Yargıtay’dan Kirasını Zamanında Ödemeyen Kiracı Hakkında Emsal Karar
Kiracılar ile ev sahipleri arasında yaşanan hukuki uyuşmazlıkların en büyük sebeplerinden biri olarak görülen “kiranın zamanında ödenmemesi” konusu yargıya taşındı. Yerel mahkemenin kararının temyiz edilmesi üzerine devreye giren Yargıtay 3. Hukuk Dairesi vadesinde ödenmeyen kira ücreti hakkında emsal niteliğinde bir karara imza attı.
Türkiye’de milyonlarca kiracı ve ev sahibini karşı karşıya getiren kiranın zamanında ödenmemesi hususunda Yüksek Mahkeme’nin almış olduğu bağlayıcı karar, pek çok davaya da örnek teşkil ediyor. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’nin verdiği emsal kararda, kira sözleşmesinde belirtilen vade tarihinde ödenmeyen kira ücretine, kanunen belirlenmiş yasal faiz uygulanması gerektiğine hükmetti.
Söz konusu kararda kira sözleşmelerinde yer alan, “Kira ödenmediği takdirde devletin belirlemiş olduğu gecikme cezası oranı ile tahsil edilecektir.” maddesine dikkat çekildi. Bu karar kira ücretini zamanında ödemeyen kiracılar kadar ev sahiplerini de yakından ilgilendiriyor.
Kiracılar Geciken Ücreti Faiziyle Birlikte Ödeyecek
Yargıtay’ın emsal kararına konu olan olayda, vadesinde ödenmesi gereken tarihte ödenmeyen kira ücreti nedeniyle ev sahibi ile kiracı arasında tartışma çıktı.
Kira sözleşmesinde belirtilen tarihte kiraya verdiği evin kira ücretinin tarafına ödenmediğini belirten ev sahibi hakkını almak için soluğu mahkemede aldı. Davacı ev sahibinin talebiyle Sulh Hukuk Mahkemesi’nde görülen kira ücreti davası ilk derece mahkemesi tarafından kısmen kabul edildi. Bunun üzerine hem davacı ev sahibi hem de davalı kiracı kararı temyiz etti.
Yargıtay’da Emsal Niteliğinde Karar
Yerel mahkemenin kararının davalı ve davacı tarafça temyiz edilmesinin üzerine devreye Yargıtay 3. Hukuk Dairesi girdi. Dava dosyasını ve mahkemenin vermiş olduğu kararı değerlendirmeye alan Yargıtay, kiracı ve ev sahiplerini yakından ilgilendiren emsal niteliğinde bir karara imza attı.
Söz konusu kararda “Kira sözleşmesinin 6. maddesi gereğince kira parasının ödeme zamanı ve vadesinde ödenmediği taktirde uygulanacak yasal faiz oranı belirlenmiştir. Kira bedellerinin ödeme günü belli ve muayyen olduğuna göre bu durumda vade tarihinden itibaren kira alacağına kararlaştırılan faizin uygulanması gerekir.” ifadeleri yer aldı.
Yüksek Mahkeme’nin bu kararı, kira ücreti alacağını zamanında tahsil edemeyen ev sahiplerinin haklarını yasal faiziyle birlikte almalarının önünü açmış oldu.
Kira Bedelinin Ödenmemesi Durumunda Ev Sahibinin Hakları
Kira günü gelmesine rağmen kiracınız ödemesi gereken kira bedelini ödemiyorsa, kiracınız aleyhine ilamsız icra takibi başlatabilirsiniz.
Ödeme emrinin kiracıya tebliğ edildiği tarihten itibaren 30 gün içinde kiracınız halen kiranızı ödememişse bu durumda yargı yoluyla kiracınızı evden çıkarma hakkınız bulunmaktadır. Kiracının tahliyesi davası, kira bedelinin düzensiz ödenmesi ya da kira bedellerinin emsallerinin altında olması gibi durumlarda gündeme getirilebilmektedir.
Bununla birlikte bir kira yılı içinde en az iki defa kiracınız kiranızı zamanında ödememişse ve kiracıya iki haklı ihtar göndermişseniz, kira süresinin bitiminden 1 ay içinde dava açarak kiracının tahliyesini de talep edebilirsiniz.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?