Yargıtay’dan Çalışan Herkesi İlgilendiren Çok Önemli Karar! Maaş Bodrosunun Sahteliği İspat… Milyonlarca çalışanı direkt olarak yakından ilgilendiren fazla mesaiye dair karar, Yargıtay 22. Hukuk Dairesi’nden geldi.
Fazla çalışma yaptığına dair iddialar altına imza atan bir işçinin bu iddiasını kanıtlamakla yükümlü olduğuna dair dikkat çekerek açıklama yapan Yüksek Mahkeme, işçinin imzasının bulunduğu maaş bordrosunun sahteliği ispat edilinceye kadar kesinlikle bir delil niteliği taşıdığına dikkat çekti.
Yargıtay’dan herkesi ilgilendiren Fazla Mesai kararı
Özel bir inşaat şirketi bünyesinde istihdam eden usta; kıdem ve ihbar tazminatı ödemeleri eksiksiz bir şekilde yapılarak işten çıkarıldı. İş Mahkemesi’nin yolunu tutan mağdur işçi; haftanın toplam 7 günü, milli bayram ve genel tatillerde dahil çalıştığını, her gün saat 06.00’da; işveren tarafından temin edilen servis araçlarıyla alınıp şantiye alanına tekrardan bırakıldığını ve saat 07:00’de iş başı yaptığını aktardı.
Ara dinlenme süresinin 30 dakika olduğunu, çalışmasının ise akşam 19:30 ya da 20:00’ye kadar devam ettiğini, fazla çalışmalarının karşılığında ek mesai ücreti ödenmediğini, çalıştığı süre boyunca tüm resmi tatillerde ve bayramlarda eksiksiz olarak çalıştığını fakat bunların da ücretinin ödenmediğini iddia etti.
Fazla mesai ispat yükü Yargıtay emsal kararı
Fazla çalışma, hafta tatili, bayram ve genel tatil ile asgari geçim indirimi alacaklarının tamamının ise hüküm altına alınarak verilmesi talebinde bulundu. Mahkemeye çıkarak savunma yapan şirket avukatı da; dava konusu alacaklarının zaman aşımına uğradığını, davacıya kıdem ve ihbar tazminatının tam olarak ödemesinin yapıldığını, yolda geçen sürenin kesinlikle çalışma süresi içerisinde sayılmayacağını, davacı ile aylık olarak 270 saat çalışma üzerinden sözleşme imzalandığını, davacının ücret bordrolarını ihtirazı kayıt koymadan direkt olarak imzaladığını belirterek; davanın reddedilmesini talep etti.
Mahkeme ise, davanın kısmen kabul edilmesine dair hüküm verdi. Hüküm, işçi tarafından temyiz edildi ve bu suretle devreye Yargıtay 22. Hukuk Dairesi girdi. Taraflara tebliğ olarak gönderilen kararda; sayısı milyonları bulunan tüm işçileri ilgilendiren emsal nitelikle ifadeler bulundu. Fazla çalışma yaptığıyla ilgili iddia altına imza atan işçinin; bu iddiasını ispatlamakla sorumlu olduğu vurguladı.
Yargıtay’dan Çalışan Herkesi İlgilendiren Çok Önemli Karar! Maaş Bodrosunun Sahteliği İspat… Fazla Mesai Verilmeli…
Davacının, dava dilekçesinde işveren tarafından aralarında karar verilen ücretin ödendiğini, fazla mesai, hafta tatili ve ulusal bayram ile genel tatil alacaklarının ödenmediğini; işveren tarafından düzenlenmekte olan maaş bordrolarının tamamında ücretin bir kısmının fazla mesai olarak gösterildiğini iddia ettiğini belirten Yargıtay 22. Hukuk Dairesi; dosyaya sunulu bordroda sondajlama usulüyle gerçekleştirilen incelemeye göre davacı işçiye aylık brüt ücretin 1/10’ine tekabül eden bölümün fazla mesai olarak ödendiğini tespit edildiği.
Bu itibarla birlikte davacının imza inkarına yönelik yukarıda gerçekleştirilen açıklamalarla birlikte davacının bordrolarda gösterilmekte olan ücretin hatalı olduğuyla ilgili iddiasının değerlendirme altına alınarak; davacının fazla mesai, hafta tatili ile ulusal bayram ve genel tatil çalışmaları hakkında bir karar vermek gerekirken, eksik incelemeyle yazılı şekilde karar verilmesinin hatalı olduğunu ve bozmayı gerektirdiğini belirtti.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?