Yeni Evlenenler Boşanma Davası Açabilir Mi? 20 Günlük Evli Eşler Boşanma davası açabilir mi? Boşanma davaları Türk Medeni Kanunu’na göre özel ve genel sebeplerden birine dayandırılmak zorundadır. Boşanma davaları, eşlerin anlaşma metni düzenlemesi halinde anlaşmalı olarak yürütülürken, eşler arasında anlaşmazlık olması durumunda dava çekişmeli olarak yürütülür.
Bu durumda dava açan tarafın, gerekçelerini deliller ile ispatlaması gerekir. Yeni evlenen çiftlerin boşanma süreçlerinde ise dava, anlaşmalı veya çekişmeli olma durumuna göre değişiklik gösterebilir. Anlaşmalı boşanmalarda evliliğin en az 1 yıl devam etmesi gerekir. Peki yeni evlenenler ne zaman boşanabilir? İşte detaylar…
Yeni Evlenenler Boşanma Davası Açabilir Mi?
Eğer boşanma davası çekişmeli boşanma ise evliliğin süresine bakılmaz. Tek taraflı şekilde açılan davada, davacının dava gerekçesini ispatlaması gerekir. Davanın sonuçlanması için ispat yükümlülüğü dava açan tarafa aittir. Bu nedenle de çekişmeli, yani tek taraflı açılan boşanma davaları evlilik tarihinden sonra herhangi bir zamanda açılabilir. Ancak anlaşmalı boşanma davaları 1 yıldan önce açılamaz. Çiftler, anlaşmalı şekilde boşanmak istiyorsa evliliklerinde en az 1 yılı doldurmalıdır.
Boşanma Davası İçin Ne Kadar Süre Geçmeli?
Boşanma talebi için evli kalma süresi, boşanma davasının türüne göre değişiklik gösterir. Eğer eşlerden biri boşanmak istiyor, diğeri istemiyorsa, davacı tarafın dava gerekçesini deliller ile ispatlaması gerekir. Öte yandan taraflar anlaşmalı şekilde boşanmak isteyebilir ancak bu durumda da anlaşma resmi olarak metne dökülmüş olsa da tarafların en az 1 yıldır evli olması gerekir. Tek taraflı boşanma davalarında ise evlilik süresine bakılmaz ve taraflardan biri çekişmeli boşanma davası açabilir. Çekişmeli boşanma davaları genellikle tek celsede sonuçlanmaz ancak anlaşmalı boşanma davaları genellikle tek celsede sonuçlanır.
Evlilikte 3 Yıl Geçmeden Boşanma Davası Açılabilir Mi?
Boşanma davalarının sonuçlanması için eşlerin boşanma gerekçelerini kanuna uygun şekilde boşanma dilekçesinde resmiyete dökmesi gerekir. İspat yükünün davacı tarafta olduğu bu davalarda gerekçelerin kanuna uygun olmaması ya da gerekçelerin ispat edilememesi halinde boşanma davasının reddine karar verilebilir. Boşanma davası reddedilirse, eşlerin tekrar boşanma davası açabilmesi için en az 3 yıl geçmesi gerekir. Bu 3 yıllık süreçte yeniden bir araya gelememiş olan eşlerin boşanmalarına karar verilir.
Daha Fazla Bilgi İçin: Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?