Yargıtay’dan Önemli Kıdem Tazminatı Açıklaması. Yargıtay 22. Hukuk Dairesi tarafından verilen yeni kararla birlikte çalışanların iş sözleşmelerinin feshi hakkında yeni bir düzenleme getirildi.
Kararın açıklanmasının ardından işçilerin gece vardiyalarında üst üste çalıştırılmalarının yasalara uygun olmadığı bu nedenle işçi tarafından iptal edilen iş sözleşmenin tazminata tabi olduğu kararı verilmiştir.
Yargıtay’dan Önemli Kıdem Tazminatı Açıklaması
Yargıtay ilgili dairesi tarafından verilen karar benzer şekilde çalıştırılan tüm kişiler için emsal niteliğindedir.
Yargıtay’a dava olan konunun başlangıcı Gaziantep 3. İş Mahkemesinde görülen bir davadır. Gaziantep’te aşçı olarak çalışan bir kişi, sürekli gece postasında çalıştırıldığı için hastalandı. Gündüz çalışma talebinde bulunan işçinin bu talebi kabul edilmeyerek işveren tarafından kişinin zorla istifa ettirildiği ortaya çıktı. Konuyu mahkemeye veren işçi için Yargıtay’dan bugün sevindirici haber geldi.
Sürekli Gece Vardiyası Yapanlar Tazminat Alabilecek!
Yargıtay’ın geçtiğimiz günlerde verdiği emsal niteliğindeki kararla birlikte; sürekli gece vardiyasında çalışmaya zorlanan kişiler kanunda belirtilen şekilde istifa etmesi halinde çalıştığı yerden kıdem tazminatı alabilecek.
Normal şartlarda çalışan tarafından fesih edilen iş sözleşmelerinden herhangi bir tazminat doğmamaktadır. Ancak Yargıtay 22. Hukuk Dairesi tarafından verilen kararla artık üst üstü gece vardiyasında çalıştırılan kişilerin istifa etmeleri halinde tazminat almaları mümkündür.
Kıdem tazminatı haberi Yargıtay tarafından açıklandıktan sonra kararın birçok kişi için emsal teşkil edeceği düşünülmektedir. Kanunlar kapsamında bir kişinin 7,5 saatten fazla gece postasında çalıştırılması kanunsuzluk teşkil etmektedir.
Yerel Mahkemenin Kararı Yargıtay Tarafından Bozuldu!
Gaziantep’te özel bir otelin mutfağında çalışan işçi sürekli gece vardiyasında çalıştırıldığı gerekçesiyle istifa etti. Mahkemeye iş sözleşmesinin feshinden doğan kıdem tazminatını almak için başvuran işçinin bu talebi, Gaziantep 3. İş Mahkemesi tarafından reddedildi. Yargıtay’a taşınan davada söz konusu işçinin haklı olduğu ve istifasından kaynaklanan kıdem tazminatının işçiye ödenmesi kararı verildi.
Yargıtay 22. Hukuk Dairesi tarafından verilen kararın, devamlı gece vardiyasında çalıştırılmak zorunda kalan kişiler için emsal teşkil edileceği ve bu şekilde çalışan kişilerin istifalarının ardından işyerlerinden kıdem tazminatı talebinde bulanacakları düşünülmektedir.
Yargıtay tarafından bozulan yerel mahkeme kararı aynı zamanda işçilerin gece vardiyasında çalışma sürelerinin düzenlenmesine de katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Gece Vardiyasında En Fazla 7,5 Saat Çalışılabilir!
Yargıtay tarafından verilen kararda gece vardiyasında işçilerin en fazla 7,5 saat çalışabilecekleri belirtilmiştir. Bu süreden daha fazla çalışma gerektiren işlerde işçinin yazılı onayının alınması gerekmektedir. Yargıtay’ın kıdem tazminatı kararı birçok farklı iş kolunda gece vardiyasıonda çalışan kişiler için örnek teşkil edecektir.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?