Yurtdışında Boşanma Türkiye'de Dava Açmak | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Yurtdışında Boşanma Türkiye’de Dava Açmak

yurtdisinda-bosanma-turkiyede-dava-acmak

Yurtdışında Boşanma Türkiyede Dava Açmak

Ülkeler arasında yasal farklılıklar bulunmaktadır. Bu sebeple yabancı bir ülkede boşanmış olunması durumunda ülkemizde bunun geçerli olması için ve tanınması için tanıma tenfiz davası açılması gerekmektedir.

Tanıma ve tenfiz davasını açmayan birçok kişinin yurt dışında boşanmış olduğu ancak bir sebeple Türkiye’de hala evli göründüğü bir sorun ile karşılaşması mümkün olabilmekte ve bu sorunu çok fazla yaşayabilmektedirler.

Yurt Dışında Boşandım Ama Türkiye’de Evli Görünüyorum

Ülkemizde evliliğin yapılması ve bu evliliğin yurt dışında bitirilmesi mümkün olabilmektedir. Ancak bu işlemin ülkemizde de geçerli olması ve nüfus cüzdanlarından evli ibaresinin kaldırılabilmesi için ve ayrıca boşanmanın icra edilmesi gereken konularının ülkemizde de icra edilebilir olması durumu için bu davaların açılması gerekmektedir.

Kişilerin yurt dışında yaptıkları boşanmalardan sonra ülkemizde tanıma ve tenfiz davalarını açmamaları durumunda evlilik birliğinin Türkiye’de sürmesi devam edecek ve bu evliliğin yasal sorumlulukları altında olacaktır. Bu kişi yeniden evlenmek istediğinde sorun yaşayacak ve miras konusunda varisi yurt dışında boşanmış olduğu eşi olacaktır.

Boşanmanın tanınması ve tenfizi davası

Yurt dışında yapılan boşanma işlemlerinin ülkemizde de geçerli olması ve birçok hukuki sorun ile karşılaşılmaması için zaman geçirmeden gerekli evrakların toplanarak ülkemizde tanıma ve tenfiz davaları açılmalıdır.

Bu sürecin uzatılması ve ertelenmesi durumunda gerekli olan belgelerin toplanmasında ciddi sorunlar yaşanabilmektedir. Yurt dışında boşanma davasının kesinleşmesi ile birlikte Türkiye’de bir avukat aracılığı ile bu davanın açılması ve boşanmanın Türkiye’de de geçerli olması sağlanabilmektedir.

Boşanma davası sonrasında tanıma ve tenfiz davası açılması konusunda kişilerin zaman bulamaması ve Türkiye’ye gelememesi durumunda bir avukat ile tüm işlemleri halletmeleri de mümkündür.

Bunun için gerekli evrakların avukata ulaştırılması ve bir vekalet verilmesi yeterli olacaktır. Yurt dışında yapılan boşanmanın Türkiye’de geçerli olması konusunda yasal olarak bir süre kısıtlaması bulunmamaktadır.

Avrupa’da yapılacak olan boşanma davaları sonrasında kesinleşen mahkeme kararının Türk makamlarına ulaştırılması altı ay gibi bir süreyi alabilmektedir. Bazı ülkelerdeki mahkemeler ise iki kere tebligat yapmaktadırlar. Bu durumda dava süresini uzatabilmektedir.

Bu sebeple boşanma kararının Türkiye’de de tanınması konusunda davanın geç kalmadan açılması gerekmektedir. Bu işlemlerin oldukça hızlı bir şekilde sonuçlanmasını isteyen kişilerin boşandıkları eşleri ile birlikte bir avukata vekalet vermeleri davanın çok daha hızlı bir şekilde görülmesi ve sonuçlanmasını sağlayabilmektedir.

Bu konuda gerekli evrakların toplanması ve bir kargo ile anlaşılan avukata gönderilmesi işlemlerin bir an önce başlamasını sağlayacaktır.

Bu konuda bilinmesi gereken en önemli konu, yurt dışında boşanan kişilerin bu boşanmanın Türkiye’de de geçerli olması için boşanma davasından farklı olarak bir davanın da Türkiye’de açılması gerektiğini bilmeleridir.

Yurt dışında Boşanma Tanıma ve Tenfiz Davaları

Bu davaların açılması boşanmanın Türkiye’de de geçerli olmasını sağlamaktadır. Aksi durumda ülkemizde boşanmış sayılmayacak ve evli sayılmaya devam edeceklerdir.

Bu durumda birçok hukuki sorun doğuracaktır. Öncelikle boşanmanın getirdiği icra edilen konuların Türkiye’de bu şekilde bir geçerliliği olmamasıdır.

Velayet, nafaka ve tazminat gibi konular tanıma ve tenfiz davası açılmadan ülkemizde talep edilememektedir. Ayrıca bu davanın açılmaması ile yeniden evlenmekte mümkün olmayacaktır.

Türkiye’de Evlenmek ve Yurt Dışında Boşanmak

Birçok farklı durumda insanlar yabancı ülkelere gitmekte ve orada yaşamaya devam etmektedirler.

Eşleri ve çocukları ile yurt dışında bir ülkeye yerleşen ve orada çalışmaya başlayan kişiler, o ülkenin yasalarına uygun şekilde yaşamaya devam edeceklerdir. Bu yasalar içerisinde boşanmaları da mümkün olabilmektedir.

Evliliklerini devam ettirmek istemeyen kişiler Türkiye’ye dönerek bir boşanma davası açmak yerine yaşadıkları ülkede de bu davaları açabilmekte ve resmi olarak boşanabilmektedir.

Ancak bu boşanmaların ülkemizde de geçerli olması için ayrıca bir dava da ülkemizde açılmalıdır.

Tanıma tenfiz davası denilen bu davalar ile boşanma ülkemizde de geçerli olmaktadır. bu davanın açılmaması durumunda gerçekleşen resmi boşanma Türkiye’de yok hükmünde olacak ve taraflar arasındaki evliliğin devam ettiği yönünde hukuki işlemler sürecektir.

Bu durumda ileride oldukça ciddi sorunların doğmasına neden olabilmektedir.

Yurt dışında çalışan ve orada yaşamaya devam eden kişilerin yapacakları boşanma işlemlerinde kesinleşen mahkeme kararı sonrasında vakit kaybetmeden beraberce Türkiye’de de tanıma ve tenfiz davası açarak boşanmalarını tam olarak resmiyete kavuşturmaları gerekmektedir.

Ancak bu şekilde boşanmanın tüm resmi ve hukuki işlemleri tamamlanmış ve iki tarafta boşanmış olacaktır.

Türkiye’de Evlenip Yurt Dışında Boşananlar Ne Yapmalıdır?

Bir şekilde yurt dışına çıkarak yaşamına orada devam ettiren Türk vatandaşları yaşadıkları yabancı ülkeye Türkiye’de yaptıkları evlilik ile evli olarak gidebilmektedirler.

Sonrasında boşanmak isteyerek yaşadıkları ülkenin yetkili mercilerine başvurup boşanabilmektedirler. Verilen bu boşanma kararının o ülkede geçerliliği sorunsuz olacaktır.

Ancak bu boşanma kararı ülkemizde tanınmayacaktır. Bunun tanınması ve ülkemizde de geçerli olması için tanıma ve tenfiz davası açılması gerekmektedir.

Bu davanın açılması ile sorunsuz bir şekilde Türkiye’de de boşanmalar resmiyet kazanacaktır. Bu davanın açılması konusunda Türkiye’den bir avukata vekalet verilerek gelmeye gerek kalmadan da sorunsuz bir şekilde dava sonuçlanabilmektedir.

920 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp