Yargıtay'dan Emsal Karar! Wi-Fi Paylaşan Sonucuna Katlanır | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Yargıtay’dan Emsal Karar! Wi-Fi Paylaşan Sonucuna Katlanır

Yargıtay'dan Emsal Karar! Wi-Fi Paylaşan Sonucuna Katlanır

Yargıtay’dan Emsal Karar! Wi-Fi Paylaşan Sonucuna Katlanır. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’ne konu olan olayda emsal karara hükmedildi. Wi-Fi bağlantısı ile ilgili olarak emsal niteliğindeki karara imza atan Yüksek Mahkeme, kablosuz ağ bağlantısı şifresini veren kişinin, şifreyi kullananın işlediği siber suçtan dolayı sorumlu olduğunu vurguladı.

Yargıtay’dan Emsal Karar! Wi-Fi Paylaşan Sonucuna Katlanır

İnternet şifresini paylaşan vatandaşları yakından ilgilendiren karar, Yargıtay’dan geldi. Yüksek Mahkeme’nin emsal niteliğinde kararına konu olan olayda Facebook hesabına küfür ve hakaretler içeren mesajlar gönderildiğini fark eden bir vatandaş, hem mesajı gönderen kişiye hem de Wi-Fi şifresini paylaşan internet ağı sahibinin aleyhinde dava açtı.

Hakaret ve siber suça konu olan mesajların gönderildiği bilgisayarların IP numaralarının davalılara ait olduğunu belirterek davalıların kendisine manevi tazminat ödemesi talebinde bulunan öfkeli vatandaş soluğu yerel mahkemede aldı.

Yerel Mahkeme’nin Kararını Temyiz Etti

Davacı vatandaşın talebini ve dava dosyasını inceleyen yerel mahkeme, bilgisayarın internete bağlandığı hattın sahiplerinin davacı kişiyi hiç tanımadıklarını, sosyal, fiziki olarak aralarından manevi tazminata konu olan eylemi işlemelerini gerektirir herhangi bir ilişki olmadığını belirterek üzerine davacının taleplerinin reddine kadar verdi.

Manevi tazminat talebi reddedilen davacı yerel mahkemenin aldığı bu kararı temyiz etti. İlk derece mahkemesinin kararı davacı tarafından temyiz edilince devreye Yargıtay 4. Hukuk Dairesi girdi.

Yargıtay Wi-Fi Paylaşanı Sorumlu Buldu

Dava dosyasını inceleyen Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, davacının taleplerini ve davalıların savunmalarını kanun kapsamında değerlendirdi. Yüksek Mahkeme, Wifi şifresi paylaşımı konusunda ülkemizdeki milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren emsal niteliğinde bir karara imza attı.

Davacının Facebook sayfasına yazılan suça hakaret mesajlarının gönderildiği bilgisayarların IP numaralarının davalılara ait olduğuna dikkat çeken Yargıtay, davaya konu olan küfür ve hakaret içerikli mesajların internet üzerinden gönderilmesinden hat sahibi davalıların sorumlu olduğunu belirterek ilk derece mahkemesinin vermiş olduğu davanın reddine yönelik kararı oy birliği ile bozdu.

Yargıtay’dan Emsal Karar! Wi-Fi Paylaşan Sonucuna Katlanır: “Tazminat Ödemesi Gerekir”

İlk derece mahkemesinin temyiz edilen kararında dava dosyasını inceleyen Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nin almış olduğu kararda emsal niteliğinde hükme vardı. Davacının Facebook sayfasına sinkaflı sözler içeren mesajlar gönderildiği hatırlatıldı.

Suça konu olan mesajların gönderildiği bilgisayarların IP numaralarının davalılara ait olduğu, davacının e-posta ve Facebook adreslerine mail ve mesaj atıldığı saatlerde, mailin ve mesajın bırakıldığı mail adresine davalıların internete çıkış yaptıkları IP adresi üzerinden bağlantı yapıldığı anlaşıldığına dikkat çekildi.

Davaya konu olan küfürlü mesajların gönderilmesinden hat sahibi davalıların da sorumlu olduğu belirtilen kararda, “Gönderilen mesajlar bütün olarak değerlendirildiğinde, her iki davalının da yazılan mesajlardan sorumlu olduğu kabul edilmeli ve uygun bir miktar manevi tazminata hüküm edilmelidir. Bu yön gözetilmeden yanılgılı gerekçe ile davanın tümden reddine karar verilmesi doğru görülmemiş, kararın bozulması gerekmiştir.” denilerek temyiz olunan kararın bu nedenlerle bozulmasına oy birliği ile hükmedildi.

525 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp