Veraset İlamı Ne Demek? Veraset İlamı Nasıl Çıkarılır? | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Veraset İlamı Ne Demek? Veraset İlamı Nasıl Çıkarılır?

Veraset İlamı Ne Demek?

Veraset İlamı Ne Demek? Veraset İlamı Nasıl Çıkarılır?

Murisin ölümünün ardından, mirasçılara mirasın geçişi kendiliğinden olur. Ancak mirasın kime hangi oranda geçtiğinin belirlenmesi için, veraset ilamının alınması gerekir.

Veraset ilamının diğer adı mirasçılık belgesidir. Bu belge alınırken gerekli makamlara başvuru yapılır. Yapılan başvuru yazılı şekilde olur ve mirasçıların bu başvuruyu beraber yapması gerekir.

Ancak mirasçılar kendi aralarında bu işlemleri yapması için bir mirasçı atarsa, bu halde atanan mirasçının tek başına işlemleri yapması mümkün olacaktır.

Veraset İlamı Noter Ücreti Ne Kadar?

Veraset ilamının alınabilmesi için başvuru yapılacak iki kurum vardır:

  1. Sulh Hukuk Mahkemesi
  2. Noter

Bu 2 kurumdan da veraset ilamının alınması için başvuruda bulunmak mümkündür. Noterden mirasçılık belgesi alınması durumunda belirli bir ücret talep edilecektir.

Bu ücret her sene güncellenmektedir. 2019 yılı için ücret 136 lira olarak belirlenmiştir. Ancak 2 nüsha talep edilmesi halinde ücret 153 liraya çıkacaktır. Veraset ilamı ne kadar sorusunun cevabı 136 lira olsa da, alınan nüsha sayısına göre ücret değişebilmektedir.

Mirasçılık Belgesi Ne Demek?

Murisin ölümünün ardından mirasçıların miras üzerindeki hak sahipliğini gördüğü belgeye mirasçılık belgesi denilmektedir. Mirasçılık belgesi ile veraset ilamı aynı belgedir ancak 2 farklı isimle de kullanılmaktadır. Veraset ilamı belgesi nedir denildiğinde akla hemen mirasçılık belgesi gelmesinin sebebi budur. Mirasçılık belgesinin alınmasında hem notere hem de Sulh Hukuk Mahkemesine başvuruda bulunmak mümkündür.

Reddi Miras Nedir?

Murisin ölümü ile birlikte, murisin tüm hak ve borçları mirasçılara geçer. Ancak mirasçılar bu mirası kabul etme konusunda zorunluluk altında değildir. İsteyen mirasçılar belirli bir süre içerisinde mirasın reddini talep ederek mirası almaktan kaçınabilir.

Bu işlemde reddi miras denilmektedir. Reddi miras için başvurulacak makam yine Sulh Hukuk Mahkemesidir. Aksi öngörülmedikçe mirasçılıktan doğan işlemler için Sulh Hukuk Mahkemesinde işlem yapılır.

Veraset Ödemesi Nedir?

Veraset ödemesi olarak bilinen kavram aslında veraset ve intikal vergisidir. Veraset ilamı cezası nedir sorusu da bu işlem için sorulmaktadır.

Veraset belgesinin alınıp mirasçılar tarafından işlem yapılması için mutlaka veraset ödemesinde bulunulması gerekir. Aksi halde mirasçının miras üzerinde yaptığı işlemlerden bu vergi kesilerek tahsil edilecektir.

Veraset İlamı Cezası Var Mı?

Veraset ilamı cezası denilen durum, söz konusu miras üzerinde yer alan ancak vergi üzerinde gösterilmemiş malların tespitinde söz konusu olur. Bu malların tespit edilmesi ile birlikte ek süre verilerek yapılan tarhiyatın düzeltilmesi beklenmektedir.

Tahakkuk etmiş vergiler varsa bu vergiler için vergi zıyai cezası ya da gecikme faizi gibi bedellerin alınması söz konusu olmayacak. Ancak gecikme nedeniyle az da olsa bir ceza uygulanması söz konusudur. Bu duruma ikinci derece usulsüzlük cezası adı verilmektedir. Bu cezaların tutarları mirasçının mesleki sıfatına göre değişiklik göstermektedir.

296 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp