Yargıtay’dan Kiracı ve Ev Sahipleri Hakkında Yeni Emsal Karar. Yargıtay sahtekâr kiracı hakkında emsal niteliğinde bir karara imza attı. Birçok kişiyi yakından ilgilendiren bu karara göre, Eskişehir’e bir daire kiralamak isteyen kişi, ev sahibiyle anlaştı. Ancak maddi durumunun sıkışık olduğunu ileri süren kiracı, kiranın daha sonraki tarihlerde ödenmesini istedi. Ev sahibinin ikna olmasının ardından kiracı ve ev sahibi anlaşarak kira sözleşmesini imzaladılar.
Kiracı ve ev sahibinin anlaşmasının ardından kısa süre sonra ev sahibi kiracıya verdiği evinin boş olduğunu fark etti. Kiracıya bir türlü ulaşamayan ev sahibi eve girdiğinde ise kombinin sökülmüş olduğunu görünce konuyu yargıya taşımak zorunda kaldı. Yaşanan bu ilginç olayda yargı emsal niteliğinde bir karara imza attı.
Yerel Mahkemenin Cezasını Yargıtay Bozdu
Kiracı tarafından dolandırılan bir kişi Eskişehir 4. Asliye Ceza Mahkemesine başvurdu. Kira bedelini sıkışık olduğu için daha sonra ödeyeceğini beyan eden kiracının eve hiç yerleşmediği ve üstün evdeki kombiyi sökerek kaçtığının anlaşılmasının ardından konu yargıya taşındı.
Ev sahibinin şikâyeti üzerine yapılan incelemede, kira sözleşmesi üzerinde yer alan kimlik bilgilerinin sahte olduğu ve kimlik numarasının kayıtlı bir kişiye ait olmadığı öğrenildi. Kısa sürede polis ekipleri tarafından yakalanan adama yerel mahkeme tarafından hırsızlık suçundan hapis cezası verildi. Ancak kararın temyizi üzerine Yargıtay tarafından Eskişehir 4. Asliye Ceza Mahkemesinin kararı bozuldu.
Yargıtay’dan Dolandırıcılık ve Hırsızlık Ayrımı Kararı
Yargıtay 2. Ceza Dairesi tarafından dolandırıcı kiracı ve mağdur ev sahibi hakkında emsal niteliğinde bir karar imza atıldı. Sanığın kira sözleşmesinde beyan ettiği kimlik numarasının herhangi bir kişiye ait olmadığına işaret eden Yargıtay, başından itibaren sanığın dolandırıcılık amacıyla hareket ettiğini belirledi.
Asıl kimliğini saklayarak hileli eylemle müştekinin zararına neden olan sanığın, daireyi kiraladıktan sonra kombiyi sökmesinin menfaat temin ettiği vurgulandı. TCK 157/1 maddesinde yer alan dolandırıcılık suçunun gerçekleştiği belirtildi. Yargıtay tarafından verilen kararda yerel mahkemenin hırsızlık nedeniyle verdiği ceza bozularak, dolandırıcılık suçundan bir ceza verilmesi gerektiği ifadelerine yer verildi. Somut olay birçok kişi emsal teşkil ediyor.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?