Vasiyete Rağmen Mirasta Hakkınız Olabilir
Vasiyete Rağmen Mirasta Hakkınız Olabilir | Miras davaları, Türk toplumunda ve tüm dünyada en yaygın olarak görülen dava türlerindendir. Bir kimsenin ölümünden sonra bu kişinin mal varlığının kimlere ve nasıl aktarılacağını düzenleyen hukuk dalı olan miras hukukunda en çok merak edilen sorulardan birini yanıtlamak istiyoruz.
Öncelikle miras hukukunda en temel kavramlardan birisi olan vasiyeti açıklayalım… Hayatını kaybeden bir kişinin mirasının aktarma biçimlerinden birisi olan vasiyet, yaşarken, siz öldükten sonra mal varlığının ne olacağına yönelik isteklerini ve taleplerini bildirdiği hukuki bir işlemdir.
Asıl sorumuza gelecek olursak, bir kimse vasiyetinde, belirli bir kişi ya da grubu mirasından mahrum bırakabilir mi?
Miras kanunu kişilere vasiyet yoluyla kendi mal varlığı üzerinde dilediği gibi tasarruf etme hakkı tanır.
Ancak bu hak sınırsız değildir ve kanun mirasçıların bir takım hakları bu sınır kapsamında korumaya alınmıştır. Bu hak, hukuk literatüründe saklı pay sahibi mirasçı olarak karşımıza çıkıyor.
Saklı Pay Sahibi Mirasçılar Kimlerdir?
Kanunen saklı payı olan kanuni mirasçıları şu şekilde sıralayabiliriz.
*Çocukları, evlatlıkları, torunları ve onların çocukları (Yani, Miras bırakanın alt soyu)
* Miras bırakanın anne-babası, miras bırakanın eşi.
Özetleyecek olursak, yukarıda saydığımız mirasta saklı pay hakkı bulunan kişilerin hakları vasiyet bırakılmış olsa bile korunur.
Saklı mirasçının payı, kanunlarla miras payının yarısı olarak belirlenmiştir. Bir başka deyişle, saklı mirasçıların payına düşen mirasın yarısına vasiyet ile de olsa dokunulamaz.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?