Yaş Düzeltme Davası Nasıl Açılır konusu olan Yaş düzeltme davaları, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes, nüfus kütüğünde kayıtlı olan yaşına ilişkin yanlışlıkları düzeltmek için yaş düzeltme davası açma yoluna gidebilir. Yaş düzeltme davaları için kanunlarda belirlenmiş şartların oluşması durumunda, yaşını düzelttirmek isteyen kişinin ikamet ettiği adresin bağlı bulunduğu asliye hukuk mahkemelerine başvurulabilir.
Nüfus Hizmetleri Kanunu esaslarına göre görülen yaş düzeltme davasını her birey bir kez açma hakkı bulunmakta iken bu anayasa mahkemesi kararı ile son bulmuştur.
Yaş düzeltme davaları için başvuran kişiler, yaşlarının büyütülmesini ya da küçültülmesini isteyebilir. Ancak kişilerin talepleri ve yaş düzeltme gerekçeleri mahkemelerce dikkate alınarak uygun bulunması durumunda kabul edilerek, nüfus kütüğündeki yaş bilgisi değiştirilir.
Yaş Düzeltme Davası Nasıl Açılır Şartları nelerdir?
Yaş düzeltme davalarında en yaygın gerekçeler nüfus kaydı esnasında yapılan yanlışlıklardır. Özellikle hastane ya da doğumevleri yerine evde dünyaya gelmiş olan bireylerin nüfus kayıtları dönemin şartları gereği anında yapılamaya biliyordu. Bu bireyler yetişkinliklerinde nüfus kütüklerindeki bu yanlışlık nedeniyle mağdur oldukları durumlarda ellerindeki kanıtlarla yaş düzeltme davası açarak yanlışlığın giderilmesini sağlayabilir.
Yaş düzeltme davalarında ilk şart olarak hastane ya da doğumevi gibi resmi kurumlarda dünyaya gelmemiş olmak aranan ilk şartların başında geliyor. Eğer kişi hastanede dünyaya gelmiş ve buna rağmen hastane kayıtları ile nüfus kütüğündeki bilgiler uyuşmuyorsa da yaş düzeltme davası açma hakkına sahiptir.
Buna ilave olarak kişiler, tanıklar ya da deliller ışığında mahkemeye beyan ettikleri yaş ile fiziksel ve biyolojik görüntülerinin uyuşması gerekir. Ayrıca yaşını düzeltecek kişilerin mahkemeye olduklarını iddia ettikleri yaşta bir kardeşlerinin bulunmaması da gerekir.
25 yaşına kadar kemik yaşı tespiti istenebilir
Yaş düzeltme davalarında mahkemeler ihtiyaç duyması halinde kemik yaşı tespiti için Adli Tıp Kurumundan rapor da talep edebilir. Ancak mahkemenin Adli Tıp Kurumundan kemik yaşı tespiti talep edebilmesi için nüfus düzeltme davası açan kişinin 25 yaşını aşmaması gerekir.
Bunun gerekçesi ise 25 yaş üzerinde bilimsel olarak kemik yaşı tespitinin sağlıklı sonuçlar vermemesidir.
Öte yandan yaş düzeltme davalarını kişiler kendileri açabilirken, dava açacak bireyin reşit olmaması durumunda ise velisi aracılığıyla yasal süreci başlatabilir.
Yaş Düzeltme Davası Nasıl Açılır
Yaş düzeltme işlemlerindeki genel kurallardan bahsedecek olursak, Yaş düzeltme taleplerinde kesin olarak mahkemece karar verilmiş ise düzeltme yapılır. Mahkemece kesinleşmiş karar yoksa nüfus kayıtları düzeltilemez, kayıtlara şerh işlenemez. Ancak aile kayıtlarının tescilinde yapılmış maddi hatalar Nüfus müdürlüklerine belge sunulmak suretiyle yetkisi dahilinde düzeltilir.
Yaş düzeltme davaları, ilgili kişinin bağlı olduğu nüfus müdürülüğünce yada görevlendireceği nüfus memurunun davaya katılmasıyla görülür ve sonuçlandırılır. Yaş düzeltme davalarını kişi kendi açacağı gibi avukat desteği ile de davayı açabilir. Ancak avukat kişiye sıkı sıkıya bağlı haklarda, yetki almadıkça dava açamaz ve takip edemez.
Yaş büyütme davası hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yargıtay Kararı – Yaş Düzeltme Davası Nasıl Açılır
YAŞ DÜZELTME DAVASI NASIL AÇILIR – KAYIT DÜZELTME – NÜFUS KAYITLARININ DAVACININ TALEBİ GİBİ DÜZELTİLEBİLMESİ İÇİN ÖNCELİKLE SOY BAĞININ TESPİT EDİLMESİ GEREKTİĞİ.
GÖREVLİ MAHKEMENİN ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ DEĞİL AİLE MAHKEMESİ OLDUĞU.
ÖZET: Nüfus kayıtlarının davacının talebi gibi düzeltilebilmesi için öncelikle gerçek anne-babanın, dolayısı ile soy bağının tespit edilmesi gerekir.
Hal böyle olunca, gerçek anne ve babanın tespitine ve soy bağının kurulmasına dair istemin çözümü öncelik taşımakla, ağırlıklı bu talebi incelemekle görevli mahkeme buna bağlı diğer talebi de incelemek durumundadır.
O halde her iki davanın birlikte açılması halinde görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi değil, Aile Mahkemesidir. Yukarıda açıklanan sebeplerle direnme kararı usul ve yasaya uygundur.
Yaş Küçültme Davası Nasıl Açılır Şartları konulu makaleyi okuyabilirsiniz.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?