Velayet Nasıl Geri Alınır? Hangi durumlarda velayet değişikliği yapılır? Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Velayet Nasıl Geri Alınır? Hangi durumlarda velayet değişikliği yapılır?

velayet nasıl geri alınır

Velayet Nasıl Geri Alınır? Velayet hakkını geri alabilmek için öncelikle elinizde geçerli, sağlam ve kanıtlanabilir sebepler olması gerekir.

Bunun sonrasında çocuğun velayet hakkını geri alabilmek için velayet davası açmanız gerekir.

Velayet davaları size en yakın aile mahkemelerinde görülür. Bu sebeple velayet davası açmak için size en yakın aile mahkemesinde başvurabilirsiniz.

Velayet Nasıl Geri Alınır?

Dava sürecinin daha sağlıklı geçmesi ve kısa sürede sonuçlanması için bir avukatla birlikte çalışmanız iyi olacaktır. Velayet değişimini gerektiren durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Çocuğun menfaatinin uzun süreli bilerek gözetilmemesi
  • Çocuğun maddi manevi ihtiyaçlı bırakılması
  • Çocuğun fiziksel ve ruhsal sağlığının zarar görmesi

Velayet Davası Süresi Nedir?

Velayet davası süresi için net bir bilgi vermek mümkün değildir. Dava süresi pek çok etkene bağlıdır. Ancak alanında uzman bir avukatla çalışmak dava sürecini kısaltmaya yardımcı olabilir.

Velayet davası sonucunda lehinize bir karar verilmesi için velayetin değiştirilmesini gerektirecek ciddi ve geçerli durumlar söz konusu olmalıdır.

Velayet davasında çocuğun dinlenmesi belli bir yaş üzeri çocuklar için başvurulan bir yoldur ancak bu tek başına bir karar gerekçi olmaz.

Velayet davası ücreti için yine net bir bilgi söylemek doğru değildir. Bunun için bir avukattan bilgi almak sizin için daha doğru olacaktır.

Velayet Nasıl Belirlenir?

Velayet hakkının belirlenmesi için en önemli kriter çocuğun menfaatinin gözetilmesidir. Velayet davalarında hâkim çocuğun hangi taraf ile birlikte kalacağına aşağıda göreceğiniz kriterleri değerlendirerek karar verir:

  • Çocuğa maddi manevi iyi şartlar sağlamak
  • Çocuğun menfaatini her zaman öncelikli olarak gözetmek
  • Çocuğun geleceğine ve eğitimine yatırım yapmak
  • Fiziksel ve psikolojik olarak çocuğa zarar vermemek
  • Velayet hakkının getirdiği sorumlulukları her zaman ve layığıyla yerine getirmek

Velayet Davası Açmak İçin Ne Yapılır?

Velayet davası açmak isteyen kişi herhangi bir süre kısıtlaması olmadan istediği zamanda velayet davası açabilir.

Öncelikle velayet davası açmak isteyen kişinin bu konuyla ilgili geçerli ve yeterli kanıtlarının olması yararlı olacaktır çünkü hâkimin değişiklik kararı vermesi için geçerli sebeplere ihtiyacı vardır. Eğer konuyla ilgili taraflar anlaştıysa dava açmak için dilekçe ile mahkemeye başvurabilirsiniz.

Anlaşmalı velayet dilekçe örneği internette kolaylıkla bulunabilmektedir fakat bir avukat ile çalışmanız durumunda süreç daha sağlıklı ilerler. Anlaşmalı yürütülecek velayet davası ilk duruşma sonunda sonuçlanma ihtimali daha yüksek olabilir.

189 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp