Yargıtay’dan Emsal Karar! İş arkadaşına ‘terbiyesiz’ dedi işten kovuldu. Tazminatsız işten kovulan genç için Yargıtay’dan emsal karar çıktı. Çalıştığı mesai arkadaşına terbiyesiz dediği için tazminatsız şekilde işten kovulan genç işçi başvurduğu İçi Mahkemesi’nden çıkan karara sevinirken, işverenin temyizi ile Yargıtay’a giden davadan beklenmedik sonuç çıktı. Yargıtay mesai arkadaşına terbiyesiz diyen işçinin eyleminin kovulmak için geçerli bir neden olduğunu belirtti.
Çalıştığı iş yerinde mesai arkadaşları ile tartışma yaşayan işçi, mesai arkadaşlarından birine tartışma esnasında terbiyesiz şekilde hitapta bulundu. Yaşanan tartışmaya şahit olan işveren ise terbiyesiz söylemi ile mesai arkadaşına sataşan işçiyi tazminat ödemeden işten çıkardı. Terbiyesiz söylemi yüzünden hem işinden hem de tazminatından olan işçi 4 yıldır çalıştığı iş yerinden haksız sebeple kovulduğunu iddia ederek İşçi Mahkemesi’nin yolunu tuttu.
İşçi Mahkemesi Tanzimat Verilmeli Kararı Aldı
Mesai arkadaşına sataşması sebebi ile 4 yıldır çalıştığı iş yerinden kovulan işçi, başvurduğu işçi mahkemesinde 4 yıldır çalıştığı iş yerinden haksız şekilde çıkarıldığını belirterek, kendisine herhangi bir ödeme yapılmadığını ileri sürdü. Haksız yere ödeme almadan işten çıkarılan işçi kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı alacaklarını istedi.
İşçinin açtığı dava sonucunda mahkemede savunmasını gerçekleştiren davalı işveren ise davacının iş akdinin başka bir işçiye sataşması sonucu sonlandırıldığını, iş akdinin haklı olarak fes edildiğini iddia etti. İşveren davacının mesai arkadaşına karşı gerçekleştirdiği eylem ile iş yerindeki çalışma ortamının zedelendiğini açıklayarak, davacının dosyasındaki haksız işten çıkarılma iddiasının da asılsız olduğunu belirtti. İşveren savunması ile beraber davanın reddini talep etti.
İşverenin savunmasının ardından İş Mahkemesi davacının haksız yere işten çıkarılma iddiasının doğru olduğuna ve kıdem ile ihbar tazminatını almasına karar verdi.
Yargıtay: İşveren Haklı Fesih Yapmıştır
İşçi Mahkemesi’nden çıkan kararından ardından işveren temyiz yoluna gitti. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nde görülen davada Yargıtay emsal niteliğindeki bir karara imza attı. Davacının mesai arkadaşına gösterdiği tavrın sataşma niteliği taşıdığını aktaran Yargıtay, sözü edilen eylemin iş akdinin fes edilmesi için geçerli bir neden olduğunu belirterek, İşçi Mahkemesi’nin verdiği kararın oy birliği ile bozulduğunu açıkladı.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?