Veraset, Sözleşme ve Miras Davası ile İntikal Nasıl Yapılır? | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Veraset, Sözleşme ve Miras Davası ile İntikal Nasıl Yapılır?

Veraset İntikal Yöntemi İle Mirasın İntikali

Veraset, Sözleşme ve Miras Davası ile İntikal Nasıl Yapılır?

Veraset İntikal Yöntemi İle Mirasın İntikali, Murisin ardında bıraktığı mallarının doğrudan kanuni mirasçılarına geçmesi için mirasçıların kanunlarda ön görülen şekliyle veraset intikal adımlarını takip etmeleri gerekmektedir.

Veraset, Sözleşme ve Miras Davası ile İntikal Nasıl Yapılır?

Miras kalan bir gayrimenkulün, mirasçıların yasal payları oranında el birliği ile mülkiyeti şeklinde geçmesi mümkündür. Herhangi bir mirasçı tarafından vergi dairesi aşamasına kadar olan tüm süreç, veraset intikal işlemleri takip edilebilir.

Ölen kişinin ardından vasiyet bırakması halinde mirasçılar kendi aralarında miras paylaşımı hakkında karar vermek durumunda kalabilir. Mirasın paylı mülkiyet olarak ya da bağımsız olarak paylaşılmak istenmesine göre farklı tür hukuki süreçler işleyecektir.

Kendi aralarında miras paylaşımı yapmak isteyen mirasçıların paylaşım için taksim sözleşmesi yapmaları ön görülmüştür.

Mirasçılar arasında yaşanacak herhangi bir sorun için miras davalarının açılması mümkündür.

Veraset İlamı İşlemi İle Mirasın İntikali Nasıl Yapılır?

Mirasın alınabilmesi için mirasçıların yapması gereken ilk ve en önemli işlemlerden biri veraset ilamının alınmasıdır. Veraset ilamı diğer bir adıyla mirasçılık belgesi, noterlerden veya sulh hukuk mahkemesinden alınabilmektedir. Veraset ilamı mirasçıların yasal olarak ölen kişinin mirasçısı olduklarını gösteren belgedir.

Noterden veraset ilamının alınabilmesi için kişilerin soy bağının bulunması gerekmektedir. Nüfus kayıtlarında herhangi bir kapalı kaydın olmaması halinde noterden belirli bir ücret karşılığında veraset ilamı alınabilmektedir.

Veraset ilamı kimlerin yasal mirasçı olduklarını kanunen gösteren resmi belgedir. Mirastan pay alacak kişilerin mirastan alacakları paylar bu belgelerde gösterilir. Veraset ilamının alınmasının ardından mirasın intikali için işlem başlatılması gerekir.

Miras Davası İle Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Mirasçılar arsında paylaşılamayan miraslar için veya mirasa ilişkin diğer sorunlar için yargı yoluna gidilmesi mümkündür. Ölen kişinin saklı pay mirasçılarının paylarının, muris tarafından ölmeden önce muvazaalı yani şüpheli bir işlem ile devir yapması halinde ya da diğer mirasçıların haklarının ihlal edilmesi ile miras davası açmak zorunlu hale gelir.

Miras davası kapsamında:

  • Tenkis davası,
  • Ortaklığın giderilmesi davası,
  • Muris muvazaası nedeniyle iptal davası vb.

Davalar görülebilir. Ortaya çıkan uyuşmazlık türüne ve miras oranlarına göre açılacak dava türlerinin kapsamı da değişiklik göstermektedir.

Sözleşme İle Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Mirasın taraflar arasında paylaştırılması hakkında mirasçıların mutabakata varmaları halinde, noterden yapacakları miras paylaşımı sözleşmesi ile mirasın intikalini sağlayabilirler. Miras taksim sözleşmesi ile mirasın intikali için gerekli ilk şart tarafların aralarında anlaşmasıdır. Sözleşme ile paylı mülkiyet şeklinde veya gayrimenkul paylaşılması yöntemleri ile yapılabilmektedir.

Mirasın intikali için diğer bir yöntem ise tapu müdürlüklerinden miras intikalinin gerçekleştirilmesidir. Mirasçılardan herhangi birinin veraset ilamı, tapu kaydı, rayiç bedeli yazısı vb. belgeler ile tapu müdürlüklerine başvuru yapılmasıdır.

Yasal mirasçıların elbirliği şeklinde intikali sağlanabilmektedir. Paylı mülkiyette, elbirliği ile mülkiyetten farklı olarak mirasçılardan herhangi birinin kendine ait payını farklı bir üçünü kişiye satabilmesi ön görülmüştür.

453 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp