Yargıtay Bir Emsal Karar Altına Daha İmza Attı! Sahte Kimlikle Yapılan Satışlardan Noter Sorumlu Tutuldu! Yargıtay: Sahte kimlikle araç satışında zararı noter ödemeli!
Yargıtay: Sahte kimlikle araç satışında zararı noter ödemeli!
Uzun yıllar boyunca hayalini kurduğu aracı satın alan bir vatandaş, ömrü boyunca karşılaşmayacağı bir şokla karşı karşıya geldi. Aracın çalıntı bir araç olduğunun ortaya çıkmasıyla hayal kırıklığı yaşayan vatandaş, soluğu hemen mahkemede aldı. Tam 10 yıldır devam eden davaya son noktayı ise Yargıtay 3. Hukuk Dairesi koydu. Sahte kimlikle yapılan araç satışında sorumlu tutulan “noter” oldu. Emsal kararla beraber sahte kimlikle yapılan satışlarda artık doğan zararı noter ödeyecek.
Özel sektörde çalışan bir vatandaş, 30 Aralık 2010 tarihinde, yani bundan hemen hemen 10 yıl önce bir araç almak istedi. Kendisini R.O. olarak tanıtan bir kişinin otomobili için toplam olarak 17.500 TL karşılığında anlaşarak Noterden aracı satın aldı. Aradan geçen belirli bir süre sonra, yapılan rutin kontrolde durdurulan aracın çalıntı araç olduğu ortaya çıkınca, vatandaş hayatının şokunu yaşadı.
“Zararın Faiziyle Talep Etti”
Mağdur olan vatandaş, aracın Emniyet ekiplerince bağlanarak elinden alındığını, sahte kimlik düzenlenmek suretiyle aracın kendisine satışının yapıldığını ve bu noktada savcılığın soruşturma başlattığını, sahte nüfus cüzdanıyla işlem yapan davalı, noterin bu noktada suçlu olduğunu söyledi.
Davacı, noterin gerekli dikkat ve özeni göstermediğini ve kendisinin zarara uğramasına sebep olduğunu iddia ederek; 17.500 TL’nin en yüksek mevduat faiziyle davalıdan tahsil edilmesine karar verilmesini talep etti.
Noterin Savunması Yeterli Görülmedi!
Asliye Hukuk Mahkemesi’nde konuya dair savunma yapan davalı noter, satıcı tarafından ibraz edilen nüfus cüzdanında yer alan bilgilerin, bilgisayar sistemi üzerinden nüfus kayıtları ile karşılaştırma yapıldığını; ibraz edilen cüzdanın sahte olduğunun çıplak gözle fark edilemediğini iddia etti.
Mor ışıkta gerçekleştirilen güvenlik kontrolünde de şüpheli herhangi bir durum olmadığının görüldüğünü, sahte kimliğin iğfal kabiliyetinin olduğunu, 3. Kişinin ağır kusuruyla illiyet bağının kesildiğini, kendisine kusur atfedilmeyeceğini savunarak, davanın reddedilmesini istedi.
Yargıtay’dan Bozma Kararı Geldi
Mahkeme, satış esnasında kullanılan nüfus cüzdanının aslının temin edilemediği, fotokopi belge üzerinde de iğfal kabiliyeti yönünden bilirkişi incelemesi yapılamayacağı, bundan dolayı davalının sorumluluğuna gidilemeyeceği gerekçesiyle birlikte davanın reddedilmesine karar verdi. Davacı tarafından temyiz edilen söz konusu karar Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’nce bozuldu. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi bozma kararını 2014 yılında verdi.
Yargıtay Bir Emsal Karar Altına Daha İmza Attı! Sahte Kimlikle Yapılan Satışlardan Noter Sorumlu Tutuldu!
Yeniden gerçekleştirilen yargılamada, mahkeme; sahte belge ile sistemde yer alan bilgilerin tamamen örtüştüğü, davalı noterin dikkat ve özen yükümlülüğünü yerine getirdiği gerekçesiyle, reddine karar verdi. Kararı davacı tekrardan temyiz etti. Kararı daha önceden bozan ve yeniden yargılanmasına karar veren Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, yeniden emsal bir karar verdi.
Kararda, noterlerin yaptığı işlemler çerçevesinde; söz konusu işlemin gerektiği gibi, yani tabir edildiği üzere “özen yükümlülüğüne uygun şekilde” yerine getirmiş olsaydı, bugün bir zarar olmayacaktı denilebiliyorsa burada sorumlunun noter olduğunu hatırlattı.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?