüyorsa ve kesinlik kazanmamışsa, bu durumda Türkiye’de tenfiz ve tanıma davası açılması mümkün olmaz. Bu davayı açabilmek için öncelikli olarak:
- Mahkemede verilen kararın apostil belgesi olmalıdır.
- Kararın kesinleşmesi halinde belgelerin yeminli tercüman aracılığı ile çevrilmeli ve bu çevirilerin noterler tarafından ya da konsolosluklar tarafından onaylanması gerekmektedir.
- Tanıma kararını almak için boşanma işlemlerinin nüfusa işlenmesi gerekir.
Tanıma ve Tenfiz Davası Özellikleri Nelerdir?
Yurtdışında yapılan boşanmanın Türkiye’de tanınması için tanıma ve tenfiz davaları açılır. Yabancı mahkeme kararlarının Türkiye’de de geçerli olabilmesi için bu alanda dava açılması gerekir. Verilen ilamın yerine getirilmesi için tanıma ve tenfiz davası açılır. Bu davaların ortak özelliği ise:
- Tanıma ve tenfiz davaları basit usule tabii tutulur.
- Adli tatillerde de tanıma ve tenfiz davaları görülebilir.
- Ancak davacı olan tarafın Türkiye’de ikametgahı bulunmuyorsa bu noktada teminat göstermesi gerekir. Teminat miktarı konusunda hakim kararları belirleyici olur.
- Görevli mahkemeleri ise Aile Mahkemeleridir. Şayet ikamet edilen bölgede aile mahkemesi yoksa Asliye Hukuk mahkemesi olmaktadır.
Türkiye’de Boşanma Davası Açmak
Boşanma davası açmaya karar verdiyseniz öncelikli olarak dilekçe hazırlanmalıdır. Boşanmak isteyen taraf kadar avukat aracılığıyla da bu dilekçe hazırlanabilir. Ancak çekişmeli dava olacaksa dilekçenin davanın başlaması için önem taşımasından ötürü avukat yardımı ile hazırlanması sizin yararınıza olacaktır.
Dilekçenin hazırlanmasından sonra davacı olan kişinin en az altı aydır oturduğu bölgenin mahkemesine dilekçenin verilmesi gerekmektedir. Dilekçe neticesinde dava görülmeye başlanacaktır.
Dilekçeyi hazırlarken davanın nasıl olacağını da belirlemeniz gerekir. Çekişmeli ya da anlaşmalı olması sizin tarafınızdan belirlenirse dava sürecini kısaltabilirsiniz.
Türkiye’de Boşanma Davası Süreci
Dilekçeden sonra evrakınız işleme alınır ve kısa sürede taraflara mahkeme için çağrı yapılır. Anlaşmalı veya çekişmeli olduğuna bakılarak davanın süresi tayin edilmektedir. Çekişmeli davalarda süre daha uzun olduğu için mahkeme buna göre bir tarih vermektedir. Dava başladığı sırada neden boşanmak istediğinizi anlatmalı ve gereken kararın verilmesi için beklemelisiniz. Tabii bu durum boşanma davasının türüne göre değişkenlik göstermektedir.
Yabancı Uyrukluların Boşanma Davası Nasıl Açılır ve Görülür?
Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklu kişilerin boşanması süreci yani Türk vatandaşı olmayanlar dilekçe vererek ikamet ettikleri beyan neticesinde boşanma davası açabilirler. Ancak taraflar Türkiye’de ikamet etmiyorlarsa durum biraz karışmaktadır.
Onların davaları Türkiye’de görülmez. Ama belirtmek gerekir ki taraflardan en az birisinin Türk vatandaşı olması halinde diğer eşin yabancı uyruklu olması önemli değildir.
Türk Milletlerarası Özel Hukuku’nun ilgili maddesi gereğince boşanma işlemi tıpkı Türk vatandaşlarına uygulandığı gibi uygulanır. Eğer şahıs Türkiye’de mahkemeye çıkamayacak durumda ise adına atadığı avukat ile kendisini temsil ettirebilir. Yurtdışında boşanma kararı alınmış ise Türk yasaları gereğince de boşanmış sayılmak için tanıma tenfiz davası açılmalıdır.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?