Yargıtay’dan Emsal Karar! Bu Sözler Hakaret Sayılmayacak
Yargıtay 18. Ceza Dairesi, ülkemizde bazı yörelerde hakaret olarak algılanan “çemkirmek” sözünün hakaret suçunu teşkil etmediğine hükmetti. Yüksek Mahkeme, hakaret kararında yöresel farklılıkların olabileceğine dikkat çekti.
Davaya konu olan olayda duruşma beklediği mahkeme kalemi önünde görevliler ile tartışma yaşayan avukat, görevli memura hitabet “Ne çemkiriyorsun” dedi. Bunun üzerine bu ifadenin kendi memleketinde hakaret olarak algılandığını öne süren memur, başka bir ilin barosuna kayıtlı olan tartışma yaşadığı avukattan davacı oldu.
Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada sanık avukat, “Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret etmek” suçunu işlediği iddiasıyla yargılandı. Avukat mahkemeye sunduğu savunmasında, kendi yaşadığı bölgede “çemkirmek” sözünün hakaret sayılmadığını öne sürdür.
Ağır Ceza Mahkemesi, “çemkirmek” kelimesinin Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğündeki ilk ve asıl anlamına dikkat çekti. Buna göre çemkirmek sözcüğü, sözlükte; “birine karşı gelme, sert cevap vermek, gereksiz yere yüksek sesle konuşmak” anlamına geliyordu. Bu sebeple çemkirmek ifadesinin hakaret suçunun oluşmadığına hükmetti.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Kararı Bozdu
Yargıtay 18. Ceza Dairesi’nin “çemkirmek” sözcüğünün hakaret olmadığı gerekçesiyle suç unsuru teşkil etmediğine yönelik kararına ilişkin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kanun yararına bozma talebinde bulundu.
Bu talebin üzerine dava dosyasını yeniden değerlendirmeye alan Yüksek Mahkeme, Başsavcılık itirazını reddetti. Kararda; “Bu mahiyetteki sözler hakaret kabul edilemez. Yöresel olarak kullanılan ve hakaret içeren sözler de bu suçu oluşturacağı ancak suçun işlendiği yerin Erzincan olması, sanığın Ankara’da yaşadığı ve Kırşehir nüfusuna kayıtlı olduğu, sanığın bu durumu bilmesinin beklenemeyeceği gerekçesiyle itirazın reddedilmesine oy birliği ile karar verilmiştir.” denildi.
Yargıtay’dan Emsal Karar! Bu Sözler Hakaret Sayılmayacak
Memur ile tartışan sanığın sarf ettiği kaba söz niteliğindeki sözlerin, müştekinin onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmaması nedeniyle hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığı anlaşıldığından, anılan kararın kanun yararına bozulmasına ilişkin talebin reddine karar verildi.
Yargıtay 18. Ceza Dairesi’nin emsal niteliğindeki ve bağlayıcı hüküm içeren bu kararına göre, “çemkirmek” gibi yöreden yöreye farklı anlamlar taşıyan sözlerin saygınlık, şeref ve onuru rencide edici boyutta olmaması durumunda hakaret sayılmayacağı için suç unsuru teşkil etmeyecek.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?