Yargıtay’dan Eşe Hakaret Hakkında Emsal Karar!
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na intikal eden davada, eşi ve ailesine “Sizi süründüreceğim” diyerek çıkışan öfkeli koca hakkında emsal karar verildi. Karısının kişilik haklarının zedelendiğine hükmeden Kurul, davalı kocanın tehditkar sözlerini boşanma sebebi olarak saydı ve bu kusuru sebebiyle kocanın manevi tazminat ödemesi gerektiğine karar verdi.
Emsal karara konu olan olayda; gelişi güzel para harcadığı iddia edilen M.A ile eşi F.A arasında geçimsizlik ortaya çıktı. Evlilik birliğinin sarsılması üzerine çifti barıştırmak amacıyla harekete geçen kadının ailesi, damatlarının hiç beklemediği tavrıyla şok yaşadı. Öfkeli adam eşi ve kaynanasına “Sizi süründüreceğim” diye çıkıştı.
Bu durumun üzerine 1. Aile Mahkemesi’ne boşanma davası açan F.A, davalı kocasının bitmek bilmeyen harcamalar yaptığını, bu borçları kendisinin ödemek zorunda kaldığını öne sürdü.
Bunun yanında kendine ve ailesine karşı tehdit içeren sözler kullandığını da dilekçesine ekleyen F.A, mahkemeden boşanma kararıyla birlikte çocuklarının velayetinin kendisine verilmesini, 75 bin maddi ve 75 bin manevi tazminat ile çocuklar için 500’er TL iştirak nafakasına hükmetmesini talep etti. Davalı koca ise iddiaların doğru olmadığını ve davacı kadının aile reisi olmak ve evlilik birliğini bağımsız yönetmek istemesi sebebiyle dava açtığını öne sürerek davanın reddedilmesini istedi.
Aile Mahkemesi, davalı erkeğin birlik görevini yerine getirmemesinin yanında harcamalarına dikkat çekti. İki tarafın da davranışları sonucunda bir araya gelmelerinin imkansız olduğu gerekçesiyle tarafların boşanmalarına karar kıldı.
Müşterek çocukların velayetinin anneye verilmesinin yanında davacı yararına 10 bin TL maddi tazminata karar verip, davalının boşanmaya sebebiyet veren davranışlarının davacının kişilik haklarına saldırı niteliği taşımadığı belirtildi. Her iki taraf kararı temyiz etti.
Yargıtay’dan Eşe Hakaret Hakkında Emsal Karar!
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin “Sizi süründüreceğim” sözünün kişilik haklarına saldırı niteliği taşıdığını belirterek kararı bozmasının ardından ilk derece mahkemesi kararında direndi. Bunun üzerine devreye giren Yargıtay Hukuk Genel Kurulu emsal niteliğindeki karara hükmetti.
“Manevi tazminat bozulan manevi dengenin yerine gelmesi için kanunun öngördüğü bir telafi şeklidir.” ifadesi kullanılan kararda, davalının bu şekildeki sözlerinin davacı kadının kişilik haklarının zedelenmesine yol açtığına dikkat çekilerek kararın oy birliği ile bozulmasına hükmedildi.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?