Yargıtay’dan Uyuyan İşçiyle İlgili Emsal Karar! Birkaç gün önce çıkan bir haberde; plastik boya fabrikasında çalışmakta olan bir güvenlik görevlisinin, sıcağın da getirdiği etkiyle birlikte uykuya daldığıyla ilgili detay paylaşılmıştı.
Şirket tarafından soruşturma başlatılmasına karar verilen işçinin uykuya dalması ve devriyeye çıkamamasından dolayı işten kovduğu çalışan; olayı mahkemeye taşıyarak hakkını aramaya çalışmıştı.
Mahkeme de kovulan işçiye kıdem tazminatı ödenmesi gerektiğiyle ilgili karar altına imza atarak, şirketin çalışana para ödemesine dair karar vermişti. Söz konusu olayın yüksek mahkemeye gitmesiyle birlikte, Yargıtay tarafından işçiye kötü haber geldi. Yüksek mahkeme, mesai saatleri içerisinde uyuyan çalışanların tazminat alamadan kovulmasının önünü açacak emsal karar altına imza attı.
Sıcağın Etkisi…
Bir boya fabrikasında istihdam eden özel güvenlik görevlisinin sıcak havalar ve kapalı ortamın da etkisiyle birlikte uyuyakalması, çok sayıda kişinin de iş güvenliğini tehlikeye attı. Çünkü orada güvenlik görevlisi vasfıyla bulunan çalışan, sadece giriş – çıkışları değil iç güvenliği de sağlıyordu.
İş güvenliğini tehlikeye atma suçuyla birlikte tazminat ödemesi yapılmadan kovulmasına karar verilen çalışan, bu kararın sonrasında çalıştığı kurumu İş Mahkemesi’ne şikayet etti.
Kovulan işçi başvurusunda yıllık izin ücreti, genel tatil ücreti, fazla çalışma (mesai) ücreti, ihbar ve kıdem tazminatının teminatı gibi sebeplerle mahkemeye dilekçe iletti. Davalı tarafta olan şirket de; denetimlerde aksaklıklar gördüklerini ve 7 günlük zaman dilimi içerisinde görevlinin devriyeye herhangi bir şekilde çıkmadığını savunarak itirazda bulundu.
Kötü Haber Geldi
Başvuruda bulunan işçinin tüm fazla mesai ve genel tatil ücretlerinin ödemesinin yapıldığını belgeleyen şirketin sonrasında mahkeme tarafından da kötü bir haber geldi.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi; güvenlik görevlisi olarak çalışan şahsın, olay gecesi saatler 03:30’u gösterdiğinde uyuyakalmasından dolayı işten çıkarıldığını tekrar masaya yatırdı.
Yargıtay’dan Uyuyan İşçiyle İlgili Emsal Karar!
Karar neticesinde de nöbet esnasında uyuyakalma eyleminden dolayı haklı bir sebep olduğuna dair karar verildi. Uyuyakalan işçinin tazminat verilmeden kovulmasını haksız bulan mahkeme ise böylelikle işverenlerin elini güçlendirecek yeni bir detayı da ortaya çıkardı. Emsal niteliği taşıyan bu karar; bundan sonra uyuyakalan işçilerin tazminatsız kovulmalarının önünü açtı.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?