Yargıtay, Kıdemli İşçinin İstifası Hayatın Olağan Akışına Aykırı dedi | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Yargıtay, Kıdemli İşçinin İstifası Hayatın Olağan Akışına Aykırı dedi

Yargıtay, Kıdemli İşçinin İstifası Hayatın Olağan Akışına Aykırı dedi

Yargıtay, Kıdemli İşçinin İstifası Hayatın Olağan Akışına Aykırı dedi. Yargıtay çalışma hayatına dair emsal niteliğinde yeni bir karara daha imza attı.

Yargıtay tarafından emsal karara neden olan somut olayda ise dokuz yıldır kebap ustası olarak bir restoranda çalışan ustanın tazminatsız olarak kovulması etkili oldu. Tazminatsız olarak işten çıkarılmasının ardından yargıya başvuran işçiye yerel mahkeme tarafından kötü haber geldi.

Yargıtay, Kıdemli İşçinin İstifası Hayatın Olağan Akışına Aykırı dedi

İşveren tarafından mahkemede yapılan savunmada, ‘kendi istediği ile istifa ettiği’ savunmasının yapılmasının ardından bu savunmayı kabul eden mahkeme, işçi tarafından açılan davayı reddetti. Bunun üzerine dava üst mahkemeye taşınarak Yargıtay’a kadar uzandı. Yargıtay tarafından verilen kararda, 9 yıl gibi uzun bir süre aynı yerde çalışan kıdemli işçinin istifa etmesinin hayatın olağan akışına ters olduğu yorumu dikkat çekti.

Kirada İndirim Yapmayan Ev Sahipleriyle İlgili Emsal Karar
Kirada İndirim Yapmayan Ev Sahipleriyle İlgili Emsal Karar

Yargıtay’da Tazminatsız Kovulan İşçi İçin Sevindirici Haber Geldi

Bir restoranda 9 yıldır kebap ustası olarak çalışan işçi, tazminatsız olarak işten ayrılmasının ardından soluğu mahkemede aldı. Kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık ücretli izin, fazla mesai ve ulusal bayram ile genel tatil ücreti alacaklarının tümü için iş mahkemesine başvuru yapan çalışan, tazminat talebinde bulundu. Ancak mahkemede işçinin kendi isteği ile istifa ettiğini söyleyen işverenin savunmasın kabul edilince, iş mahkemesi tarafından dava reddedildi.

Mahkeme tarafından tanıkların ifadeleri dikkate alınarak kebap ustasının kendisinin istifa ettiğine hükmetmesinin ardından davacı çalışan olayı üst mahkemeye taşıdı. Yargıtay 22. Hukuk Dairesi ise tüm çalışanları ilgilendiren emsal niteliğinde bir karara imza attı.

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi Yerel Mahkeme Kararını Bozdu

Yargıtay’a kadar taşınan davada, tazminat alacaklarının reddine yönelik yerel mahkemenin vermiş olduğu kararın yasalara aykırı olduğuna dikkat çeken Yargıtay 22 Hukuk Dairesi, davacının dokuz yıldan fazla bir süredir çalıştığı yerden, iş sözleşmesinde gerekçe gösterilmeden veya yazılı istifa dilekçesi alınmadan sadece tanık beyanlarına itibar ile karar verilmesini yerinde bulmadı.

Tanık ifadeleri ile eylemli olarak feshettiği kabulünün hayatın olağan akışına uygun olmadığına işaret eden Yargıtay, davacının temiz talebini kabul etti. Mahkeme kararı ise usul ve yasaya aykırı kabul edilerek oy birliği ile bozuldu.

601 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp