Yurtdışı Boşanma Kararları İçin Tanıma Davası Avukatları | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Yurtdışı Boşanma Kararları İçin Tanıma Davası Avukatları

Yurtdışı Boşanma Kararları İçin Tanıma Davası Avukatları

Yurtdışı Boşanma Kararları İçin Tanıma Davası Avukatları. Yurtdışında yaşan çiftlerin yaşadıkları ülkede boşanmaları durumunda Türkiye’deki evlilikleri sona ermez.

Yurtdışı Boşanma Kararları İçin Tanıma Davası Avukatları

Yurtdışında alınan boşanma kararının Türk mahkemeleri tarafından da tanınması gerekmektedir. Eğer bu işlem yapılmazsa Türk aile hukukuna göre kişi hâlâ evli göründüğü için ilgili alandaki özgürlüğünden yararlanamaz.

Örneğin, yurtdışında boşanmış ama Türkiye’de tanıma davası açmamış bir kişi hâlâ evli göründüğü için Türkiye’de evlenememektedir.

Ayrıca miras, nafaka, velayet gibi konularda da tanıma davasının açılması oldukça yararlıdır. İlgili konular yüzünden yurtdışı boşanma kararları için tanıma davası avukatları seçiminin iyi yapılması gerekir.

Tanıma Davası Nedir?

Yurtdışındaki mahkemeler tarafından verilen boşanma davasının, Türk mahkemeleri tarafından da tanınmasına tanıma davası denilmektedir.

Evli oldukları kişinin vatandaşı olduğu ülkeye dikkat edilmeksizin eğer taraflardan en az birisi Türkiye vatandaşı ise yurtdışında boşanmasından sonra bu boşanma kararını Türk mahkemelerine onaylatmak yükümlülüğü taşır.

Onaylatma işlemi olmadan Türkiye’de hâlâ evli göründüğü için birtakım sosyal ve hukuksal sorunlar doğabilir. Ayrıca yurtdışı mahkemesi tarafından velayet, nafaka ve tazminat konularında da karara varılmışsa bu kararların da tanıtılması için tenfiz davası açmak gerekmektedir.

Tanıma Davası Nasıl Açılır?

Tanıma davaları, farklı ülkelerin kararları oldukları için uzun ve zor bir süreci barındırır. Bir başka hukuk sistemine ait olan kararın, Türk mahkemelerince tanınması için birtakım evrakın temin edilmesi gerekmektedir.

Bu belgelerin eksik temini ile dava süresi uzamakta ve karara varılmamaktadır. Bu yüzden yurtdışı boşanma kararları için tanıma davası avukatları önem kazanmaktadır. Eğer iyi bir avukat yoksa bu sürecin uzayacağı ve mahkemenin kararının olumsuz bile olabileceğini unutmamak gerekir. Avukat ile bu davada;

  • yurtdışında boşanma işlemine dair mahkeme kararı; yabancı ülkede açılmış boşanma davasına ait mahkeme kararıdır. Bu belgenin ıslak imzalı olması gerekmektedir.
  • boşanmasının kesinleştiğine dair yazı; mahkeme kararının kesinleşmiş olduğunu gösteren belge. Bu belge özellikle önemlidir, belgenin eksikliği ya da güvensiz gelmesi durumunda tanıma davası olumlu karara bağlanmamaktadır.
  • konsolosluktan alınacak apostile; bazı ülkelerde boşanma kararı mahkeme tarafından değil vali ya da belediye başkanı tarafından alınabilmektedir. Türk mahkemeleri ise yurtdışındaki mahkemeleri tanıdığı için ilgili ülkenin konsolosluğundan boşanmaya dair mahkeme kararının alınması gerekmektedir. Konsolosluk valilik ya da belediye tarafından yapılmış boşanmalarda, bunun hukuksal açıdan mahkemeye tekabül ettiğini onaylamaktadır.
  • boşanma kararının tercümesi; yargılama dilinin Türkçe olmasından dolayı, hakimlerin ya da diğer avukatların ilgili dili biliyor olsalar dahi sunulacak belgeler yeminli tercüman tarafından Türkçe’ye çevrilmelidir. Ancak burada işini bilmeyen tercümanlar yanlış çeviri yapabilirler. Avukat bu süreci de yakından takip ederek doğru belgenin olmasını sağlar.

 Söz konusu gibi gerekli belgeler avukat aracılığıyla temin edilmektedir. Bu belgelerin birebir takibi zor olacağı için avukat yardımı ile temin edilmeleri büyük kolaylıklar sağlamaktadır.

Aynı zamanda avukata vekalet vererek Türkiye’ye gelmeden de avukatınız aracılığıyla tanıma davası açmanız mümkündür. Makalede Yurtdışı Boşanma Kararları İçin Tanıma Davası Avukatları konusu yer almıştır. Tanıma ve tenfiz davası hakkında daha fazla bilgi için ana sayfa arama çubuğunu konularına göre arama yapabilirsiniz.

105 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp