Yargıtay’dan iş yerinde sigara için emsal kararı!Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin vermiş olduğu emsal karara konu olan olay Bursa’da yaşandı. Tekstil dokuma fabrikasında özel bölüm ayrılmış olmasına rağmen yanıcı maddelerin bulunduğu bölümde sigara içen işçi, kıdem ve ihbar tazminatını alamadan işten atıldı.
Bunun üzerine İş Mahkemesi’ne dava açarak kıdem ve ihbar tazminatını talep eden işçi, Yargıtay’dan çıkan kararla neye uğradığını şaşırdı. Yüksek Mahkeme emsal kararıyla birlikte, iş yerinde ayrılan bölüm dışında sigara içen işçinin tazminatsız kovulmasının önünü açtı.
Tekstil dokuma boyahanesinde, kimyasal maddelerin hemen yanında sigara içtiği öne sürülerek işten kovulan işçi, haksız sebeple iş sözleşmesine son verildiği gerekçesiyle 3. İş Mahkemesi’ne başvurarak işe iadesine hükmedilmesi talebiyle dava açtı. Davalı işveren davacının boyahane bölümünde jet operatörü olarak çalıştığını, iş yerinde çalışırken sigara içtiği ve bunun vardiya amiri tarafından tutanak tutularak tespit edildiğini öne sürdü.
Tespitin üzerine davacının insan kaynakları birimi tarafından savunmasının alındığını, daha sonra ise iş sözleşmesinin 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25. ve 26. maddeleri gereğince sonlandırıldığını belirten davalı patron, fabrikada sigara içilebilecek alanlar konusunda düzenleme yaptıklarını savunarak davanın reddine karar verilmesini talep etti.
İş Mahkemesi Kararına İtiraz
İşçinin kurallara uymak zorunda olduğunu hatırlatan yerel mahkeme, davacının feshe dayalı olay sebebiyle daha önceden kendisine verilen bir ihtarın bulunmadığını, dolayısıyla ihtarla sonuç alınabilecek bir olayın iş sözleşmesinin feshine gerekçe olamayacağını vurguladı.
Bununla birlikte sigara içme davranışının iş sözleşmesinin feshini gerektireceğine dair bir düzenleme olmadığına dikkat çeken İş Mahkemesi, disiplin yönetmeliğine aykırı her eylemin feshi gerektirmeyeceğini vurgulayarak davacının kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin kabulüne karar kıldı. Davalı patron kararı temyiz edince dosya Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’ne taşındı.
Yargıtay’dan iş yerinde sigara için emsal kararı!
“İplik, dokuma, tekstil, boya işi yapılan iş yerinde sigara içmenin yasak olması işin gereği olup tüm işçiler tarafından bilinebilecek durumdadır.” ifadelerini kullanan Yüksek Mahkeme bu eylemin ne kadar tehlikeli olacağının ortada olduğuna dikkat çekti.
Davacının iş güvenliğini doğrudan tehlikeye düşürmüş olmasıyla İş Kanunu’nun 25. maddesinin ihlal edildiğinden işveren tarafından iş akdinin feshedilmesinin haklı olduğu belirtildi. Yargıtay, kıdem ve ihbar tazminatının reddi yerine kabulü bozmayı gerektirdiğinden kararın oy birliği ile bozulmasına hükmetti.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?