Velayetin değiştirilmesi nasıl olur? Velayetin Değiştirilmesi, 18 yaşının altında olan çocukların anne ve babasının boşanmasından sonra tarafların birine velayetinin verilmesi sonucunda çocuğunun velayetini alamayan anne veya babadan biri Aile Mahkemelerine giderek çocuklarının velayetini karşı taraftan almak istediklerini bildirdikleri zaman velayet davası açılır.
Boşanmış anne ve babanın verdikleri velayeti değiştirme talebi, Aile Mahkemeleri tarafından detaylı bir şekilde incelenerek çocuğun yaşamı boyunca hangi tarafta daha iyi hayat sürebileceğine bakılıp velayet değişikliği kararı sonuca bağlanır.
Bu yüzden velayetin değişikliğini isteyen tarafın sosyal yaşamında çok düzgün bir hayat sürmesi ve maddi açıdan çocuğa bakabilecek durumda olması gerekir. Aile Mahkemeleri bu şartlar doğrultusunda ancak çocuğun velayetini değiştirme başvurusunu olumlu bir karara bağlayabilir.
Velayetin değiştirilmesi nasıl olur Sebeplerleri Nelerdir?
Boşanma davasından sonra çocukların velayeti iki taraftan birine verildiği zaman belli bir sürenin geçmesinin ardından çocuğun velayetinin verilmediği taraf, Aile Mahkemelerine başvurarak çocuğun velayetini almak için talepte bulunabilir.
Tarafın velayet değişikliğinde bulunabilmesi için mahkemeye çok geçerli sebepler sunması gerekir. Çünkü bu geçerli sebepler doğrultusunda Aile Mahkemeleri çocuğun velayetini değiştirebilir. Aşağıda çocuğun velayetinin değiştirilmesinde etkili olan sebepler detaylı bir şekilde açıklanır:
- Anne veya babanın velayet değişikliğinde bulunabilmesi için ilk önce velayeti alan tarafın her koşulda çocuğunu karşı tarafla iletişim içinde olmasını engellemesi gerekir. Üstelik velayeti alamayan tarafın mahkeme kararı ile çocuğunu belli zamanlarda görebilme hakkının olmasına rağmen velayeti alan kişinin çocuğunu karşı tarafa göstermemesi durumunda velayet değişikliği davası açılabilir.
- Velayeti verilen çocuğun, velayeti olan kişide kalmayıp başka yerlerde kalması durumunda velayet değişikliği yapılması için talepte bulunulabilir.
- Çocuğun velayetini alan kişinin belli süreden sonra evlenip ikinci eşinin çocuğu istemediği durumlarda veya artık ebeveyninin bakamayacak durumda olması sebebiyle karşı taraf velayeti almak için velayet davası açabilme hakkını elde eder.
- Velayeti alan anne veya babanın iş sebeplerinden dolayı başka bir ülkeye veya şehir dışına gitmek zorunda kalmasından dolayı velayeti alamayan tarafın Aile Mahkemelerine gidip velayet davası açma şansı vardır.
- Bunun dışında velayeti alan tarafın belli bir kazadan veya olaydan sonra hayata gözlerini kapatmasından dolayı karşı taraf, çocuğun velayetini almak için velayet davası açabilir.
Velayetin değiştirilmesi davası nasıl açılır?
Velayeti alamayan anne veya babanın çocuğunun velayetini karşı taraftan almak için Aile Mahkemelerine başvuruda bulunduktan sonra mahkeme geçerli sebepleri ve yeterli kanıtları inceledikten sonra velayet değişikliğinin yapılmasını uygun görüp çocuğun velayetini değiştirir.
Boşanma davasından sonra velayeti alan kişinin bu süreçte çocuğuna iyi bir şekilde bakmamış durumda olması veya çocuğuna yeterli maddi desteği sağlayamamasından dolayı Aile Mahkemeleri bu sebepleri ortaya sunan karşı tarafın dosyasının inceleyerek sebepleri yeterli bulması sonucunda çocuğun velayetinin değiştirilme talebini kabul ederek çocuğun velayetini almak isteyen tarafa verir. Böylece bu durumda çocuğun daha iyi bir yaşam sürmesi için gerekli işlemler yapılır.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?