Trafik Kazası Nedir?
Günlük hayatta gerçekleştirmiş olduğumuz birçok faaliyette hukuki sonuçlar meydana gelmektedir. Bir alışveriş yaptığımızdan tutun da bireyin bir komşusu ile kavgasına kadar günlük hayatta gerçekleştirilen bütün olaylarda hukuki sonuçlar ortaya çıkabilmektedir.
Günlük hayatta hatta her akşam açılan haber programlarında en çok karşılaştığımız olaylardan biri de trafik kazalarıdır. Trafik kazaları özellikle ülkemizde elzem sonuçlara sebep olan şanssızlıklardır. Yaralamalı Trafik Kazalarında Manevi Tazminat
Trafik kazalarının sebeplerini bir başka makaleye bırakarak trafik kazalarının meydana getirdiği sonuçlara baktığımızda şunları ifade edebiliriz:
Ceza Hukuku Açısından Trafik Kazası
Özellikle ülkemizde can kayıplarına sebep olan trafik kazalarının olağan hayatta sosyolojik, psikolojik, ekonomik sonuçları da var olmakla beraber bizim ele alacağımız sonuçlar hukuki sonuçlardır.
Trafik kazaları bir kişinin ya da kişilerin yaralanmasına, ölmesine ya da bir malın zarar görmesine sebep olduğu takdirde özel hukukun alt dalı olan borçlar hukuku dalını ilgilendirmenin yanında ayrıca kamu hukuku dalı olan ceza hukukunu da oldukça ilgilendirmektedir.
Suç ve ceza hukuku altında trafik kazalarını incelediğimizde trafik kazalarının taksirle adam öldürme ya da taksirle adam yaralamaya sebep olduğunu söyleyebiliriz.
Taksir kişinin bilerek ve isteyerek değil sonuçlarını kestirmeden gerçekleştirdiği davranışlar sonucu ortaya çıkan sonuçlardır. Kasten suçlara göre daha az ceza ile cezalandırılan taksirli suçlar trafik kazaları için geçerlidir.
Fail olan kişinin ceza hukuku altında yargılanabilmesi için ayrı prosedürler işlemektedir. Mağdur olan kişinin şikâyetine bağlı bir suç olan trafik kazaları resen kovuşturma ve soruşturma yapılan suçlar değildir.
Birey trafik kazası süsü vererek bir suç işlemesi takdirinde bu zaten kasten bir suç yaratacağından trafik kazası olarak değerlendirilmeyecektir. Yaralamalı Trafik Kazalarında Manevi Tazminat
Yaralamalı Trafik Kazalarında Manevi Tazminat Nasıl Alınır? Trafik kazası yaralanmaları manevi tazminat hakkını da doğurabilir. Kazalarda en az bir aracın karıştığı olaylara trafik kazaları denir.
Bu trafik kazaları sonucunda farklı bir araca ya da bir mülkiyete zarar verilebilir. Bunun yanı sıra trafik kazaları bir kişinin fiziksel ya da psikolojik hasar görmesine de yol açabilir. Böyle durumlarda da yaralamalı trafik kazalarında manevi tazminat talebinde bulunulabilir.
Trafik Kazaları Sonucunda Kimler Tazminat Talebinde Bulunabilir?
Bir trafik kazasında yaralanmalar meydana gelmiş ise yaralanan kişiler hem maddi hem de manevi olarak tazminat talebinde bulunabilir. Davayı yaralanan kişilerin bizzat açması gereklidir.
Bu kişilerin yakınları dava açma yetkisine sahip değillerdir. Fakat kaza sonucunda ağır bir bedensel yaralanmalar yaşanmışsa bu durumda kişilerin yakınları tazminat davası açabilir ve yaralanan kişi yerine hak talebinde bulunabilir.
Manevi Tazminat Davaları Kime Karşı Açılır?
Trafik kazalarında manevi tazminat kimden istenir sorusunun en temel yanıtı kazaya sebebiyet veren şofördür. Fakat bunun yanı sıra araç, farklı bir kişiye ya da kuruma aitse o araç sahiplerine de dava açılabilmesi mümkündür.
Kazaya karışan aracın sigortası hangi şirket tarafından yapılmış ise o firmanın da sorumluluğu vardır. Bundan dolayı o şirkete de tazminat davası açılabilmesi söz konusudur.
Trafik Kazalarında Tazminat Davasında Görevli Mahkeme
Bir trafik kazası sonucunda yaralanmalar ya da ölüm meydana gelmiş ise tazminat talep edebilme hakkı doğacaktır.
Bu tazminatların alınabilmesi için de yetkili mahkemeye giderek dava süreci başlatılmalıdır. Trafik kazalarından dolayı talep edilecek tazminat için açılacak davada görevli olan mahkeme de Asliye Hukuk Mahkemesi’dir.
Manevi Tazminat Nasıl Belirlenir?
Trafik kazalarında araçta oluşan hasar ya da hastane masrafları için maddi tazminat istenebilir. Bunun yanı sıra yaralananların manevi tazminat talep etme hakları da vardır. Trafik kazalarında manevi tazminat miktarını da belirleyen bazı faktörler mevcuttur. Bu faktörler şu şekildedir:
- Kazanın nasıl meydana geldiği,
- Kazaya karışan kişilerin kusur oranları,
- Kazaya karışan tarafların ekonomik durumları.
Mahkeme tüm bunları göz önüne alarak manevi tazminatın miktarını belirler ve kazaya neden olan kişiye bu tazminatı ödeme yükümlülüğü yükler.
Yaralamalı Trafik Kazalarında Manevi Tazminat Davası
Trafik kazalarının hukuki sonuçlarından biri de bireyin yaşadığı maddi kayıplar ile yani ekonomik kayıplarla da bağlantılıdır ve Borçlar hukuku konusunu ilgilendirir. Bir trafik kazası sonucunda yaralanan mağdur kişinin yaşayacağı ekonomik kayıpları incelediğimizde teker teker şunları sayabiliriz:
Öncelikle yaralanan bireyin hastane ve tedavi masrafları ekonomik kayıplar arasında ilk başta gelir. Ayrıca birey yaralandığı için belli bir süre işine gidemeyerek kazanması gerekenleri de kazanamadığından dolayı ayrıca bir zarara uğrayacaktır.
Eğer 2 araç arasında gerçekleşen bir kaza ise mağdur olan kişinin taşıtına da zarar geleceğinden ayrıca aracın bakım ve onarım masrafları da bireyin zararlar hanesinde yer alacaktır.
Hukuk sistemi bireyin hak kaybına uğramaması için birtakım kurallar getirerek mağduru korumayı amaçlamıştır.
Bu nedenle bireyin yaşadığı olaylar nedeni ile gerçek hayatta maddi olarak zarara uğradığında maddi tazminat davası açarak zararlarının giderilmesini talep edebilecek ve birey uğramış olduğu zararlardan kurtulabilecektir.
Sigorta sistemleri açısından olaya baktığımızda birey gelişen dünyada herhangi bir zarara uğradığında bunun karşılanmasını talep edebilmek için bazı şeyleri birçok konuda sigorta ettirmektedir.
Bu sigortalar bireyin o konuda zarara uğradığında zararını temin ederek bireyi kurtaracaktır. Motorlu bir taşıta sahip olan birey aracı satın aldıktan sonra aracı üzerinde yaptırdığı sigortalara sayesinde uğradığı zararları temin edebilecek durumdadır.
Bireyin aracı üzerinde değil de kendisi yaralandığında ise yaralanmanın derecesine göre ve gerek hastane masrafları gerek iş kaybı nedeniyle kazanması gereken muhtemel kazancı kazanamaması nedeniyle birey maddi olarak da zarar uğrayacaktır. Bu zararlarda maddi tazminat davası ile fail olan davalı taraf tarafından istenebilecektir.
Hukuk sistemimizde tazminat davaları temelde 2 çeşittir. Bunlar maddi tazminat davaları ve manevi tazminat davalarıdır. Trafik kazalarındaki maddi tazminat davalarını yukarıda ifade etmiş bulunduk.
Bireyin uğradığı hasar büyükse ya d psikolojik olarak etkilendiyse yani elinde geçerli sebeplerde bulunduğu takdirde makul bir zarar tazmini de istediğinde manevi tazminat davası da gerçekleşebilmektedir.
Hakim maddi ve manevi tazminat davasında bilirkişilere danışarak tazminat talebinin altında da karar verebilme yetkisine sahiptir. Birey bu hususları dikkate alarak davalarını açmalıdır. Yaralamalı Trafik Kazalarında Manevi Tazminat.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?